Krievijas prezidenta vēlēšanās, kurās piedalījās arī tie Krievijas pilsoņi, kas dzīvo Ventspilī, šajā amatā ievēlēts Vladimirs Putins.

Par viņu nobalsojuši 63,6% pilsoņu, otrajā vietā atstājot Genādiju Zjuganovu (17,18%), trešajā – miljardieri Mihailu Prohorovu (7,98%), ceturtajā – Vladimiru Žirinovski (6,22%), bet pēdējā – Sergeju Mironovu (3,85%).

Ventas Balsij divu nedēļu laikā tā arī neizdevās iegūt statistiku par balsotājiem un rezultātiem Ventspilī, taču Krievijas vēstniecības Ģenerālais konsulāts Liepājā ziņo, ka Kurzemē vēlēšanās piedalījušies 4222 Krievijas pilsoņi, no kuriem 95% jeb 3982 balsojuši par V. Putinu. Savukārt 139 balsis ieguvis Zjuganovs, bet 50 – Prohorovs. Putina inaugurācijas ceremonija plānota maijā.

Ienākušas arī ziņas par vēlēšanu rezultātu falsifikācijas gadījumiem. Par to ziņo vairākas neatkarīgo novērotāju organizācijas. Novērotāji lēš, ka Putins ieguvis vien 50% vēlētāju atbalstu, tas nozīmē, ka vajadzētu sekot vēlēšanu otrajai kārtai.

Latvijas ārpolitikas eksperti prognozē, ka, spriežot pēc Putina pirmsvēlēšanu retorikas, Latvijas un Krievijas attiecības līdz ar viņa ievēlēšanu varētu saasināties. Tiek prognozēts, ka pasliktināsies arī Krievijas attiecības ar Eiropu un ASV. Tajā pašā laikā eksperti prognozē, ka Putinam būs grūti saglabāt popularitāti valsts iekšienē, kā arī apšauba viņa iespēju noturēties pie varas līdz maksimālā prezidentūras termiņa beigām – 2024. gadam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: