Ar lielu jaudu šomēnes uzsākta vēja parka Tārgale būvniecība. Iedzīvotājiem ir aizdomas, ka notikusi nepamatota izvairīšanās no ietekmes uz vidi novērtējuma veikšanas.

Pēc ilgstošas dīkstāves strauji attīstās notikumi ap vēja parku Tārgale, ko sākotnēji attīstīja SIA TCK. Martā šo projektu iegādājās igauņu enerģētikas uzņēmumu grupa Utilitas, un jau aprīlī uzsākta vēja parka būvniecība.

Kā ziņo Utilitas, būvniecības pirmajā kārtā tiks sagatavota teritorija 14 vēja turbīnu uzstādīšanai. Tiks izbūvēti pāļi un pamati, izveidoti koplietošanas ceļi un kabeļi un zemējuma tīkli. Savukārt pašu vēja turbīnu uzstādīšanas darbi tiks veikti nākamajā būvniecības kārtā, bet vēja parks ekspluatācijā tiks nodots nākamā gada rudenī. Katras turbīnas jauda ir 4,2 MW, un vēja parka kopējā jauda būs 58,8 MW. Turbīnu maksimālais augstums sasniegs 152 metrus.

Iedzīvotāju iniciatīvas grupai Pret vēja turbīnām Z-Kurzemē ir aizdomas, ka projekta attīstības gaitā ir veiktas darbības, lai izvairītos no ietekmes uz vidi (IVN) izstrādes. Iedzīvotāji atgādina, ka sākumā bija vienots vēja parks Tārgale, kas vēlāk tika sadalīts divos vēja parkos Ziemeļvējš un Dienvidparks. 2012. gadā IVN ir ticis piemērots tikai Ziemeļvējam. Savukārt Dienvidparkam tas nav ticis piemērots. Iespējams, sadalīšana notikusi apzināti, lai daļai parka nevajadzētu izstrādāt IVN. Tāpat laika gaitā ir mainījies vēja ģeneratoru skaits, jauda un augstums. Piemēram, detālplānojumā runa bija par vienas turbīnas jaudu 1,8 MW, vēlāk atzinumā sacīts, ka vienas turbīnas nominālā jauda būs līdz 3 MW, savukārt tagad Utilita paziņojusi, ka turbīnas jauda būs 4,2 MW. Līdz ar to nav skaidrs, vai dokumentācija, kāda tā tika izstrādāta un analizēta atzinumos un slēdzienos, tai skaitā vērtējot trokšņu ietekmi, iespaidu uz putniem, gaismas mirgošanu u.c., ir atbilstoša apstiprinātajai būvniecības dokumentācijai un apstiprinātajam detālplānojumam.

Tagad abi parki atkal apvienoti vienā ar sākotnējo nosaukumu Tārgale, un iedzīvotāji uzskata, ka IVN procedūra vēja elektrostaciju izveidei ir veikta nepilnīgi, mākslīgi sadalot un izslēdzot no vērtējuma daļu no būvējamā vēja parka. Turklāt nav saprotams, kā iespējams šodien balstīties uz 10 gadus vecu IVN, jo ir mainījusies vide un apstākļi. Iedzīvotāju iniciatīvas grupa atbildīgajām valsts un pašvaldības instancēm prasa nekavējoties izvērtēt izsniegto būvatļauju likumību un veikt likumā paredzētās darbības, lai apturētu nelikumīgu būvniecību.

Par IVN procedūrām atbild Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB), kuram Ventas Balss lūdza skaidrojumus par iedzīvotāju paustajām bažām. VPVB Ietekmes novērtējumu daļas vadītāja Iveta Jēgere uzskata, ka viss ir veikts korekti, nekādus pārkāpumus viņa nesaskata. Uz jautājumu, kāpēc Dienvidparkam nav ticis piemērots IVN, kaut arī abi parki atrodas blakus un vienlīdz tuvu viensētām un apdzīvotām vietām, Jēgere atbildēja, ka parkam ir ticis veikts ietekmes sākotnējais izvērtējums, kas ir procedūra, lai lemtu par IVN nepieciešamību. Tomēr izvērtējuma rezultātā nolemts IVN šim parkam nepiemērot. Savā atbildē Jēgere īsti nepaskaidroja, kāds konkrēti bija pamatojums šādam lēmumam, vien atsaucās uz IVN likuma 11. panta kritērijiem. Savukārt Ziemeļvējam IVN piemērots, jo tika secināts, ka, ņemot vērā citus vēja parkus, ietekmes skartās teritorijas palielinātos un summāri tās varētu būt būtiskas. Ziemeļvēja IVN ietvaros sagaidāmo ietekmju novērtējums tika veikts ne tikai šajā parkā plānotajām turbīnām, bet arī Dienvidparkā paredzētajām vēja turbīnām un citiem esošajiem un plānotajiem vēja parkiem. Tāpat jautājām, vai iecerētās turbīnas ar lielāku jaudu nenozīmē lielāku troksni, lielākas vibrācijas, lielāku zemo frekvenču skaņu un infraskaņas izplatību, lielāku ietekmi uz sakaru sistēmām u.tml. Jēgere atbild, ka katras turbīnas lielāka jauda apkārtējo vidi ietekmēs nebūtiski, jo sākotnējais turbīnu skaits ir samazināts.

Arī Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis norāda, ka šobrīd pašvaldībai nav pamata bažām, ka projekta attīstības gaitā būtu notikušas kādas nelikumības. Dadzis skaidro, ka ir divas dažādas procedūras – detālplānojums, ko pārrauga pašvaldība, un IVN, ko pārrauga atbildīgā valsts iestāde – VPVB. Izstrādājot detālplānojumus, no biroja tiek pieprasīti nepieciešamie atzinumi. Ja atzinumi ir un no vides aspekta nekādu pretenziju nav, pašvaldība detālplānojumu apstiprina un izsniedz būvatļauju. Dadzim nav aizdomu, ka nepieciešamo atzinumu šajā gadījumā nav bijis. Protams, tas viss ir noticis pirms 10 gadiem, tādēļ šie atzinumi un citi dokumenti ir jāizceļ no arhīva. Pašvaldība sola to izdarīt un par to informēt arī sabiedrību.

Tāpat Ventas Balss vēl gaida atbildes no uzņēmuma Utilitas, lai noskaidrotu, vai pēc vēja parka ekspluatācijas beigām kompānija no zemes izvāks iedzītos pāļus un betona pamatus, kāda tipa mirguļojošie gaismas detektori tiks uzstādīti uz turbīnām – tie paši baltie, kādi vēja parkā Platene, kas ievērojami traucē iedzīvotāju naktsmieru, vai arī modernāki sarkanas gaismas detektori, kas apkārtējiem traucē mazāk, un uz citiem jautājumiem. Laikraksts sazināsies arī ar citiem vides ekspertiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par IVN nepiemērošanu daļai no vēja parka.

Lasi vēl

Komentāri (26)

  • -2
    Ivetts 22.04.2021, 09:49:59

    kaa man jau apnikusi šī ventasbalss nožēlojamā kaukšana. Tāda sajūta,ka lasītu kaut kādu LPSR "Cīņu". Vieni meli,puspatiesības un viedokļa nekaunīga uzspiešana. Cik var malt vienu un to pašu jau kādu pusgadu? fuj.

  • -1
    Kriska 22.04.2021, 10:12:30

    Kā Dadzis varēja izsniegt darbu atļauju , ja atzinumi izsniegti 10 gadu atpakaļ. Dadzis pārkāpis likumu, jo atzinumu derīguma termiņš daudz īsāks ( vai 3 vai 5 gadi). Par projekta saskaņojums derīgs 2 gadus.
    Ivetta, šeit iet runa par Tārgali ( lauks Robežu ielas kreisā pusē) ne par Popi

  • -5
    Alberts koks 22.04.2021, 10:54:19

    Ļoti labi ka beidzot arī Latvijā arvien vairāk sāk izmantot un uzstāda iekārtas, kuras ražo elektroenerģiju bez smakas piesārņojuma un dūmiem. Tiek kas ar to tik ļoti ir neapmierināti varu teikt - nedomājat tikai par savu labumu. Jūsu bērniem un bērnu bērniem arī ir jādzīvo uz šīs planētas. Tikai ar šādu rīcību mēs šo planētu varēsim apdzīvot daudz maz esot harmonijā ar pārējiem šīs Zemes iemītniekiem. Sekojiet piemēriem un uzstādāt saules baterijas, dažāda mēroga ģeneratorus un dzīvojam zaļi, smaržīgi un veselīgi! Lai veicas!!!

  • -4
    Ziilite 22.04.2021, 11:14:40

    Ļoti labs un vērtīgs raksts! "Zaļās"enerģijas ražotāji nebūt nav "zaļi" un naivi dabas mīļi. Tieši pretēji!

  • -3
    Alberts koks 22.04.2021, 11:31:41

    Varbūt varat kādu piemēru minēt?

  • -5
    Anna B 22.04.2021, 11:39:38

    Ivetss - fuj Tev! Šī vēja afēra ir milzīga Latvijas, tai skaitā Tevis, apzagšanas shēma. To propogandē zem zaļās enerģijas karoga pat skolas mācību vielā un lobē pseido “zaļie”. Kamēr Latvijas iedzīvotāji klusēs, turpināsim būt par “muļķu zemi”. Īrijā, Beļģijā cilvēki pret šo vēja mafiju iet uz Eiropas tiesu un vinnē iespēju dzīvot nepiegānītā vidē. Polijā valsts līmenī peņemts lēmums - sargāt savus cilvēkus un dabu- nebūvēt vēja turbīnas uz sauszemes, bet tikai jūrā. Tā ka nav ko te kaunināt, ka kāds medijs uzdrošinās valsts izzagšanas shēmu izgaismot + Vajag pakaunēties par savu nezināšanu šajā jautājumā

  • -3
    Kakadū 22.04.2021, 12:10:17

    Par Ventspils novada domes nostāju viss ir skaidrs - viņiem novada iedzīvotāju intereses ir pie vienas vietas. Bet es joprojām neesmu dzirdējis Ventspils pilsētas vadības viedokli par šiem vēja parkiem, ņemot vērā, ka tie tiek būvēti pie pašas pilsētas robežas un ietekmēs arī pilsētniekus ar tiem riebīgajiem zibšņiem. Vai Ventspils domei ir vienalga?

  • -2
    ventspilnieks 36,7 22.04.2021, 12:19:29

    Jums ir dota iespēja - propelleri vai dažādi ražošanas pārstrādes atkritumi no Vakareiropas. Par buferzonu katram tāpat skaidrs ;)
    Bija variants - prezidentāla republika, bet jau pirms 2004.gada diezgan utopisks. Izmantojiet iespēju, kas iesaistīti, izceliet piķi no šiem investoriem. Beļģijā katrs kvadrātmetrs zemes tiek izmantots un nes peļņu vai dzīvošanas iespēju. Mums viens 'investors' uzpircis visu apkārtni, apmuļķodams cilvēkus, tagad tāda žēla čīkstēšana sanāk.
    Pasaulē naudas ir daudz, visu ir iespējams nopirkt. Kāds par to laikam neaizdomājas.

  • -4
    Kriska 22.04.2021, 13:08:59

    A.Kokam- Es no skolas fizikas kursa maz ko atceros, bet par elektromagnetisko lauku un tā ietekmi uz cilvēku dzirdējusi esmu. Tā, ka nevajag par zaļo dzīvi.

  • -3
    Kakadū 22.04.2021, 14:46:16

    Lai tik raksta, jo tā šobrīd ir liela aktualitāte - tie mūdži ar savām turbīnām mums nāk virsū no visām pusēm, pie tam ar negodīgiem paņēmieniem.

  • -1
    Kakadū 22.04.2021, 14:47:14

    Tas bija komentārs Ivettsam.

  • -1
    Alberts koks 22.04.2021, 15:15:30

    Domāju, kad ne vien neatceraties, bet būsiet degunu urbinājusi tajā fizikas stundā un ne tikai tajā. Tur būs tāds elmagnētiskais lauks ka autiņam akumulatoru varēs lādēt un tuvējās mājās elektroierīces bez pieslēguma strādās. Tā laikam Jums ir saslēdzies vai saslēgts tas funktieris. ;)

  • 0
    Pipars 22.04.2021, 15:26:18

    Redz kur iemesls tādai steigai.
    Lai daži miljonāri kļūtu vēl bagātāki,pārējiem ir jāparmaksā par elektrību un jāpacieš neērtības!
    ---
    "Uzrakstīti likumprojekti OIK dubultošanai
    https://neatkariga.nra.lv/ekonomika/345207-uzrakstiti-likumprojekti-oik-dubultosanai?utm_source=nra.lv&utm_medium=site&utm_campaign=nralvLinks&utm_content=redirect

  • -1
    Lielais Kretīns 22.04.2021, 15:45:24

    Aizdomas jau raisa tikai tie projekti, kuros nav iesaistīts lielais L

  • -2
    Nah-nahs- ceturtais sivēns 23.04.2021, 05:57:37

    Vajadzēja gan tuvāk Puzes "Vecupēm" tos monstrus uzsliet.Tas īpašums,vienalga,vismaz 50% apmērā var tikt pakļauts konfiscēšanai.

  • -1
    Anna B 23.04.2021, 08:41:22

    “Lielais Kretīn”, varbūt Tev visur L un citi burti, bet ne visiem un visur dzīve griežas ap L un citiem lieliem vai maziem burtiem. Vai tiešām liekas tik neiespējami, ka cilvēki, kuru dzīves vide tiek piecūkota, aktīvi stāv par savām iespējām dzīvot nepiesārņotā vidē? Atnāc, padzīvo turbīnas pakājē - redzēsim kādi burti vai vārdi rādīsies. Kretinē, ka tiešām nopietnu vides un ekonomikas problēmu var tik vien kā nonivelēt līdz vervelējumiem par to, kurš personāžs lielāks kretīns.

  • -3
    Alberts koks 23.04.2021, 09:01:20

    Daži jau būtu laimīgi, ja visa Latvija būtu piedzīta ar liellopiem un dažādiem mājdzīvniekiem, ar ko tad barotu daļu lielpilsētu, bet tad Jūs bļautu pie visiem vēja virzieniem ka neizturami smako. Būs vien jāsadzīvo lopiem ar ventilatoriem, saules baterijām, nelielām zema enerģijas patēriņa ražotnēm ja vēlamies lai mūsu bērni , ne tikai mēs, var atļauties apskatīt pasauli vai iegādāties kārtējo aifonu , vai iegādāties auto. Tagad taču auto ir iegādāts uz Opa vai omes meža rēķina. Uz kā rēķina nez būs jādzīvo mūsu bērnu bērniem? Pirms bauri bauro varbūt padomājat ar savu galvu ja ir ar ko domāt, pasaule negriežas tikai ap jūsu viensētu, Jūs skrienat ar pasauli kopā, jo baudāt tos pašus labumus ko pārējie( vieni vairāk vieni mazāk). Ir lietas ar kurām mēs apgrūtināsim nākamās paaudzes, bet ir lietas ar kurām , lai kaut nedaudz kompensētu piedirsto, mēs varēsim atvieglot viņu dzīvošanu. Kaut vai tikai tāpēc lai arī viņi, atvieglojot savu dzīvi, kaut kur var nedaudz piegānīt - viņi būs ...

  • -2
    Alberts koks 23.04.2021, 09:31:22

    ...Jaunā paaudze noteikti būs viedāki un gudrāki, mēs taču rādām viņiem piemēru ne tikai runājot bet arī attīstot un uzstādot jaunas tehnoloģijas, kuras nepiesārņo vidi. Ātomreaktoru taču neliekam, kaut nebūtu slikti. Vāči un Franči liek, arī Igaunija domā likt....

  • 0
    Anna B 23.04.2021, 10:52:37

    Nemēri visu ar vienu mērauklu! Turklāt laukos nedzīvo lopi vien (ja nu vien nesauc jebkuru Hosni Salienā par lopu). Nevajag bāzt batonus ausīs par zaļumu un labumu ekonomikai! Šī pseido “draudzīgā” enerģijas ieguve balstās uz fosiliem resursiem caur caurēm - sākot ar izejmateriālu iegādi, ražošanu, būvniecību, uzstādīšanu, uzturēšanu, atlieku utilizēšanu utt. Bet par naudiņām - šim vienam “nieka” Tārgales parciņam pēc spēkā esošās likumdošanas LV bauri (kā Albertam labpatīk dēvēt) samaksās tuvākajos savas dzīves 20 gados ~150 miljonus EUR

  • -1
    Anna B 23.04.2021, 10:52:38

    Nemēri visu ar vienu mērauklu! Turklāt laukos nedzīvo lopi vien (ja nu vien nesauc jebkuru Hosni Salienā par lopu). Nevajag bāzt batonus ausīs par zaļumu un labumu ekonomikai! Šī pseido “draudzīgā” enerģijas ieguve balstās uz fosiliem resursiem caur caurēm - sākot ar izejmateriālu iegādi, ražošanu, būvniecību, uzstādīšanu, uzturēšanu, atlieku utilizēšanu utt. Bet par naudiņām - šim vienam “nieka” Tārgales parciņam pēc spēkā esošās likumdošanas LV bauri (kā Albertam labpatīk dēvēt) samaksās tuvākajos savas dzīves 20 gados ~150 miljonus EUR

  • -2
    Lustiņš 23.04.2021, 14:12:10

    Vai esi parēķinājusi cik samaksās ja nebūvēs? Vai esi painteresējusies, vai palasijusies kāda enerģētikas politika ir ES kurā sastāvam arī mēs? Kad šos jautājumus noskaidrosi, tad lūdzu bauro. Citādi Jūs aizstāvat tā intereses, kurš ir pret ES, pret atjaunojamo energoresursu attīstību un par atkarību no kaimiņLāča. Pastudējat šo jautājumu plašāk, nevis tikai savā sakņu dārziņā.

  • -1
    Lustiņš 23.04.2021, 14:14:12

    Ieskatieties arī arī šeit...

    https://www.em.gov.lv/lv/nacionalais-energetikas-un-klimata-

  • -1
    Lustiņš 23.04.2021, 16:36:54

    Kāpēc nebļaujat par tiem miljoniem kubikmetru koksnes ko izved no Latvijas? Bet bļaujat ja kāds savāc nedaudz enerģijas no vēja?

  • 0
    Anna B 23.04.2021, 19:41:08

    Svarīgi ievērot, ka atjaunojamās energoenerģijas ziņā Latvija ar 42% ieņem trešo vietu Eiropas Savienībā, LV apsteidz tikai Zviedrija un Somija, aiz LV atrodas pat vēja lielvalsts Dānija. Otrs - nav stāsts par atjaunojamās enerģijas noliegumu - to var realizēt dažādi, kaut vai tos pašus vēja parkus būvējot ārpus sauszemes. Nelaime ir tajā, ka ne viss, ko par zaļu vai ekonomiski izdevīgu mālē, patiesībā tāds ir. Protams, ka labāk peļņa lielāka, investējot mazāk un nospļaujoties uz saujiņu bauriem. Tas, ka papīri sazīmēti atbilstoši “kliķes” vajadzībām, jau nu nev jaunums.

  • 0
    Lustiņš 26.04.2021, 10:42:24

    Jā 42% tas ir labi, bet diemžēl ar to ir par maz. Lauvas tiesa ir mūsu HES labi ka LV tādi ir. Iet runa par energoresursu dāžādošanu, jo atjaunojamo energoresursu dažādība būs lielāka, jo neatkarīgāka būs ES atkarība no naftas un tās produktiem tajā skaitā LV. Un neizmantot resursu, kurš Kurzemē ir gandrīz vienmēr ir patiesi tuvredzīgi. Ir jāmāk paņemt no dabas pēc iespējas nesāpīgāk un vēja enerģija, Saules gaisma un siltums, kā arī ūdens enerģija ir tie veidi kā kļūt neatkarīgākiem. Es vairāk uztrauktos par koksnes dedzināšanu. Koksni noteikti var iznmantot daudz lietderīgāk līdz tā satrūd un arī tad tās biomasa ir daudz noderīgāka nevis tās primitīva sadedzināšana. Pieļauju ka mūsu valsts arī būs tik bagāta, lai izbūvētu vēja parkus Jūrā, kaut drīzāk finansējums būs no kādas banku korporācijas, kā tas aizvien biežāk notiek. Mēs jau vairs nevaram atļauties dzīvot, apmierinos savas visas velmes ja neaizņemamies, tāpēc vajag aizņemties investējot nevis tikai apēdot aizņemto naudu.

  • -1
    tiešām suns 23.04.2021, 12:10:57

    tikai cietumā sēdoša cilvēka veikumi neraisa nekādas aizdomas - nevainīgs ,represēts no visām pusēm...tikai kaut ko vadīt un komandēt vēl grib,,,bet izskatās ka neļaus...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: