Par godu gaidāmajai Mātes dienai 5. maijā Rīgā notiks diskusija un preses konference "Kas sievietei nepieciešams, lai laistu pasaulē vēl vienu bērnu?" Pasākumā laikā notiks pētījumu centra SKDS pētījuma prezentācija par demogrāfisko situāciju Ventspils novada Ances un Jūrkalnes pagastā no 2012. līdz 2016. gadam.

Pasākumu ar biedrības "J3" atbalstu organizē Ventspils novada pašvaldība, tas notiks Latvijas Pašvaldību savienībā, Lielajā sanāksmju zālē, 4. stāvā, Pils ielā 1, Rīgā, no plkst. 11 līdz 13.

Diskusijā iecerēts apspriest šogad atkārtoti īstenoto SKDS pētījumu, kas veikts Ventspils novadā ar mērķi veicināt dzimstību un diskutēt par visu līmeņu atbalstu daudzbērnu ģimenēm. Uz diskusiju aicināti vadošie politiķi un demogrāfijas jomas eksperti. SKDS aptauju prezentēs Arnis Kaktiņš. Pasākumu vadīs Ansis Bogustovs.

Jāatgādina, ka 2012. gadā SKDS pirmo reizi īstenoja pētījumu Ances un Jūrkalnes pagastā ar mērķi noskaidrot, kādi pašvaldības nodrošināti atvieglojumi un atbalsts vairāk sekmētu dzimstības pieaugumu, t.i., mudinātu sievietes pieņemt lēmumu par vēl kāda bērna laišanu pasaulē. Kopumā aptaujā piedalījās 183 respondentes (Ances pagastā – 116, bet Jūrkalnes – 67) no 244 abos pagastos reģistrētajām sievietēm.

Pētījuma laikā tika atklāts, ka Ances un Jūrkalnes pagastā dzīvojošajām sievietēm līdz 50 gadu vecumam kopumā vidēji katrai ir 1,38 bērni. Savukārt par vēlamāko bērnu skaitu aptaujātās sievietes atzīst 2,33 bērnus vienā ģimenē (visu sieviešu atbilžu vidējā aritmētiskā vērtība). Ja tiktu nodrošināti nepieciešamie apstākļi, katra sev personīgi vidēji vēlētos 2,58 bērnus.

Aptauja toreiz atklāja, ka tuvāko trīs gadu laikā kopumā 18% abu pagastu sievietes "noteikti" vēlētos vēl kādu bērnu, bet 10% ir atzīmējušas, ka to "drīzāk" vēlētos (kopā 28%). Par iemesliem, no kuriem ļoti lielā mērā ir atkarīgs, vai tuvāko trīs gadu laikā viņas varētu pasaulē laist vēl kādu bērnu, aptaujātās sievietes visbiežāk minēja: personīgo finansiālo situāciju (60%), valsts pabalstus (50%), darba esamību (pašai) (49%) un personīgo veselības stāvokli (48%). Daudz mazāka nozīme tika piešķirta partnera vai laulātā esamībai, bērnu kopšanas atvaļinājumam un sadzīves apstākļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: