Pat Jūrkalnes pamatskolas skolotāji savu bērnu sūta skolā Alsungā. Kaimiņu novads ir ieinteresēts pārvilināt Jūrkalnes bērnus. Savukārt Ventspils novadam īsti nav, ko piedāvāt labāku. Līdz martam tam jāizšķiras, vai nākamgad skola Jūrkalnē vēl būs. 

 Jūrkalnes skolotāji Egliņi savu bērnu šogad 1. klasē palaida Alsungā, nevis Jūrkalnes skolā, acīmredzot viņi paši netic skolas pastāvēšanai. Lai pievilinātu sava novada vidusskolā audzēkņus, Alsungas novads kopš septembra nodrošina 10-vietīgu autobusu Jūrkalnes bērnu vešanai uz Alsungas skolu un no tās.

Šoruden Alsungas vidusskolas audzēkņu pulkam pievienojās vēl divi bērni – viens 1. klasē, otrs – vidusskolā.

«Iespējams, ir jāreaģē, citādi varam palikt pie sasistas siles,» saka novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, kurš pārliecināts, ka Alsunga, sūtot autobusu uz Jūrkalni, rīkojas ar noteiktu mērķi.

«Esam ieinteresēti, par to nav ne mazāko šaubu,» atklāts ir Alsungas novada domes priekšsēdētājs Grigorijs Rozentāls. Taču viņam pašam personīgi ne tik svarīga esot nauda, kas seko skolēnam, bet lai mazie suiti iepazītu un iemīlētu savu kultūru, izzinātu savas saknes un suitu kopiena kļūtu stiprāka.

Rozentāla mērķis esot, kur vien iespējams, adaptēt mācību saturā suitu kultūrvidi. Katrs suits esot Alsungai svarīgs.      

Ja kaimiņu novads pārvilinās vēl kādu daļu no esošajiem Jūrkalnes skolēniem, tas Jūrkalnes skolai varētu būt liktenīgi, atzīst Mucenieks. Grūti esot saprast, kura ir tā galējā robeža, kad jārīkojas. MK noteikumi nosaka, pa pirms skolas slēgšanas skolēnu vecākus jābrīdina 6 mēnešus iepriekš.

Tātad par Jūrkalnes skolas pastāvēšanu novada deputātiem jāizlemj, vēlākais, līdz martam. Tā kā nauda seko skolēnam, novadam būtu svarīgi, lai jūrkalnieki paliek mācīties Užavā. Novads būtu gatavas noorganizēt bērnu vešanu uz Užavu, bet ir jautājums, vai būs braucēju.

Stipri jāpiedomā, kas varētu pārliecināt jūrkalniekus pārliecināt izvēlēties Užavas skolu, jo Alsungai kārtis ir stiprākas – tā attāluma ziņā ir tuvāk Jūrkalnei, tur ir vidusskola un mūzikas skola. Piedāvājumam jānāk no izglītības darbinieku puses, saka Mucenieks. Novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aina Klimoviča piedāvā Užavas skolā organizēt atvērto durvju dienas, varētu paplašināt interešu izglītības piedāvājumu 8un padomāt par citām iespējām.         

Uzrunātie Jūrkalnes skolēnu vecāki cer, ka skola vēl pastāvēs, savukārt tās slēgšanas gadījumā viennozīmīgi izvēlēsies Alsungas vidusskolu. Agitai Hižņičenko svarīgi, lai viņas dēls, 8. klases skolnieks Arturs, pamatskolu varētu pabeigt turpat Jūrkalnē. 5. klasē mācās Artura māsa Kristīne, aktīva meitene, kas mācās arī Alsungas mūzikas skolas filiālē, tepat Jūrkalnē.

Arī Marita Ansone, kuras ģimenē aug 3 bērni, cer, ka viņas vecākie bērni varēs mācīties turpat pie mājām, bet, ja skolu tomēr slēgs, viņa līdzīgi daudziem vecākiem izvēlēsies Alsungu.

Pat gadījumā, ja Užavā būtu mūzikas skolas filiāle un bērni no mājām līdz skolai tiktu bez maksas aizvesti, Užavas skolā jūrkalnieki bērnus negrib sūtīt.

Jura Kozlova ģimene, kurā aug četras atvasītes, jau pagājušajā mācību gadā izlēma par skolas maiņu. Tagad viņa bērni mācās Užavā. Juris piesauc zemu izglītības kvalitāti Jūrkalnē.

Citi Jūrkalnes vecāki viņam nepiekrīt. Skolā sastaptā Gunta Tomsone, rotaļu grupas skolotājas palīdze un 4. Klases skolnieces Gerdas mamma, pastāsta, ka arī skolas darbinieku kolektīvā valda cerība par skolas pastāvēšanu, vienlaikus skolotāji labi apzinoties, ka kaut kad pienāks slēgšanas brīdis.

Direktore Rudīte Rudbaha pauž pārliecību, ka skolas pastāvēšana nav apdraudēta, jo vecāki izteikuši vēlmi, lai tā pastāv. Novada domes priekšsēdētājs norāda, ka skolas slēgšanas gadījumā zaudētu visa Jūrkalne, jo Ziru un Usmas pieredze rāda, ka pēc skolu slēgšanas šajos pagastos kultūras dzīve piebremzēta. Taču, iespējams, pienāks kritiskā robeža, un deputātiem būs jāpieņem jīurklaniekiem nepatīkams lēmums.

      

Jūrkalnes pamatskolā 1.-9. klasē mācās 35 audzēkņi

Rotaļu grupa – 13 pirmsskolas bērni

Alsungas vidusskolā mācās 6 Jūrklanes pagasta bērni, no tiem 1 vidusskolā, 5 – 1.-4. klasei.  


Foto: Juris Ģigulis

Māsa Kristīne Pūpoliņa un brālis Arturs Hižņičenko vēl nezina, vai arī nākamgad varēs vērt Jūrkalnes pamatskolas durvis. Pagaidām to nezina arī izglītības darbinieki un novada deputāti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: