Iekšlietu ministrijas (IeM) ieskatā komandantstundas saglabāšanas gadījumā šo ierobežojumu varētu saīsināt līdz plkst.2 naktī, liecina IeM šodien valdībā iesniegtā prezentācija.

Līdz šim komandantstunda bija spēkā piektdienās un sestdienās laikā no plkst.22 līdz 5.

Galvenie mājsēdes atcelšanas ieguvumi būtu tādi, ka policija efektīvāk nodrošinātu epidemioloģiski svarīgu ierobežojumu kontroli, tādejādi mazinot saslimstību. Tāpat IeM ieskatā sabiedrībai būtu vieglāk uztverami ierobežojumi, kā arī iekšlietu sektoram rastos ietaupījums uz nakts darba izmaksām, norāda IeM.

Atceļot komandantstundu, darbadienu naktīs patruļas nodrošinātu ne mazāk kā līdz šim un tās mēģinātu iesaistīt pēc iespējas vairāk pulcēšanās un citu ierobežojumu kontrolei - transporta līdzekļos, mājsaimniecībās, citās publiski nepieejamās vietās.

Tāpat atceļot mājsēdi, brīvdienu naktīs tiktu nodrošinātas papildu patruļas aptuveni 30% apmērā no mājsēžu laikā nodrošinātajām patruļām.

Ja mājsēdi neatceļ, tad resursu sadalījums tiek plānots brīvdienās 50% naktī un 50% dienā visiem minētajiem kontroles pasākumiem. "Turklāt naktī, iespējams, laiks mājsēdei jānosaka līdz plkst 2," teikts IeM ziņojumā.

Tādā gadījumā darbadienās iekšlietu resors izlīdzētos ar esošajiem resursiem, bet papildus iesaistītu arī virsstundu darbā likumsargus kontrolēm tirdzniecības vietās un citās publiskās vietās.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā valdība lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 6.aprīlim, bet lemšanu par komandantstundas turpināšanu atlika līdz šai nedēļai.

Ģirģens norāda, ka mājsēdes atcelšana nekādā gadījumā nenozīmē epidemioloģisko ierobežojumu atvieglošanu, bet iespēju mērķtiecīgi novirzīt nepieciešamos resursus tur, kur tie visvairāk nepieciešami.

Pārvietošanās ierobežojumu kontrolei nakts laikā tika iesaistīti apjomīgi Valsts policijas, Valsts robežsardzes, pašvaldību policiju, kā arī Zemessardzes resursi. Taču Valsts policija nav atbrīvota no savu pamatuzdevumu izpildes - noziedzības apkarošanas, sabiedriskās kārtības nodrošināšanas un satiksmes uzraudzības. Tāpat ir nepieciešams ievērot procesuālos termiņus gan administratīvajā procesā, kriminālprocesā, gan operatīvās darbības procesā, norāda ministrs.

Patlaban personālam, kas veic policijas pamatuzdevumus darba dienās un turpina darbu mājsēdes kontrolēs nakts laikā brīvdienās, atpūtas laiku var piešķirt vienīgi brīvdienu diennakts gaišajā laikā.

Ja komandantstundu atcels, tad darbadienu naktīs policijas patruļas tiks nodrošinātas tāpat kā līdz šim, bet brīvdienās tiks nodrošināta pastiprināta kontrole. Savukārt vairāk uzraudzības resursu un personālu varēs novirzīt ārkārtējās situācijas rīkojumā noteikto ierobežojumu kontrolei diennakts gaišajā laikā, brīvdienās, kā arī, lai reaģētu uz izsaukumiem par pārkāpumiem, piemēram, nelegāliem izklaides pasākumiem.

Brīvdienu naktīs policija tāpat turpinās patruļas, taču mazākā apmērā nekā mājsēžu laikā, lai nodrošinātu policijas redzamību un kontrolētu pulcēšanās ierobežojumu ievērošanu gan transportlīdzekļos, gan publiskās vietās, gan reaģējot uz izsaukumiem, gan arī pēc savas iniciatīvas apsekojot iespējamās ballīšu vietas.

Rezultātā galvenie ieguvumi sabiedrībai būs efektīvāka epidemioloģiski svarīgu ierobežojumu kontrole, tādējādi mazinot saslimstību, kā arī vieglāk uztverami ierobežojumi, kas vairos sabiedrības uzticēšanos, norāda Ģirģens.

Jau ziņots, ka komandantstunda tika ieviesta Jaunā gada brīvdienās un pēcāk turpināta nedēļas nogalēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: