Apkures sezona strauji tuvojas. Ugālnieki to gaida ar satraukumu, vai siltums patiešām būs. Pārējos novada iedzīvotājus uztrauc, vai līdzīgi kā pagājušajā gadā, BAMu nenāksies dotēt.

Pagaidām pašvaldības uzņēmums, SIA Ugāles nami, siltuma ražotājam, Bio Energy parādā nav. Pagājušās apkures sezonas laikā, Ventspils novada dome uzkrāto parāda summu pakāpeniski nomaksāja.

Tomēr iedzīvotāji Ugāles namiem vēl aizvien ir parādā vairāk kā 50 000 latus. Neskatoties uz to, ka uzņēmums uzsācis vairākus parāda piedziņas process, nauda pašvaldības uzņēmuma kasē pagaidām ieplūst ļoti gausi. Mēneša laikā izdodas atgūt vidēji 3 – 4% no parāda summas. Arī cits siltuma piegādātājs vēl aizvien nav atrasts.

Pašvaldības uzņēmuma vadītāja Gita Auna liek cerības uz to, ka vasaras laikā iedzīvotāji dosies peļņā uz mežiem un lasīs sēnes un ogas, lai atmaksātu parādus. Viņa domā, ka arī tie ugālnieki, kas strādā ārzemēs, vasarā atbrauks mājās un norēķināsies.

Vienlaikus novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks uzskata, ka nākamā apkures sezona, gluži tāpat kā citur Latvijā, arī Ugālē nebūs viegla. Pašvaldībai visticamāk atkal nāksies dotēt no novada budžeta.

Mucenieks apzinās, ka iedzīvotāju maksātspēja neuzlabosies, bet līgums ar Bio Energy, kura apkures tarifi ir ļoti augsti, ir spēkā vēl uz nākamo sezonu.

Arī vienošanos par atsevišķiem līgumiem dzīvojamām mājām un pašvaldības iestādēm starp pašvaldību un Bio Energy nav panākta. Jārēķinās arī ar to, ka daļa no iedzīvotājiem, kam pienākas mājokļa pabalsts, to jau izlietojuši gada pirmajā pusē un rudenī tas vairs nepienāksies. Mucenieks pieļauj, ka tuvākajā laikā varētu spriest par šī pabalsta palielināšanu.

Izbrīnu rada tas, ka Ugāles namu vadība vēl aizvien nezina, ka, lai Bio Energy vispār sāktu siltuma piegādi, jārēķinās ar avansa iemaksu. Bio Energy valdes priekšsēdētājs Boriss Vujadinovičs  apliecināja, ka pagaidām parādu nav, tomēr nesāks apkuri, iekams nesaņems avansa maksāju viena mēneša rēķina apjomā. Gita Auna nezināja pateikt, kāda varētu būt šī summa un, kur Ugāles nami šo naudu ņems.

Šobrīd galvenā rūpe pašvaldības uzņēmumam esot  tekošie jumti un šuves. Tie tiek laboti pašu spēkiem. Auna stāsta, ka neizmantojot būvfirmu pakalpojumus, tiek rasts būtisks ietaupījums un cer, ka nākamajā ziemā nebūs sūdzības par sabojātiem dzīvokļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: