Pieaug mazuta cena, bet Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi jaunu siltumenerģijas tarifu aprēķina metodiku. Tas var novest pie siltuma tarifa izmaiņām.

Arī kapitālsabiedrībai Ventspils siltums tarifi būs jāpārstrādā pēc jaunās metodikas. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Vita Maula informē, ka pie tā jau ir uzsākts darbs. Tarifu iespējamās izmaiņas būs lielā mērā atkarīgas no mazuta cenas. Ventspils siltumenerģijas tarifā iestrādātā mazuta cena ir 181 lats par tonnu, bet patreizējā cena ir 236 lati. Mazuta iepirkumam tiek gaidīta izdevīgākā cena, un tikai tad varēs spriest par situāciju, uzsver Maula.

Viņa norāda, ka kopējo izmaksu īpatsvarā kurināmā izmaksas veido 68%. Taču uzņēmums meklē arī citas iespējas, kā samazināt izmaksas. Piemēram, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad ir mazāka darba samaksa, ir arī citas ekonomijas iespējas. «Uzņēmums dara visu iespējamo, lai tarifu izmaiņas nebūtu lielas,» klāsta Ventspils siltums vadītāja.

Vēl viens ekonomijas līdzeklis ir pēc iespējas samazināt remontdarbu izmaksas. Piemēram, siltumtrašu nomaiņu Ventspils siltums šogad veic pašu spēkiem, kas ir par aptuveni 40% lētāk, nekā piesaistot nolīgtus būvniekus. Turklāt šie darbi notiek pilsētas labiekārtošanas programmas ietvaros, lai siltumtrašu nomaiņas dēļ nevajadzētu speciāli uzlauzt ielu.

Tā šovasar ar jaunām izolētām caurulēm nomainīti siltumtrašu posmi Rindas ielā. Bet šobrīd jaunas siltumtrases tiek iebūvētas Saules un Inženieru ielu deviņstāvu māju kvartāla iekšpagalmā, kur pašvaldība veic labiekārtošanas darbus. Šajā kvartālā atradās kanāla tipa siltumtrases vēl no 1975. gada, un tās savu laiku jau nokalpojušas. Darbus plānots pabeigt līdz septembra beigām. Nomainītās siltumtrasēs samazināsies siltuma zudumi un tiks nodrošināta nepārtraukta siltumapgāde. Lai sagatavotos jaunajai apkures sezonai, šovasar arī veikti abu krastu katlu māju ikgadējie remonti.

Pagājusī ziema bija ļoti barga un pilsētniekiem attiecīgi bija arī lieli apkures rēķini. Iespējams, tas ir bijis par iemeslu, ka pieaudzis parādnieku skaits. Ja pagājušajā gadā līdz jaunās apkures sezonai par apkuri bija samaksājuši 87% iedzīvotāju, tad šobrīd – 85%. Maula stāsta, ka vasaras laikā iedzīvotāji cenšas savus ziemā sakrājušos parādus nomaksāt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: