Novadnieks priekšvēlēšanu laikā publicē pārdomas par politiskajām partijām, neņemot vērā, ka pašvaldības resursu izmantošana aicinājumam balsot par vai pret kādu politisku spēku, uzskatāma par slēptu aģitāciju.

Ventspils novada pašvaldības oficiālā izdevuma pēdējā numurā, kultūras lapā publicēts literātes viedoklis. Tajā viņa norāda, ka Tautas partija 9.Saiemas darbības laikā ignorējusi iedzīvotāju vēlmes un uzteic Dombrovski par cīņu „pret tiem nejēdzīgajiem likumiem, kurus ieteica šīs partijas.”

Vienlaikus tiek izteikts aicinājums balsot par zinošiem un godīgiem cilvēkiem, kas aizstāv valsts intereses, neatstāt izvēli tikai Saskaņas centra elektorāta ziņā, kā arī nebalsot par sportistiem, māksliniekiem un sīkpartijām un tiem, kuriem „deputāts nav goda amats.”

Neapspriežot viedokli, uzmanīgu dara fakts, ka izdevumā, kas tiek apmaksāts no pašvaldības resursiem - nodokļu maksātāju naudas - atļaujas ievietot šāda satura materiālu. Likums nosaka, ka kādas politiskās partijas, politisko partiju apvienības vai arī kāda deputāta kandidāta reklamēšana masu informācijas līdzekļos vai citādā veidā, ja tā satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret, ir uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju. To var veikt gan pašas partijas, gan ar tām nesaistītas juridiskas un fiziskas personas, taču publisko resursu izmantošana politiskai aģitācijai nav pieļaujama. 

Novadnieka redaktors, Dainis Veidemanis piekrīt, ka šim rakstam vajadzēja atrasties viedokļu sadaļā un nav ievērots princips informatīvo materiālu nodalīšanai. Tajā pat laikā ne novada domes priekšsēdētājs, Aivars Mucenieks, ne Veidemanis nepiekrīt, ka pārkāptas ētikas un likuma normas un pieļauta aģitācija pašvaldības izdevumā. Redaktors norāda, ka neviens vārdā nav nosaukts un viņam „tur viss ir miglā tīts. ” Aicinājumu balsot par kādu noteiktu partiju viņš nesaskata.

Novadnieks kā laikraksts nav reģistrēts. Tas uzskatāms tikai par informatīvu izdevumu. Normatīvi dokumenti, kas reglamentētu šādu materiālu izdošanu, pašlaik nav. Tomēr RAPLM Juridiskajā departamentā atzīst, ka šis nav pirmais tāds gadījums Latvijā un ir aktuāla. Ja izdevums nav reģistrēts kā laikraksts, tas netiek pakļauts arī Preses likumam.

Tomēr noteikumi, kas attiecas uz priekšvēlēšanu aģitāciju, kurai seko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, attiecas arī uz pašvaldības izdevumiem. Ja tas ir informatīvs biļetens tajā arī jāatspoguļo informācija, nevis viedokļi. Liepājā, kur jau vairākus gadus pašvaldība izdod avīzi Katram Liepājniekam stingri tiek ievērots informatīvais princips un iedzīvotāju, deputātu un politiķu viedokļi netiek publicēti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: