Popes iedzīvotāji ir neizpratnē, pamanot, ka internetā ievietots sludinājums par muižas vēsturiskā ansambļa jeb tā sauktās Centra mājas pārdošanu. Taču sludinājums ir maldinošs - pašvaldība nav uzsākusi muižas izpārdošanu.

Sludinājumu populārajā interneta vietnē, www.ss.lv, ievietojis Juris, kurš savu uzvārdu neatklāj, vien apgalvo, ka dzīvo netālu no Igaunijas robežas un ir pilnvarots ēku īpašnieku pārstāvis.

Sludinājumā norādīts, ka tiek pārdots īpašums „Popes vēsturiskajā centrā, gleznainā vietā, blakus pilij, ietilpst 2 dzīvojamās mājas., u.t.t. kā arī ½ domājamā daļa meža.” Fotogrāfijā, kas vizualizē pārdošanā esošo īpašumu, ievietota Centra māja, kura ir pagasta valdījumā. Tajā pašvaldība iznomājusi dzīvokļus vairākiem Popes iedzīvotājiem.

Popes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Krauze maldinošo sludinājumu jau pamanījis un apgalvo, ka pašvaldība vēsturisko ēku nepārdod. „Nevienam to pārdot nav tiesības, „ skaidro Krauze un aicina neuzķerties. Savukārt pārdevējs Juris telefona sarunā taisnojas, ka viss esot likumīgi. Tiek pārdots īpašums Rojnieki un tā dēvētā Lotosa māja, uz, kurām īpašuma tiesības atjaunojušas un nostiprinājušās divas māsas.

Pārdevējs spītīgi noliedz, ka sludinājumā norādījis maldinošu informāciju un fotogrāfijā redzamā ēka patiesībā nav viņa īpašums. Tomēr Popes pagasta pārvaldes vadītājs apstiprina, ka fotogrāfijā redzama tieši pagasta valdījumā esošā vēsturiskā muižas ansambļa ēka.

Vienlaikus Krauze atklāj, ka īpašumtiesības Popes muižas ēkām ir nesakārtotas. Kā izrādās, zemes grāmatā ir ierakstīta tikai pati muiža, kurā atrodas Popes pamatskola. Pārējās - zirgu staļļi, Centra māja un Doktorāts, ir nodotas valdījumā pašvaldībai. Par skolas ēku rūpējas. Tajā ierīkots arī Popes vēstures muzejs. Savu iespēju robežās pagasta pārvalde cenšas uzturēt arī muižas vēsturisko gaisotni. Skolas zāle un muzeja telpas atjaunotas tā, lai kaut nedaudz būtu jūtama baronu Bēru laika greznība. Arī vēsturiskajam mednieka namiņam un Centra mājai pēc 2005.gada orkāna tika atjaunots jumts, lai vismaz daļēji to pasargātu no laika zoba postījumiem.

Mednieka namiņu šovasar sakopt ieradās arī Renārs Kaupers un Mazā Kavalērija. Tomēr kopumā nesakārtotie īpašuma tiesību jautājumi vecajām ēkām par labu nenāk. Centrālā muiža kā balta saliņa izceļas uz pārējā ēku ansambļa posta. Tās pamazām grauž laika zobs. Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks Ventas Balsij par to, ka muižas ēku īpašumtiesības nav nostiprinātas, nebija informēts. Tomēr novada vadītājs pauda apņēmību šo jautājumu noskaidrot un izvērtēt, ko būtu iespējams darīt, lai vēsturiskais mantojums maz pamazām neiet postā, bet tiek uzturēts kārtībā un, iespējams, arī izmantots.

Foto apraksts: Īpašums, kurš patiesībā tiek pārdots ir Rojnieki, kas atrodas netālu no Popes muižas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: