Šovakar plks.19, svinot Vēsturisko ērģeļu svētkus "Latvija - ērģeļu zeme", Ugāles luterāņu baznīcā ērģelniece Larisa Bulava aicinās ielūkoties senās mūzikas atklājumos.

Bulava, iepazīstinot ar baroka laikmeta kompozīcijām, dievnamā sniegs koncertu "Senās mūzikas koncertā".

"To izdarīt palīdzēs ne tikai izcilāko tā laika komponistu skaņu mākslas paraugi, bet arī ērģeļu meistara Kornēlija Rāneusa 1701. gadā darinātais instruments. Koncertprogrammas centrā būs Johana Sebastiāna Baha personība, bet līdzās viņam izskanēs arī Baha skolotāju un iedvesmas avotu - Georga Bēma, Dītriha Bukstehūdes un Antonio Vivaldi mūzika," koncertu aprakstīja rīkotāji.

17. gadsimta beigās celtā Ugāles luterāņu baznīcas mūra ēka ir arhitektūras un mākslas piemineklis - Kurzemes novadam raksturīgs dievnams ar masīvu torni un altārgalā piebūvētu sakristeju, baroka stila interjeru ar smalkiem kokgriezumiem.

Ugāles baznīcas lepnums ir unikālās ērģeles ar ērģeļu prospektiem. Rāneusa būvētais ērģeļu mehānisms ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas kultūras kontekstā, jo ir senākais šāds instruments Baltijas reģionā, turklāt saglabājis savu oriģinālo skanējumu. Ērģeļu lielo un mazo prospektu no liepas koka griezis Ventspils kuģu būvētavas meistars Mihaels Markvarts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: