23. jūnijā plkst. 00.55 Valsts meža dienests (VMD) saņēma informāciju no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), ka Tārgales pagastā pie kādām mājām gaisā jūtams sadūmojums. Precīza ugunsgrēka vieta nebija zināma, bet ar dronu palīdzību tika konstatēts, ka ugunsgrēks izcēlies īpaši aizsargājamā dabas teritorijā ''Ances purvi un meži''.

23. jūnijā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā ''Ances purvi un meži'' notikušais ugunsgrēks, kura rezultātā izdega 7,8 ha liela meža zemes platība, kārtējo reizi apliecina sakārtotas uguns apsardzības infrastruktūras lielo nozīmi ātrā un efektīvā meža ugunsgrēku likvidēšanā. 23 km garo posmu no šosejas līdz ugunsgrēka vietai ''Ances purvos un mežos'' Valsts meža dienesta ugunsdzēsības tehnika brauca vairāk nekā stundu, tam par iemeslu bija dabiskās brauktuves sliktais tehniskais stāvoklis. Savukārt no informācijas saņemšanas par ugunsgrēku brīža līdz dzēšanas darbu uzsākšanai pagāja vairāk nekā četras stundas.

Meža ugunsgrēka dzēšanas darba apstākļus sarežģīja apgrūtinātā piekļūšana ugunsgrēka vietai, tai bija iespējams piekļūt tikai ar VMD ugunsdzēsības autocisternām, ar VMD vieglajām kravas apvidus automašīnām, kas paredzētas ātrai ugunsgrēku lokalizācijai, piekļuve nebija iespējama. Smagās VMD autocisternas 23 km garo posmu no šosejas Kolka - Ventspils līdz ugunsgrēka vietai brauca vairāk nekā stundu. Puse no šī attāluma ir klāta ar nenoturīgu smilts grunti, kas apgrūtināja speciālā transporta pārvietošanos. Ugunsgrēka dzēšanā nebija iespējams piesaistīt VUGD ugunsdzēsības tehniku, jo dabiskās brauktuves tehniskais stāvoklis nav piemērots šai ugunsdzēsības tehnikai.
Ugunsgrēka lokalizācijā palīdzēja lietus gāzes, kopumā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā ''Ances purvi un meži'' izdega 7,8 ha liela platība. ''No informācijas saņemšanas brīža līdz dzēšanas darbu uzsākšanai pagāja četras stundas un 10 minūtes. Ugunsgrēku būtu izdevies likvidēt daudz ātrāk, ja dabiskā brauktuve būtu bijusi atbilstošā stāvoklī. Arī izdegušās platības būtu mazākas,'' uzsver VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

VMD rīcība meža ugunsgrēku operatīvā atklāšanā un dzēšanas darbu uzsākšanā ir efektīva. To apliecina fakts, ka 85% nodzēsto meža ugunsgrēku platības ir līdz 1 ha.
Neatbilstoša uguns apsardzības infrastruktūra, piemēram, meža ceļu neesamība, aizaugušas un ar kritušiem kokiem nosprostotas dabiskās brauktuves, apgrūtina operatīvu meža ugunsgrēku dzēšanu, kā rezultātā var izveidoties lielās platībās nekontrolējami meža ugunsgrēki, apdraudot iedzīvotāju veselību un dzīvību. VMD vērš mežu īpašnieku un tiesisko valdītāju uzmanību uz to, cik būtiska nozīme ugunsgrēka gadījumā ir uguns apsardzības infrastruktūrai, un aicina uzturēt meža ceļus labā tehniskā stāvoklī, lai VMD varētu operatīvi reaģēt un uzsākt ugunsgrēku dzēšanu.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Kriska 02.07.2021, 11:59:47

    Ventspilī jāuztais ugunsgrēks lai uznāktu lietusgāze (melnais humors)

  • 0
    ventspilnieks 36,7 02.07.2021, 20:32:43

    Šito miglu variet pūst antiņiem. Visi jaunie ceļi sabūvēti, lai izvestu koksni no meža. Jo vairāk būs šādu ceļu, jo vieglāk piekļūt un aizdedzināt.
    LVM būtu jāatdod daļa peļņas šosejas Ventspils-Kolka rekonstrukcijai. Tikai baļķvedēji vainīgi šosejas sabrukumam.
    Vakar pa smuko noasfaltētas piebrauktuves mežu ceļiem pie Kolkas šosejas, 200m tālāk asfalta segums uz šosejas nograntēts. Tāds cinisma paraugs - valsts valstī, mēs tērējam, kur gribam, darām ko gribam, cērtam, kad gribam (putnu lieguma laikā).

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: