Sestdien, 10. martā, plkst. 17.00 Rīgā, Semināra draudzē (Lāčplēša ielā 37), notiks diriģenta, komponista un mūzikas apgādnieka Viktora Baštika simtgadei veltīts koncerts. Viktora Baštika mūzika skanēs Rīgas, Liepājas, Ventspils, Talsu un Jelgavas baptistu draudžu koru izpildījumā.

Korus diriģēs: Ilze Balode (Liepāja), Gunārs Knesis (Liepāja), Rudīte Tālberga (Ventspils), Marita Caune (Jelgava), Edgars Šķerbergs (Jelgava), Lidija Ēce (Talsi), Andrejs Tīss (Talsi), Guntis Baumanis (Rīga), Didzis Lauva (Rīga) un

Māris Dravnieks (Rīga).

Piedalās Diāna Dravniece (soprāns), pie klavierēm Inguna Baštika un Guntis Baumanis, pie ērģelēm Tālivaldis Deksnis.

Koncertā skanēs deviņas kora dziesmas, trīs daļas no kantātes „Draudze”, fragments no „Rekviēma” un draudzes dziesmas ar Viktora Baštika latviskotiem vārdiem.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Koncertu organizē Latvijas baptistu draudžu savienības Muzikālās kalpošanas apvienība un Rīgas baptistu Semināra draudze.

Viktors Baštiks (1912 – 2001) ir visražīgākais latviešu garīgās mūzikas komponists. Viņš sacerējis gan izcilus lielformas darbus – oratoriju "Jēzus Nācarietis", "Rekviēms" un 28 kantātes, gan kora dziesmas un vokālo mūziku – kopskaitā ap 300 darbu. Bēgļu gaitās Anglijā un vēlāk Amerikā nonākušā komponista mūzikā ir dzirdama gan evaņģēlijos paustā vēsts, gan dzimtenes mīlestība. Bagātīgs ir arī Viktora Baštika devums laicīgajā mūzikā.

Ievērības cienīgs ir Viktora Baštika darbs, aranžējot kora un solo dziesmas un gādājot par baptistu draudžu dziesmu grāmatām. Apjomīgākais viņa veikums ir latviešu baptistu draudžu Dziesmu grāmata. Ar V.Baštika aktīvu līdzdalību tapušas Ziemeļamerikas latviešu Dziesmu svētku garīgo koncertu programmas, notikušas pirmās Anglijas latviešu Dziesmu dienas, kā arī dibināta Amerikas (ASV un Kanādas) latviešu baptistu koru apvienība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: