Par pirmo apkures mēnesi Ugāles namu klienti maksājuši diezgan apzinīgi, taču kopējais iedzīvotāju parāds pašvaldības uzņēmumam joprojām ir liels.

Aprēķins liecina, ka Ugāles namu klientiem par oktobrī nodrošināto apkuri jāmaksā Ls 6800. Līdz 29. novembrim ugālnieki bija samaksājuši Ls 6200. Kopumā iedzīvotāju parāds par apkuri, kas krājies gadiem, šobrīd ir aptuveni Ls 50 000 liels.

Arī par citiem Ugāles namu nodrošinātajiem pakalpojumiem parāds ir gana liels, piemēram, par īri un apsaimniekošanu – nepilni Ls 44 000, par ūdeni – Ls 13 000, par kanalizāciju – Ls 20 000. Uzskaitvede Gunta Pēce stāsta, ka klientu vidū ir gan apzinīgi cilvēki, kas cenšas samaksāt rēķinus, gan tādi, kam rēķini nerūp, un arī tādi, kam maciņš patiešām ir pavisam tukšs. Dažs aizbraucis uz ārzemēm, bet par dzīvokli un maksājumiem neliekas ne zinis. Pašvaldības uzņēmums turpina cīņu ar pārādniekiem, gan tiesājoties ar lielākajiem nemaksātājiem, gan piesaistot parādu piedziņas firmu. SIA Paus Konsults strādā ar 120 Ugāles namu klientiem. Nesen tiesa lēmusi par kāda vīrieša izlikšanu no dzīvokļa, viņš uzņēmumam parādā Ls 1546, par dzīvokli nav maksājis trīs gadus. Oficiālu darbu viņš nestrādā, taču vietējiem zināms, ka šim vīram ir ienākumi, ko viņš nopelna, mūrējot plītis. Kāda dzīvokļa saimniece, kurai reiz jau bijusi tiesa par parādu piedziņu, nu jau atkal pamanījusies sakrāt jaunu parādu – Ls 1960.             

Dace sava dzīvokļa durvis atver ar mazuli klēpī. «Cik varu, tik maksāju,» viņa nosaka un pastāsta, ka ir vientuļā māte un viena audzina trīs bērnus. Pagājušajā mēnesī esot par dzīvokli samaksājusi 60 latu. Viņa uzņēmumam parādā ap Ls 600.  

Citā dzīvoklī sastopam Žani. Arī viņam un dzīvesbiedrei Skaidrītei, pie kuras viņš apmeties, nav, par ko samaksāt rēķinus. Iekrājies turpat Ls 670 liels parāds. Viņi to cerēja atdot vasarā, taču aizgājusī vasara neesot bijusi meža veltēm bagāta. Skaidrītes vecākais dēls dzīvojot Anglijā, bet viņam jānodrošina pašam sava ģimene.

Arī jaunākais dēls (viņš vēl ir nepilngadīgs) braukšot dzīvot pie omītes Anglijā. «Nav darba, un nav pat haltūru. Neņem darbā ne mežā, ne celtniecībā,» savu pieredzi stāsta Žanis. Tomēr šīs ģimenes situācija ir cerīga. Viņa Skaidrīte, kas pusgadu nostrādājusi pagastā simtlatniekos, pirms pāris nedēļām dabūjusi darbu Melnsilā, un, tikko zivju cehā darbu sāks otra maiņa, darbs būšot arī Žanim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: