15. septembrī sākās arheoloģiskie pētījumi Popes pagasta Nabeļu senkapos kas zināmi arī kā Vēdes Zemgalieši vai Popes meža senkapi. Izrakumus vada Ventspils muzeja direktora vietnieks - vadošais pētnieks Armands Vijups un arheoloģe Baiba Lūsiņa.

Senvieta - akmeņkrāvumu kapi - ir 2.- 6. gs. Baltijas somu - mūsdienu Ziemeļkurzemes lībiešu - apbedījumu vieta. Pazīstama jau kopš 20. gs. sākuma. Senvieta ilgstoši bija "nozaudēta", tās precīzā atrašanās vieta tika noskaidrota vien dažus gadus atpakaļ.

Senvietas izpētei ir būtiska nozīme Ziemeļkurzemes senāko iedzīvotāju pagātnes izpētē. Tā ir viena no nedaudzajām lībiešu priekšteču senvietām, kas zināma Ventspils novadā. Pirmie pētījumi tajā notikuši jau 1934. gadā.

Ekspedīcijā piedalās Ventspils muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Dobeles muzeja pētnieki, kā arī Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes studenti.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    Cibiņš 16.09.2020, 20:21:45

    Tādas pārdomas par šiem pētījumiem: ja, nedod Dievs, kāds "menais racējs" uz lauka atrod senu monētu, kas vecāka par 18.g.s., un to neatdod pareizajiem racējiem, tad viņam draud tiesas darbi. Toties te tiek izrakti kapi (pirms tam Puzē, Zlēkās un kur tik vēl nē).Pie tam tur nav paredzēti ne būvdarbi, ne dzelzceļa būvēšana pēc tam. Interesanti, kur paliek apzagto senču kauli, tos pārapbedī, kaut kur parok vai vienkārši izmētā? Esmu dzirdējis, ka kara racēji bieži mežos kauju vietās joprojām atrod kritušos karavīrus, gan vācu, gan krievu. Tad tos vienmēr ar godu apbedī Brāļu kapos. Par šiem arheoloģiskos pētījumos izraktajiem gan nekas nav dzirdēts. Diez, kā justos mūsu senči, ja zinātu, ka pēcteči viņu apglabātos pēc gadsimtiem aptīrīs līdz pēdējai brošai? Un tikai nevajag stāstīt, ka izrakumos tiks atrastas nez kādas arheoloģiskās vērtības, kas mainīs priekšstatu par līdz šim uz zemeslodes notikušo. Viss atrastais vai nu labākā gadījumā nogrims muzeju atvilktnēs, vai arī...

  • -2
    Normunds Birkhans 17.09.2020, 10:04:10

    Grūti spriest kā tas notiek tagad,taču man bija 12 gadu kad sākās Ventspils pils restaurācija un tiku pie pirmā sava darba vasaras brīvlaikā,kad nopelnīju naudu savam pirmajam maģim ELFA ,šķiet ka 270 rubļi makšaja ( milzu nauda bija tad ). Mēs rokot pagrabus daud zko atradām un jaucot nost jumtu bēniņos tāpat atradām ( zobenu arī ). Neesmu pievērsis uzmanību vai muzejā tas ir .Kā arī vai citas atrastās vērtības ir. Noteikti nav etvijas daudzas un kartiņas.Nevienu neesmu redzējis muzejā.

  • 0
    Cibiņš 17.09.2020, 11:33:14

    Viena lieta ir pētīt senatni, atrokot vecas pilsdrupas un pilskalnus, bet pavisam cita, rakt ārā kapos apglabātos un aptīrīt mirušos.

  • -2
    Normunds Birkhans 17.09.2020, 12:08:23

    Jā ,protams,tas gan ir pavisam kas cits.

  • -1
    Normunds Birkhans 17.09.2020, 13:17:28

    Taču arī fakti ka apbedījumu vietās tiek atrasti ļoti svarīgi pierādījumi. Piemēram par senām civilizācijām ( par tiem kurus sauc par Dieviem ). Peru,Bolīvija.Visas piramīdas. Vēsture kuru mācīja un māca joprojam ir melu pilna,jo faktu kļūst arvien vairāk ka tā nav patiesība.Kapēc to neatklāj cilvēcei? Nav izdevīgi,jo sabruks visas reliģijas.Vatikāns un pārējie vairs nevarēs na šaru dzīvot un muļķot cilvēci.Bībele -pasaku grāmata,kura izdomāta lai pakļautu cilvēkus ,naivuļus.

  • -3
    Latvija pāri visām! 17.09.2020, 13:00:53

    Arī domāju, ka tā attiekties pret mirušiem neatkarīgi no senuma nedrīkstētu. Ja izrok, un pēta, tad ir vismaz ar cieņu jāpārapbedī kauli.

  • -2
    Latvija pāri visām! 17.09.2020, 14:12:08

    Bībele ir pierakstīta Dieva atklāšanās cauri vēsturei cilvēkiem.
    Tur nav nekā, lai cilvēkus pakļautu piespiedu kārtā (pat ja to ir mēģināts tā izmantot, tas ir pretrunā ar Bībeles garu,) jo pakļaušanās Dievam ir brīvprātīga.
    Un šī pakļaušanās Dievam nav absolūti nekas, kas apspiež personību, kā cilvēki bieži to pārprot. Vnk pie Dieva nāk saskaņā ar viņa noteikumiem, bet pretī viņš dod brīvību visās citās lietās.
    Jo, kas Dieva baušļos, vai Kristus labajā vēstī par to, ka Dievs cilvēkus atkal pieņem, ir tik briesmīgi apgrūtinošs?:)

  • -1
    Normunds Birkhans 17.09.2020, 15:57:28

    Katram sava ticība varētu būt. Jūs ticat ka piemēram Ēģiptes piramīdas cēlusi ēģiptieši? Tad kapēc mūsdienās viņi tik atpalikuši ? Vakar bija gudri un hops šodien pamodās dumji un neko nemāk ? Tādus bluķus uzkostruēt nav spējīga mūsdienu tehnologija.Pie tam tik gludi...Savukārt vēsturē ko māca? Ka šie ar āmuriņu un kalti to darīja! :DDD Jums tas nelikās smieklīgi kad skola to dzirdējāt? kli ticējāt visam? Tas pats skar to murgu grāmatu Bībeli un Vatikāna murgiem, kura ir viena no vadošajām mafijām kopā ar masoniem un žīdiem ,kuri patreiz arī veic kopīgus plānus ar savu ''diženo'' gripu iebiedējot cilvēci,kontroplējot un pakļaujot.Daudz neatpaliek no fašisma.Tas ja prot saskatīt protams. Tācu tā jau man pie vienas vietas kas kuram tic un kam klanās.Personīgi mani neviens vēl nav piespiedis klanīties un tas nenotiks nekad.

  • -2
    Latvija pāri visām! 17.09.2020, 14:17:36

    Bībelē pieminēti arī nefilimi (1.Mozus 6:1-8,) kas sabūvējuši megalītiskās celtnes.
    Dievs Radītājs un šie ir divas atšķirīgas lietas.
    Runā, ka nefilimu pēcteči ir visi ar negatīvo asinsgrupu.:)

  • -2
    Latvija pāri visām! 17.09.2020, 16:50:45

    Pareizi, katram sava ticība.
    Man kristīgā, Mikkam bezdievja "ticības" murgs ar zaimošanas piešprici. Ekstrīms + standarta komplektiņš.
    Tā "gripa" interesants Dieva pieļāvums cilvēkiem apmaldīties trijās priedēs. Par daudz jau lec Viņam acis ar saviem lgtb.
    Briesmīgi ir krist dzīvā Dieva rokās. Cilvēkiem lemts vienreiz mirt, un pēc tam nāk tiesa. Tad varēs vaimanāt un taisnoties Dievam.:/

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: