18. oktobrī koncertzālē Latvija izskanēs cikla Atgriešanās Ventspilī koncerts, kurā kopā ar Ventspils Kamerorķestris un jaukto kori Ventspils diriģenta Aigara Meri vadībā uzstāsies trīs solisti – sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš, čellists Maksims Beitāns un ērģelnieks Aigars Reinis. Koncertu vadīs muzikoloģe, Latvijas Radio 3 Klasika žurnāliste Liene Jakovļeva.

Koncertprogrammā iekļauts Riharda Dubras Mūžīgās ilgošanās gaisma Koncerts marimbai un stīgu orķestrim, Valta Pūces Psalmu burtnīca, Pētera Plakida Pasticcio à la Rossini un Marģera Zariņa Divertimento ērģelēm un timpāniem. Koncertciklā Atgriešanās Ventspilī ierasts, ka kopā ar Ventspils Kamerorķestri muzicē ventspilnieki vai Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventi, kas šobrīd ir savā muzikālajā ceļā citur – citās pilsētās vai valstīs. Šajā koncertā būs iespēja dzirdēt talantīgo Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventu Reini Tomiņu, kurš aktīvi koncertē kā solists un uzstājas dažādu orķestru sastāvos. Mūziķis ir vairāku Latvijas un starptautisko konkursu laureāts, kā arī valsts konkursa sitaminstrumentu spēlē 1. vietas ieguvējs. Šogad izcīnījis nozīmīgu uzvaru Yamaha sitaminstrumentālistu konkursā.

Sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš, kurš uzstāsies kopā ar Ventspils Kamerorķestri, stāsta, ka gaismas viņa izpildītajā Riharda Dubras skaņdarbā Mūžīgās ilgošanās gaisma būs ļoti daudz, un to mūziķim izdosies uzburt, izmantojot simtaminstrumentu marimbu. Šis skaņdarbs ļauj katram pašam iztēloties, kas tad ir tā gaisma, pēc kuras cilvēks ilgojas. Un vislabākais, pēc Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventa domām, ir vienkārši ļauties šāda veida emocijām, jo kopā ar mūziku tas nostrādās. «Šogad Dziesmu svētkos sastapos ar diriģentu Aigaru Meri, kurš vaicāja, vai nevēlos nospēlēt Riharda Dubras koncertu Mūžīgās ilgošanās gaisma. Piekritu šim izaicinājumam. Es mīlu Riharda Dubras mūziku – tajā ir ļoti daudz harmonijas un labskanības. Skaņdarbs ir fiziski grūts, bet nenoliedzami skaists un dziļš. Svarīgi ir nepazaudēt autora ideju par to, kā tas jāspēlē, saglabāt pareizo muzikālo domu gandrīz 40 minūšu garajā izpildījumā. Visam ir jābūt ļoti tīram un pareizi izstrādātam. Smeldzīgas melodijas vienmēr pieprasa augstu precizitāti,» bilst Reinis Tomiņš.

Ventspili jaunais mūziķis uztver kā savas otrās mājas. Ikreiz, uzstājoties mūsu pilsētā, Reinis Tomiņš piedzīvo šo īpašo atgriešanās sajūtu. «Es ļoti labi saprotu, kā skan koncertzāles Latvija zāle. Šo pieredzi esmu guvis no sava solokoncerta, kas notika pirms dažiem gadiem, kā arī no Mūzikas vidusskolas laika, kad mācījos Ventspilī. Pats esmu no Limbažiem, bet katra atgriešanās Ventspilī man dāvā sajūtu, ka dodos mājup. Ventspils koncertzāli uzskatu par savu māju skatuvi,» turpina sitaminstrumentālists.

Koncertā Atgriešanās Ventspilī izskanēs daudz apjomīgas mūzikas. To sniegs ne tikai Reiņa Tomiņa atskaņotais skaņdarbs, bet arī citu mākslinieku izpildījums. «Koncertprogrammā iekļautie skaņdarbi ir dzirdēšanas vērti, tie ir vērienīgi un melodiski, katra koncerta minūte būs īpaša. Šis atgriešanās koncerts palīdzēs mums visiem piepildīties ar gaismu, lai piedzīvotu satikšanās prieku un kaut nedaudz kliedētu rudenīgo smeldzi,» uzsver Reinis Tomiņš, kurš pēdējo gadu laikā spēlējis ļoti daudz koncertu dažādās vietās un koncertzālēs, uz dažādām skatuvēm, tādēļ trešdien koncertzālē Latvija gaidāmā tikšanās raisa viņā īpašu emocionālo saviļņojumu.

Koncertā muzicēs arī viens no labākajiem Latvijas ērģelniekiem – Aigars Reinis, kuru klausītāji jau iepazinuši vairākos koncertos koncertzālē Latvija, tajā skaitā cikla Ērģeļmūzika svētdienā koncertā Pjacolla un Dienvidamerikas ritmi septembrī, kurā uzstājās arī Reinis Tomiņš. Tāpat koncertā uzstāsies arī čellists Maksims Beitāns, kurš mūzikas studijas uzsāka Latvijā, bet vēlāk turpināja Lielbritānijas Karaliskajā Mūzikas koledžā un Šveices konservatorijā Lugano. Plašajā Maksima Beitāna koncertu ģeogrāfijā agrāk jau bijusi iekļauta Ventspils un koncertzāle Latvija, tā ka arī viņam tā tiešām būs atgriešanās.

Koncertu organizē SIA Kurzemes filharmonija, finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes iegādājamas biļešu tirdzniecības tīklā Biļešu paradīze, kā arī koncertzāles Latvija un teātra nama Jūras vārti kasēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: