Ventspils Galvenajā bibliotēkā un Pārventas bibliotēkā no ceturtdienas būs skatāma arhitektūras izstāde „Dancigas (Gdaņskas) nami 17.-19. gadsimtā”.

Izstāde veidota pēc arhitekta Otto Rollenhāgena (1886-1951) savāktajiem materiāliem.

Ekspozīcijas autori ir arhitektūras aprindās pazīstamie – Dr. Ewa Szymanska, M.a. Wojciech Szymanski (Dom Uphagena, Gdaņska, Polija), Dr. Elke Bauer (Herdera Institūts, Marburga, Vācija). Izstādes patroni Latvijā ir Polijas un Vācijas vēstniecības.
 
Dancigas  restaurācijā, kas sākās pēc II Pasaules kara, nenovērtējamu palīdzību sniedza arhitekta Otto Rollenhāgena (1886-1951) savāktie materiāli – plāni, uzmērījumi, zīmējumi un fotoattēli. Tie ļāva dokumentēt unikālu kultūras mantojumu – 17.-19. gadsimta Dancigas pilsētas dzīvojamo ēku arhitektūru un atviegloja šo vēsturisko celtņu restaurāciju un rekonstrukciju.
Rakstot savu disertāciju no 1910. līdz 1914.gadam, arhitekts Otto Rollenhāgens ir izpētījis arhitektoniski un ar dekoratīvām detaļām bagāto Dancigas dzīvojamo namu fasādes, to apdares materiālus un mākslinieciskos paņēmienus, iedziļinājies šo ēku tipoloģiskajā un plāna attīstībā, atklājot Baltijas jūras baseina zemju kultūras kopīgās un atšķirīgās kvalitātes.
 
Iepazīšanās ar Dancigas vēsturiskās arhitektūras ekspozīciju Latvijas skatītājiem ļaus salīdzināt Dancigas dzīvojamo ēku radniecību ar Rīgas, Pērnavas, Tallinas un pastarpinātā veidā arī ar Liepājas, Kuldīgas un Ventspils amatnieku, tirgotāju un pārējo iedzīvotāju namiem.
 
Pagājušo laiku arhitektūras formu daudzveidība mūsdienu cilvēkam kalpo par izziņas un radošas fantāzijas avotu. Savukārt Dancigas zudušo un arī vēl saglabājušos namu arhitektūra rada apbrīnu par šīs Baltijas jūras ostas pilsētas kultūras bagātību un mudina ne tik tālo Polijas pilsētu aplūkot savām acīm.
 

Izstādes atklāšana notiks 15. jūlijā plkst. 16.00 Pārventas bibliotēkā, tajā piedalīsies Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis - viens no šīs izstādes kuratoriem Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: