24. septembrī plkst. 17.00 teātra namā “Jūras vārti” viesosies Latvijas Nacionālais operas un baleta teātris ar baleta izrādi “Ņižinskis”, ko radījis viens no šobrīd pasaulē pieprasītākajiem horeogrāfiem Marko Geke.

Izrādē piedalās Eidens Viljams Konefrijs, Kristaps Jaunžeikars (Ņižinskis), Antons Freimans, Filips Fedulovs (Djagiļevs), Elza Leimane (māte), Jūlija Brauere, Elīna Ibragimova (Terpsihora), u.c. Izrādē skanēs Friderika Šopēna un Kloda Debisī mūzika.

“Ņižinskis” ir horeogrāfa Marko Gekes laikmetīgā baleta izrāde par baletdejotāju un horeogrāfu Vaclavu Ņižinski. Tā atklāj Ņižinska dzīves nozīmīgākos brīžus uz skatuves un ārpus tās, parādot ciešo mākslas un neprāta saikni.

Desmit gadus Vaclavs Ņižinskis (1890 – 1950) bija leģendārā Sergeja Djagiļeva vadītā Krievu baleta (Ballets Russes) vadošais solists un horeogrāfs. Viņa virtuozie lēcieni un androgīnā harizma apbūra skatītājus, savukārt viņa pārdrošās horeogrāfijas provocēja skandālus. Mūža pēdējos trīsdesmit gadus mākslinieks pavadīja garīgās veselības ārstniecības iestādēs.

“Ņižinskis” pasaules pirmizrādi piedzīvoja dejas kompānijā Gauthier Dance Štutgartē 2016. gadā un kopš tā laika iestudējums plaši izrādīts viesizrādēs visā pasaulē. 2017. gadā Marko Geke par šo iestudējumu saņēmis Itālijas dejas balvu Danza&Danza nominācijā Gada labākā horeogrāfija. Iestudējums saņēmis arī Latvijas Dejas balvu 2021-2022 kategorijā Baleta iestudējums vai notikums.

Marko Geke ir viens no šobrīd pasaulē atzītākajiem horeogrāfiem. Pašlaik viņš ir Hannoveres baleta mākslinieciskais vadītājs, Štutgartes dejas kompānijas Gauthier Dance rezidējošais mākslinieks un asociētais horeogrāfs slavenajā Nīderlandes Dejas teātrī. Horeogrāfs veido jaundarbus vadošajām Eiropas dejas kompānijām, to vidū Parīzes operas baletam, Vīnes Valsts baletam, Bavārijas Valsts baletam. Geke radījis vairāk nekā 60 darbus, bet daudzus no tiem dejo arī kompānijās, kurām tie oriģināli nav radīti, piemēram, Telavivā, Sanpaulu, Les Grands Ballets Canadiens Monreālā, Kanādas Nacionālajā baletā, Minhenes Baleta teātrī, Somijas Nacionālajā teātrī Helsinkos, Cīrihes baletā, Vācu operā pie Reinas Diseldorfā.

“Marko Geke ir horeogrāfs ar neatkārtojamu rokrakstu. Viņš ir viens no aktuālākajiem horeogrāfiem tieši pašlaik, ļoti daudzi pasaules vadošie baleti grib redzēt viņa darbus savā repertuārā, bet ne visiem tas izdodas. Geke ir čempions kustību skaita ziņā vienā sekundē. Viņa horeogrāfija dejotājiem vienmēr ir liels izaicinājums,” stāsta Latvijas baleta leģenda, Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Izrāde ieteicama skatītājiem no 16 gadu vecuma.

Viesizrādi organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Biļetes iegādājamas biļešu tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze”, kā arī koncertzāles “Latvija” kasē un no 29. augusta arī teātra namā “Jūras vārti”. Izrāde iekļauta teātra nama “Jūras vārti” rudens sezonas Lielajā abonementā. Iegādāties teātra izrāžu abonementus varēs līdz 6. septembrim.

Informējam, ka publisko pasākumu laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un publicitātei tiks veikta fotografēšana un/vai video filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti teātra nama “Jūras vārti” mājas lapā un sociālajos kontos.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Kriska 25.08.2023, 09:14:57

    Es uz to neiešu - man slikta dūša no tādiem mīļākiem

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: