Mūsu pilsētā pazīstamais aktīvā sporta dzīvesveida piekritējs Andris Valerts paplašina savu darbības lauku ar vēl vienu noderīgu virzienu – pārņem rīsu galešu ražotni Kuršu kraukšķi. Ar ražošanu nodarbosies viņa dēls Daniels.

Pateicoties jaunajam ģimenes biznesam, Danielam pēc universitātes pabeigšanas nevajadzēs «pazust Rīgā», kā izsakās viņa tētis, bet ir laba motivācija, lai atgrieztos mājās un strādātu dzimtajā pilsētā.

Andris Valerts ventspilniekiem ir labi zināms. 15 gadu garumā viņš aktīvi popularizē sportisku dzīvesveidu – vada Ventspils Maratona klubu un pats aktīvi piedalās dažādos skrējienos. Viņš arī organizē grupu veloceļojumus pa visu pasauli. Savas darbības jomas paplašināšanu Valerts uzskata par likumsakarīgu un mērķtiecīgu. Tiklīdz Ventspilī uzņēmējs Italo Freimanis atvēra rīšu galešu ražotni Kuršu kraukšķi, Maratona klubs kļuva par tā pastāvīgo klientu, bet pats Andris Valerts ar veselīgu skaudību raudzījās uzņēmuma virzienā. «Rīsu galetes ļoti piestāv sportistu ēdienam. Piemēram, ja esat ieturējuši pusdienas plkst. 12–13, bet treniņi ir plkst. 18–19, tad pirms sporta nodarbībām nedrīkst uzņemt nekādu smagu ēdienu. Bet dažas rīsu galetes launagā – ar riekstu sviestu, augļiem vai pesto – ne tikai netraucē treniņiem un nepievieno liekas kalorijas, bet vēl arī sniedz papildu enerģiju,» stāsta Valerts.

Kad Italo Freimanis piedāvāja Andrim Valertam pārņemt ražošanu, viņš, ilgi nedomājot, piekrita. Jau pirms 20 gadiem Valertam bija ideja par savu privāto veselīga uztura ražotni. Iznāk, ka tagad ir pienācis laiks īstenot savu sapni. Freimanis sākumā piekritis palīdzēt jaunajiem īpašniekiem. Ražotne paliek iepriekšējā vietā un ar iepriekšējām iekārtām. «Bez Italo zināšanām un pieredzes mums pagaidām neiztikt,» atzīst Valerts.

Jaunajam ģimenes uzņēmumam tēvs aktīvi piesaista dēlu. Valerts juniors, pabeidzis Ventspils 4. vidusskolu, nolēma doties tēva pēdās un pievērsties uzņēmējdarbībai. Tagad viņš ir Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes pēdējā kursa students. «Jau pirms gada sāku domāt, ko darīšu, kad pabeigšu universitāti. Kad tēvs piedāvāja nodarboties ar galešu ražošanu, es piekritu. Rīgā jau paguvu pastrādāt, sajust lielpilsētas enerģiju. Ventspils vilina ar savu sakoptību. Šeit esmu piedzimis un uzaudzis, tāpat gribu veidot savu karjeru,» stāsta jaunietis. Turklāt viņam patīk garša, ko sniedz galetes ar dažādām piedevām. Valerts vecākais cer, ka dēls ar jaunībai raksturīgo enerģiju un degsmi ķersies pie jaunā biznesa, ievērojami paplašinot galešu tirdzniecības tīklu. Šobrīd Kuršu kraukšķus var nopirkt tikai dažās Ventspils tirdzniecības vietās. Andris priecātos, ja viņa veselīgā produkcija būtu pieejama pircējiem vismaz 20 veikalos, un ne tikai Ventspilī, bet arī Rīgā. Piegādāt gatavās galetes uz Rīgu nav problēmu, pārliecināts uzņēmējs. Šobrīd ventspilnieki ražo 11 veidu rīsu galetes – ar bietēm, kurkumu, kaņepju sēklām, ķimenēm, ķiplokiem, sēklu maisījumu, ar jūras sāli un bez sāls. Pašreizējie ražotnes īpašnieki plāno nepalielināt galešu daudzveidību, bet izstrādāt veselīgu ēdienu komplektus, ko ir gatavi piegādāt klientiem. Kopā ar Italo Freimani tēvs un dēls attīsta arī citas idejas, par kurām pagaidām nolēmuši skaļi nerunāt.

Ģimenes bizness nenozīmē, ka aktīvā sportošana tiks pārtraukta. «Gatavojamies kārtējam maratonam. Sieva tikko noskrēja savu pirmo maratona distanci Milānā. Manā kontā ir 13 maratoni un 50 pusmaratoni,» stāsta Andris. Daudz laika paņem grupu ceļojumu ar velosipēdiem organizēšana. Šonedēļ Andris devās ar grupu velobraucienā uz Igauniju. Četru dienu ceļojuma laikā plānots pieveikt 300 kilometru. Pēc divu gadu mājsēdes lielu popularitāti piedzīvo ekoloģiskie ceļojumi, kas paredz, ka netiek izmantota degviela un netiek radīti izmeši, ar nakšņošanu teltīs ūdenstilpju krastos un mežos. Šī nodarbe papildina zaļās domāšanas sistēmu un zaļo dzīvesveidu, kuru cenšas ievērot uzņēmēja un sportista Andra Valerta ģimene. Ceļojumus ar velosipēdiem dodas profesori un bezdarbnieki, inženieri un radošie darbinieki.

Nesen ventspilnieks organizēja grupu veloceļojumus uz Lietuvu, Franciju, Spāniju. Velobrauciena organizatoriem ir jārūpējas par visām detaļām – sākot no cilvēku un velosipēdu transportēšanas līdz starta vietai un no finiša vietas un beidzot ar produktu apgādi un ēdiena pagatavošanas ceļojuma laikā, nakšņošanas vietas nodrošināšanu. Tādēļ Andrim Valertam ir tik svarīgi, lai ar rīsu galešu ražošanu nodarbotos pārvaldnieks, uz kuru viņš var paļauties. Šai lomai izcili piemērots ir viņa dēls Daniels.

Pagājušajā gadā Ventas Balss rakstīja par Ventspils uzņēmēja Italo Freimaņa uzņēmumu SIA Baltais. Viens no uzņēmuma profiliem bija rīsu galešu mājražošana. Pirms pusotra gada Ventspilī ražoja sešu veidu Kuršu kraukšķus, bet tagad teju divtik vairāk. Atliek vien cerēt, ka ražotnes jaunie īpašnieki daudzveidos veselīgā uztura piedāvājumu.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -4
    Barons (Freiherr von ...) 26.07.2022, 13:02:01

    Es vel gribet piebilzst,ka pe vesselig Ēšan būt vaidziks vesselig Dzeramo.
    Vislabak Užavniek,kam mells Sunits uz šilt,le zinat.
    Var ari šķaidit Špirkt oder Trīskārtig odekolōn,kam smeķe.

  • 0
    i 26.07.2022, 19:19:19

    Besī tādas reklāmas kā šī. Nafig ventas balsij šo rakstu vajadzēja publicēt šeit un šādā formātā... Labi samaksāja ?!? Protams.

  • 0
    Kriska 28.07.2022, 08:15:02

    Jūs gribat teikt, ka tie kraukški ir veselīga pārtika? Ha- ha ....

  • 0
    Elarci Eliza DJelarci 07.12.2022, 15:22:54

    gribētos zināt kā viņus ražo , vai majas var tadus izveidot izmantojot dehidratoru?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: