Sestdien plkst. 17 un svētdien plkst. 16 ventspilniekiem ir iespēja redzēt Jaunā Rīgas teātra izrādi "Ziedonis un Visums".

 Režisors – Alvis Hermanis, galvenajā lomā – Kaspars Znotiņš, piedalās: Andis Strods, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Inga Alsiņa, Elita Kļaviņa, Liena Šmukste, Jana Čivžele.

Izrādē izmantoti Imanta Ziedoņa teksti, intervijas, dzeja, Noras Ikstenas grāmata nenoteiktā bija, Māras Zālītes intervijas ar Ziedoni un Jaunā Rīgas teātra aktieru fantāzija.


Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš:

«Bērnībā spēcīgs iespaids par Ziedoni radās, klausoties Rūdolfa Plēpja platēs ierunātās pasakas. Gatavojoties izrādei, sapratu – līdz šim pret Ziedoni esmu bijis pārāk garāmskrienošs, lai gan vienmēr ir uzrunājusi viņa publicistika, arī grāmatas Kurzemīte un Tik un tā.

Darbs pie izrādes man lika aizdomāties, kas viņš, Ziedonis, mums ir, saprotot, ka dzejnieka uzdevums ir uztaustīt stīgu, kuru aizskarot tā skan spēcīgi, bet tas, kas ir šī stīga, aizvien ir noslēpums. Ziedonis par lietām, par kurām citi izsakās svētsvinīgi, runā vienkārši un dažādos veidos – ar patiesu intonāciju. Mums, latviešiem bieži ir grūti izteikties par nacionālo pašapziņu, bet Ziedonis to prot un liek mums domāt – tas ir manāms arī izrādē.

Ziedonis un Visums parasti beidzas ar svētku izjūtu – tā es to, uz skatuves stāvot, jūtu – cilvēkiem ir pacilāts garastāvoklis. Ja runājam par starpgadījumiem, tie gadās gandrīz katru reizi, jo izrādē piedalās arī ēzelītis, un viņš būs klāt arī Ventspilī. Ēzelīša rīcība ir neaprēķināma, pat paradoksāla, un tas ir ļoti ziedoniski. Kas ir ēzelītis – tas ir Ziedonis? Varbūt Ventspils publika, ko pazīstu kā labu un uzmanīgu auditoriju, varēs atbildēt uz šo jautājumu. Prieks, ka būsim šeit ar divām izrādēm, un ceru ka izdosies piepildīt zāli ar līdzīgu enerģiju, kāda parasti ir Rīgā.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: