Teātra namā "Jūras vārti" 17. septembrī plkst. 18:00 tiks demonstrēta Jura Podnieka dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?" (1986)

Filma „Vai viegli būt jaunam?” atklāti un emocionāli  atklāj padomju režīmā dzīvojošu jauniešu trauksmainos dzīves stāstus: viņu konfliktus ar sabiedrību un vecākiem; viņu vecāku vienaldzību, dzīves bezjēdzību.

Filma iegūst īpašu skaudrumu ar to, ka tajā atklājas padomju iekārtas uzspiestā nepatiesība un liekulība. Kinolentes varoņi ir jauni cilvēki, kas brīvi runā par sabiedrībā aizliegtām tēmām – karš Afganistanā, narkotikas, panki, Krišnas apziņas kustība.

Amatierkino režisors veido filmu par saviem vienaudžiem un rāda nāvi, kas sastopama ik uz soļa, sešpadsmitgadīga meitene gatava izlēkt pa logu, jo viņu apvaino zādzībā, jauna māmiņa satraukusies par sava bērna nākotni pēc Černobiļas avārijas, jaunietis tiek bargi sodīts čekas organizētā paraugprāvā par vilciena demolēšanu – šie dažādie likteņi veido filmas dramaturģiju, kas sākas ar Jura Kulakova grupas rokkoncertu Ogrē un beidzas ar gados jauno Afganistānas kara veterānu dzīves atziņām.

Filma „Vai viegli būt jaunam?” ir absolūts fenomens. Tā atdzīvināja interesi par dokumentālo kino, un tās skatītāji skaitāmi simtos miljonos. Filma, ko PSRS toreizējais vadītājs Mihails Gorbačovs savā laikā nosauca par pirmo perestroikas vēstnesi, izrādīta vairāk kā 85 pasaules valstīs un arī šodien tā joprojām uzrunā skatītāju tikpat spēcīgi, kā pirms daudziem gadiem, jo veidota spilgtā, ekspresīvā un emocionālā kino valodā un skar problēmas, kas joprojām aktuālas ikvienam jaunam cilvēkam, kuram no bērna jāpārtop pieaugušajā.

Juris Podnieks ir atradis dažādus jauniešus, kuriem ir savi sapņi, nostāja un cerības. Režisors šiem krasi atšķirīgajiem jaunajiem cilvēkiem uzdod it kā vienkāršus jautājumus, kuri dažbrīd tos samulsina. Taču režisors mērķi sasniedz - jaunieši atklāj savas slēptākās vēlmes un domas. Skatoties gribot negribot skatītājs šos pašus jautājumus uzdod arī sev...

Scenāristi: Ābrams Kleckins, Jevgēņijs Margoļins, Juris Podnieks
Režisors: Juris Podnieks
Operators: Kalvis Zalcmanis
Komponists: Mārtiņš Brauns
Skaņu režisors: Anrijs Krenbergs
86’, krāsaina, Rīgas Kinostudija, Latvia, 1986

Filma „Vai viegli būt jaunam?” saņēmusi daudzus nozīmīgus apbalvojumus:

  • ·Lielais Kristaps /1986/
  • ·Festivāla „Jauno kino” balva Ļeningradā
  • ·Lielā balva 20.Vissavienības kinofestivālā Tbilisi /1987/
  • ·Balva 25.Starptautiskajā festivālā Krakovā /1987/
  • ·PSRS kinematogrāfistu balva „Nika” par labāko dokumentālo filmu /1987/
  • ·Starptautiskās Dokumentālo filmu Asociācijas balva (I.D.A., ASV) /1987/

Biļetes pieejamas t/n “Jūras vārtu” un “Biļešu serviss” kasēs, cena – Ls 1.00.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: