Ābolu audzētāji Raivo un Daiva Špudes šonedēļ plāno pārdot pirmo šī gada ražu.

Kalnarāju2 saimnieki intensīvi domā un rīkojas, lai attīstītu saimniecību. Mūsu novadā viens no lielākajiem ābolu audzētājiem – z/s Kalnarāji2 saimnieks Raivo Špude – līdz septembra beigām plāno pabeigt saimniecības ēkas rekonstrukciju.

Telpa, kurā saimnieks glabās augļu ražu, jau pilnībā izremontēta un aprīkota ar aukstuma iekārtām, kas glabātuvē nodrošina pastāvīgu 4ºC. Šādā temperatūrā āboli sulīgumu un kvalitāti saglabās daudz ilgāk – līdz pat nākamā gada jūnijam, cer Kalnarāju2 saimnieks.

Pirms rekonstrukcijas ābolu glabātavā bijis 14ºC silts, un ziemas beigās augļi kļuvuši miltaini. Glabātuvē jau ievietota pirmā šīgada raža – ‘Kovaļenkovskoje’ šķirnes āboli. Rekonstrukcijas projekts paredz arī telpu ābolu šķirošanai. Ne visi izaudzētie āboli ir derīgi pārdošanai tirgū.

Lai mežā nebūtu jāizgāž mazos un nedaudz iebojātos augļus, Daiva un Raivo Špudes plāno tos pārstrādāt, gatavojot ābolu sulu un žāvētus augļus. Sula tirdzniecībā varētu parādīties novembrī. Rekonstrukcijas projektā ietilpst arī sētas labiekārtošana, lai atvieglotu augļu iekraušanu un pārvietošanu.

Projektu Špudes iesnieguši Lauku atbalsta dienestā, tam piesaistot Eiropas naudu – 40% no attiecināmajām izmaksām. Samaksājot PVN, reālais atbalsts būs vien 20%. Kopējās projekta izmaksas ir Ls 39 000.

Šobrīd Kalnarājos2 10 ha dārzu aug 22 dažādu šķirņu āboli – no agrajiem līdz pat vēlajām ziemas šķirnēm. Vecākās ābelītes dārzā iestādītas pirms 6 gadiem. Saimniecībā aug arī pa pushektāram plūmju un ziemas bumbieru. Nākotnē zirenieki iecerējuši izmēģināt audzēt arī aprikozes.

Pircēju vispieprasītākās ābolu šķirnes esot ‘Auksis’, ‘Saltanat’, ‘Rubīns’ un ‘Tīna’. Pagājušajā sezonā tirgū kopumā pārdoti ap 10 t ābolu. Raivo lēš, ka šogad raža varētu būt 10-15t. Kanarāju2 saimnieki ir gandarīti, ka pircēji novērtē Latvijā audzētos ābolus,– tirgū tos izpērk ātri vien.

Daiva nosmej par tiem tirgoņiem, kas viltīgi pamanās no Polijas ievestos ābolus pārdot kā vietējos, par pārdevēju izraugoties tantuku un preci novietojot koka kastītēs, kas izklātas ar avīzēm. Špudēm ir savi pastāvīgie pircēji, kas zina mantu. Šoruden zirenieki ražu plāno realizēt ne tikai Ventspils tirgū, bet arī, piesakoties programmā Skolas auglis. Viņi ar ābolu ražu cer apgādāt divas tuvākās skolas.

Taču lielveikalu plauktos gan Kalnarāju2 ābolus tik drīz diezin vai redzēsim. Audzētājam nav izdevīgi sadarboties ar lielveikaliem, jo tie piedāvā smieklīgi mazu cenu, savukārt audzētāji veikalus nevar nodrošināt ar pietiekami lielu produkcijas daudzumu. Raivo un Daiva cer pakāpeniski palielināt dārzus un augļu ražu, jo pagaidām ābolu audzēšanu par biznesu uzskatīt nevarot.

Tas ir ceļš uz to, saka Raivo un atzīst, ka šobrīd lielākus ieguldījumus var atļauties tikai tāpēc, ka ir iespēja pārlikt naudu no vienas kabatas otrā: viņš nodarbojas                  arī ar gaļas liellopu audzēšanu, bet Raivo mamma Ināra ir z/s Kalnarāju saimniece un

Šogad āboli padevušies īpaši lieli, priecājas Daiva un Raivo Špudes un viņu meitiņa Rebeka.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: