Rudenī ierastas ir kartupeļu un lapu talkas, bet šogad kādā Popes sētā padevušies vareni ķirbji. Lielākie no tiem turpat 50 kilogramus smagi.

Lai pirms salnām, tos nogādātu sausumā un siltumā, tika rīkota talka, kurā piedalījās gan lieli, gan mazi talcinieki. Vīri cēla smagākos ķirbjus, savukārt, bērni, lai visas ķirbju lapas, varētu sakraut piekabē, tās piebradāja līdzīgi kā sienu vezumā.

Ķirbji, kas šoruden dižojās turpat vai Popes centrā, nav tikai apaļi un oranži, bet pārsteidz ar formu, lielumu, krāsas un arī garšu daudzveidību. Saimniece, Sandra, tos stādot, nav cerējusi, ka padosies tik branga raža. Patiesībā, dobe tapusi dēļ praktiski estētiskiem apsvērumiem.

Pavasarī, kad tika iekopts zāliens mājas pagalmā, aptrūcis spēka, lai sētas pusē nostumtu pāri palikušo trūdzemes kaudzi. Lai arī bērni uz viņas lēmumu pagalma vidū iestādīt ķirbjus, skatījušies ar vieglu smīnu, Sandra ir gandarīta, ka tagad slavē viņas veikumu. Vasarā pagalms izskatījās iespaidīgi. Cilvēki mājai garām ejot vienmēr noskatījušies uz krāšņo pagalma rotu, platību, ko aizņēma dekoratīvās ķirbju lapas un ziedi.

Ja daudzi šogad sūdzas, ka ķirbji vēl nenovākti sākuši pūt, tad Liepu ielas pagalmā netika atrasts neviens sapuvis ķirbis. Jau iepriekš paredzot, ka pasaules lielāko ogu, sievietēm pacelt nebūs pa spēkam, talkā tika aicināti vīri. Tomēr, kad lapas tika novāktas, atklājās, ka divu vīru spēks vajadzīgs vairāku ķirbju celšanai. Zem tām slēpās ne tikai krāsaini dekoratīvi ķirbīši un ierastās oranžās ķirbja ogas, bet arī prāvi, zaļas krāsas un vairāk kā 50 kg smagi ķirbji.

Jautāta, ko ar brango ķirbju ražu darīs, saimniece atklāj, ka daļu iemarinēs ziemas krājumiem. No tiem padodas gardas pankūkas un veselīga sula. Sandra labprāt dalīties arī ar citiem, jo paši lielo daudzumu vis nevarēšot notiesāt. Esam liecinieki, ka vairāki ķirbji jau talkas laikā tiek iecelti kādas garām braucošas kaimiņienes mašīnā. Savukārt, daži talcinieki jau nolēmuši kopā ar bērniem no mazajiem, dekoratīvajiem ķirbīšiem pagatavot skanošus instrumentus skolas ražas svētkiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: