13. oktobrī plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” ar klaviermūzikas programmu “Portreti” uzstāsies pianisma virtuozi. Koncertā muzicēs 12. Rīgas Starptautiskā jauno pianistu konkursa žūrijas pārstāvji - itāļu pianists Džulio Bidau, Londonā rezidējošā ukraiņu māksliniece Olga Palija, izcilība Polijas pianisma mākslā Slavomirs Vilks un starptautiski atzītā Latvijas pianiste Arta Arnicāne. 

Rīgas Starptautiskais jauno pianistu konkurss šoruden norisināsies jau divpadsmito reizi. Konkursa ietvaros žūrijas priekšnesumi tradicionāli notiek dažādas Rīgas zālēs un arī ārpus galvaspilsētas. Šogad pianistu konkursa žūrijas eksperti koncertēs koncertzālē “Latvija”, Ventspilī, klausītājiem piedāvājot klaviermūzikas programmu “Portreti”.

Džulio Bidau ir viens no labākajiem itāļu pianistiem, kurš 2019. gadā no Argentīnas Mūzikas padomes saņēma “Izcilākā ārvalstu mūziķa balvu”, ko piešķir vien retos gadījumos. Viņš ir galveno balvu ieguvējs dažādos starptautiskos pianistu konkursos. Šajā sezonā Džulio Bidau paredzēta solo uzstāšanās prestižās Eiropas koncertzālēs Romā, Parīzē, Berlīnē un Zalcburgā, kā arī muzicēšana ar orķestri vairākos klasiskās mūzikas festivālos. Koncertu sēriju papildina uzstāšanās tiešajā ēterā Japānas, Francijas “Radio 3” un Austrālijas “ABC Klasika”. Koncertā Džulio atskaņos Mucio Klementi izsmalcināti virtuozo Sonāti fa diēz minorā.

Olga Palija ir Londonā rezidējošā ukraiņu māksliniece, kas šajā sezonā sekmīgi apvieno solo un kamermuzicēšanas aktivitātes ar starptautiskām mūzikas zinātnes lekcijām. Pianistes repertuārā līdzās klaviermūzikas klasikai ir arī retāk atskaņoto mūsdienu autoru opusi. Viņa bieži muzicējusi dzimtajā Ukrainā ar simfoniskajiem orķestriem Kijivā, Ļvivā un Dņipro. Olga Palija ir starptautisku konkursu laureāte, bet 2017. gadā ieguvusi mūzikas doktora diplomu Karaliskajā Mūzikas augstskolā Mančestrā. Šobrīd pianiste pasniedz klavierspēli Londonā un darbojas vairāku starptautisku pianistu konkursu žūrijās. Koncertā Olga atskaņos Kloda Debisī Balādi un ukraiņu komponista Vasila Barvinska prelūdijas.

Slavomirs Vilks ir izcilība Polijas pianisma mākslā, kurš starptautisku atpazīstamību guvis nozīmīgos klasiskās mūzikas festivālos Eiropā un ASV. Šī gada muzikālās aktivitātes viņam ietver virkni solokoncertu Polijas pilsētās, kā arī Vācijā, Šveicē, Zviedrijā, Īrijā un Austrālijā. Slavomirs Vilks saņēmis balvas daudzos starptautiskos pianistu konkursos, kā arī ticis apbalvots ar Ščecinas kultūras un mediju zinātnes speciālbalvu, kā arī prestižo “Mākslinieka balvu” Gdaņskā, Polijā. Šobrīd Slavomirs ir klavierspēles profesors Gdaņskas Mūzikas akadēmijā. Koncertā poļu pianists atskaņos žilbinošo Karla Černi Fantāziju par V. A. Mocarta operas “Figaro kāzas” tēmām un poļu autora Jūliusa Zarebska skaņdarbus.

Arta Arnicāne ir mūziķe, kuras “spēlei piemīt gan nevainojama virtuozitāte un plaša skaņas nianšu palete, gan spēja ik mirkli pārsteigt, tādējādi piesaistot ausi visā klausīšanās ilgumā” (Orests Silabriedis, žurnāls “Mūzikas Saule”). Šo sezonu pianiste aizvada gan Eiropas valstīs, galvenokārt Šveicē, ko pianiste izvēlējusies par dzīves vietu, gan uzstājoties solokoncertos un ar orķestriem ievērojamās pasaules koncertzālēs, tostarp slavenajā “Teatro Colon” Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā. Arta Arnicāne ir 16 izpildītājmākslas konkursu laureāte, iegūstot augstākās godalgas konkursos Šveicē, Anglijā, Polijā, Spānijā un Čehijā, kam sekoja virkne piedāvājumu uzstāties klasiskās mūzikas festivālos, sekmējot pianistes starptautisko atpazīstamību. Patlaban pianiste pasniedz klavierspēli Cīrihes Konservatorijā, Šveicē. Koncertā Arta atskaņos poētiski valdzinošās Jāņa Mediņa “Dainas”.

Koncertu organizē SIA "Kurzemes filharmonija", sadarbībā ar biedrību “Rīgas Starptautiskais jauno pianistu konkurss”. Biļetes pieejamas biļešu tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze”, kā arī koncertzāles “Latvija” un teātra nama “Jūras vārti” kasēs.

Informējam, ka pasākuma laikā iespējama fotografēšana un video filmēšana organizatora vajadzībām. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, koncertzāles “Latvija” un biedrības “Rīgas Starptautiskais jauno pianistu konkurss” mājas lapas un sociālo tīklu kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: