4. jūlijā plkst. 18 Ugāles evaņģēliski luteriskajā baznīcā sāksies ērģeļmūzikas koncerts. Skanēs ērģeļmūzika no Dancigas bibliotēkas arhīviem, tostarp A. Šādes, T. A. Volkmāra, D.  M. Gronava un citu Latvijā mazpazīstamu vai nepazīstamu Dancigas baroka laikmeta komponistu skaņdarbi. Pie ērģelēm – Andžejs Šadejko.

Ērģelnieks, komponists, diriģents un pedagogs ir dzimis Gdaņskā 1974. gadā. Ērģeļspēli studējis Mūzikas akadēmijā Gdaņskā, 1998. gadā absolvējis Varšavas Mūzikas akadēmiju pie profesora Joahima Grubiha un 2002. gadā "Schola Cantorum Basiliensis" Bāzelē pie Žana Kloda Zēndera. Papildus studējis kompozīciju, dziedāšanu, klavesīna spēli, piedalījās daudzās meistarklasēs Polijā, Vācijā, Šveicē un Nīderlandē. Vairāku prestižu starptautisko ērģelnieku konkursu laureāts. 2021. gadā Andžejs Šadejko kļuvis par mākslas zinātņu doktoru. Viņa zinātniskajam darbam ir saistība ar Latviju: doktora darbs ir veltīts arī divu J. S. Baha skolnieku – Fr. Kr. Morhaima un J.G Mītela daiļradei.

Kopš 2006. gada Andžejs Šadejko māca ērģeles un basso continuo Gdaņskas Mūzikas akadēmijā, lasa daudz lekciju, vada  meistarklases un seminārus Polijā, Vācijā, Somijā un ASV. Kopš 1994. gada sniedzis vairāk nekā 600 koncertu Polijā, lielākajā daļā Eiropas valstu un ASV.
Līdzās aktīvai koncertdarbībai Andžejs Sadejko veic lielu darbu Gdaņskas (Dancigas) muzikālā mantojuma izpētē, publicēšanā un atskaņošanā.

Tāpat viņš ir vairāku nozīmīgu ērģeļu restaurācijas un rekonstrukcijas projektu vadītājs un eksperts Polijā. Jaunākais ērģeļbūves projekts viņa vadībā tiek realizēts Viļņas Vissvētākās Jaunavas Marijas baznīcā, kura īstenošana piedalās arī SIA "Ugāles ērģeļbūves darbnīca".
Pasākuma apmeklējums notiks saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Jānis Kalniņš 28.06.2021, 21:06:05

    Vēl tik jāpiebilst, ka koncerts notiek ar Ventspils novada pašvaldības atbalstu. Tā ietvaros notiks vēl 3 koncerti - Zlēkās, Popē un Ugālē, kad 30. jūlijā beidzot uzņemsim ilgi gaidīto, Ugālē un arī Ventspilī labi pazīstamo ērģelnieci Ligitu Sneibi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: