''Ventspils Sporta pārvalde'' informē, ka 2021.gada 5.februārī portālā ventspilnieks.lv Aivis Landmanis publikācijā ''Darīsim Ventspili diženu. Sports'' apzināti izplata maldinošu informāciju par sporta attīstību Ventspilī.

Nr.

Demagoģisks, populistisks apgalvojums

Patiesībā

  1.  

Pašvaldībai jāpaplašina pašvaldības sporta skolu piedāvājums un jānodrošina izcila apmācības kvalitāte. Esošā situācija, kad hokejs, futbols, volejbols u.c. bērnu un jauniešu sporta veidi netiek attīstīti pašvaldības sporta skolas ietvaros, ir uzskatāms par ļaunprātības aktu pret bērniem.

 

 

 

Sporta skolā “Spars” 10 sporta veidos nodarbojas vairāk nekā 1100 jauno sportistu. Pašvaldība sporta skolas darbībai ik gadu nodrošina finansējumu vairāk nekā 800 tūkst. eiro. Pedagogu darba algām finansējumu nodrošina valsts, kas tuvāko piecu gadu laikā neplāno palielinājumu, kurš jau šobrīd netiek pilnībā nodrošināts.

Pretēji rakstā minētajam, jau 2020.gada 19.augustā ir izveidota “Futbola skola Ventspils”, bet 2021.gada 18.janvārī “Ventspils hokeja sporta skola”, kā profesionālās ievirzes izglītības iestādes. Sporta skolas ir iekļautas Izglītības iestāžu reģistrā un īsteno atbilstošas programmas.

Atbilstoši Izglītības likuma  17.panta 5.punktam  uz savstarpēju līguma pamata pašvaldības var piedalīties privāto izglītības iestāžu finansēšanā.

Pašvaldības līdzfinansējums 2021.gadā  Ventspils hokeja programmu īstenošanai EUR 256 367, bet futbola programmu īstenošanai EUR 115 250.

Vai tā ir ļaunprātība, ka pašvaldība atbalsta privātās izglītības iestādes un sporta klubu vairāk kā 1200 bērnus un jauniešus ar finansējumu 1,1 milj. EUR apmērā?

  1.  

Iespējams, jāveido tāds skolas modelis, kāds ir Murjāņu sporta skolai, kurā zem viena jumta ir sports un izglītība.

Paralēli Murjānu sporta skolas sistēmai šobrīd pastāv cita augstas klases sportistu atbalsta sistēma un tie ir augstas klases sportistu sagatavošanas centri, kuri Ventspilī attīstīts no 2015.gada 3 sporta veidos, šo programmu Ventspils pašvaldība īsteno sadarbībā ar IZM un visiem audzēkņiem mācību – treniņu darbs ir saskaņots ar mācību iestādēm un pilnībā nodrošināts kvalitatīvs treniņu process.

  1.  

Pašvaldībai ir jānodrošina sporta skolu pedagogiem konkurētspējīgs atalgojums.

Šobrīd valstī ir noteikta vienota pedagogu darba samaksas sistēma un pedagogu darba algām IZM sporta skolai “Spars” piešķir 2021.gadā finansējumu EUR 476 tūkst. apmērā, bet pašvaldība papildus piešķir EUR 200 tūkst.

  1.  

Profilaktiskajai fizioterapijai jauno sportistu sagatavošanā ir jākļūst par pamatu. Individuāla pieeja katram bērnam, junioram, jaunietim ir veiksmes atslēga tālākai attīstībai.

Ventspils pašvaldība jau šobrīd vairāk nekā 2000 sporta skolas “Spars” un privātu sporta klubu bērniem un jauniešiem nodrošina iespēju bez maksas izmantot Olimpiskā centra “Ventspils” basketbola halles fizioterapijas centru, kas atklāts 2018.gadā. Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc sporta medicīnas un fizioterapijas pakalpojumiem šobrīd ir veikta fizioterapijas centra paplašināšana. Papildus platība ļaus nodrošināt vairāk procedūru vietu fizioterapijas pakalpojumu saņemšanai.

  1.  

Pastāvošā likumdošanu nosaka, ka ar sporta veida attīstības nodrošināšanu var nodarboties tikai sporta skolas. Interešu izglītības ietvaros nav paredzēta dalība federāciju organizētajās sacensībās. Tātad, pateicoties atsevišķu politiķu un funkcionāru pretlikumīgām darbībām, piemēram, bērnu hokejam ir liegta iespēja attīstīties kā sporta veidam – Latvijas čempionātā klubu komandas piedalās nelikumīgi.

Šobrīd Izglītības iestāžu reģistrā ir reģistrēta “Ventspils hokeja skola”, kas īsteno atbilstošu programmu un Latvijas bērnu un jauniešu hokeja čempionātā piedalās likumīgi, kā arī citu sporta veidu jaunieši piedalās Latvijas bērnu un jauniešu čempionātos un citās sacensībās.

  1.  

Piemēram, BK “Ventspils” pārtop par studentu komandu, kurā spēlētājiem algu nemaksā, bet pašvaldība nodrošina tai lielisku servisu, nodrošina izcilus trenerus un citus komandai nepieciešamos speciālistus.

Jau 2020./2021.gada sezonā, nesaņemot noslēgtajā līguma paredzēto finansējumu no Ventspils Brīvostas pārvaldes EUR 237 tūkst. apmērā, komanda jau šobrīd darbojas ar krasi samazinātu budžetu un komandā iekļauti vairāki Ventspils vispārizglītojošo skolu un Ventspils Tehnikuma audzēkņi, kā arī Ventspils Augstskolas studenti. Paralēli darbojas Ventspils Augstskolas jauniešu komanda.

  1.  

Racionāli rīkojoties ar pašvaldības līdzekļiem, varēsim uzturēt arī augstākā līmeņa studentu futbola, hokeja, volejbola komandas un individuālo sporta veidu pārstāvjus, tātad radīsim labvēlīgu vidi studentu pieplūdumam un pilsētas ekonomiskajai attīstībai.

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu Ventspils studenti – jaunieši, t.sk. Ventspils Augstskolas studenti un Ventspils Tehnikuma audzēkņi spēlē Latvijas Virslīgas dublieru čempionātā futbolā, Latvijas Basketbola līgas 2.divīzijā un Latvijas Nacionālajā līgā volejbolā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: