14. aprīlī plkst. 19.00 koncertzāles “Latvija” Mazajā zālē izskanēs koncertsērijas “Džems ar Ventspils bigbendu” otrais koncerts “Šķērsojot robežas”, kurā piedalīsies Ventspils bigbends un bijušie tā dalībnieki, kuri šobrīd studē ārzemēs: Denisa Dārzniece (vokāls), Karlīna Priedēna (vokāls), Kristers Lauriņš (saksofons), Krists Daubaris (trombons) un Ģirts Celmiņš (ģitāra).

Ventspils bigbenda mākslinieciskais vadītājs Renārs Lācis stāsta, ka koncertsērijas “Džems ar Ventspils bigbendu” otrā koncerta nosaukumu “Šķērsojot robežas” jāskata gan burtiskā, gan filozofiskā aspektā: “Solisti ir bijušie Ventspils bigbenda dalībnieki, šobrīd ārzemēs studējoši mūziķi. Koncerta repertuāru veido gan viesu oriģinālkompozīcijas un oriģinālaranžijas, gan bigbenda šī brīža dalībnieku aranžijas. Enerģija, ritms, harmonija un melodija mūzikā piešķirs vakaram īpašu noskaņu afroamerikāņu un Rietumeiropas kultūru sintēzē.”

Ģirts Celmiņš ir ģitārists, komponists un aranžētājs. Mācījies Ventspils Mūzikas vidusskolas populārās un džeza mūzikas nodaļā. Pēc Ventspils Mūzikas vidusskolas absolvēšanas turpinājis mācības Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā - džeza ģitārspēlē. Strādājis arī Ventspils Mūzikas vidusskolā par ģitārspēles pasniedzēju un ansambļa vadītāju. Muzicējot gan Ventspils bigbenda un Ventspils Kamerorķestra sastāvā, gan piedaloties citos muzikālos projektos, ģitārists uzstājies kopā ar dažādiem Latvijā un citur pasaulē zināmiem māksliniekiem. Kopā ar saksofonistu un Ventspils bigbenda vadītāju Renāru Lāci koncertējis arī citos sastāvos, izpildot savu orģinālmūziku: “5 Man Band + Strings Included”, “Jauns Kvartets”, “Ventspils Blues Band” u.c. Šobrīd ģitārists dzīvo Māstrihta, Nīderlandē, kur aktīvi komponē un pilnveido džeza ģitārspēli Māstrihtas konservatorijā, pie ģitārspēles profesora Joahima Šēnekera. Celmiņš raksta orģinālmūziku kvartetiem, kvintetiem, bigbenda un kamerorķestra sastāviem, kā arī aranžējumus mazākiem un lielākiem muzikāliem kolektīviem dažādu stilu un žanru mūzikā.

Krists Daubaris ir ilggadējs Ventspils bigbenda trombonu sekcijas dalībnieks, Ventspils mūzikas vidusskolas un Amsterdamas konservatorijas absolvents. Koncertā izpildīs bigbenda aranžijas, kas izceļ un akcentē trombona daudzpusību un lomu pagātnes un mūsdienu mūzikā. Koncertā, papildus pārējiem bigbenda dalībniekiem, plecu pie pleca uzstāsies arī Krista tagadējie audzēkņi – spilgtā Ventspils mūzikas vidusskolas trombonu sekcija.

Karlīna Priedēna ir Latvijas džeza jaunās paaudzes pārstāve – dziedātāja, flautiste, saksofoniste un komponiste. Jaunietes muzikālās saknes meklējamas Ventspilī, popstudijā “Jūras akmentiņi” un Ventspils Mūzikas vidusskolā, kur pabeigta flautas klase pie skolotājas Ainas Lodziņas, paralēli apgūstot džeza saksofonu pie Renāra Lāča un spēlējot Ventspils bigbendā. 2019. gadā uzsākot mācības Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļā pie Ingas Bērziņas, atvērušās jaunas durvis mūzikas pasaulē un pagūts ne tikai muzicēt projektos ar Latvijas džeza un popmūzikas meistariem, bet arī iepazīt sevi un veidot savu muzikālo identitāti komponējot.

Saksofonists, komponists un aranžētājs Kristers Lauriņš šobrīd studē Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmija džeza nodaļā. Mācījies pie tādiem pedagogiem, kā Raula Sēta, Jāka Soāra, Aleksandera Pāla, Maikla Mūra u.c. Koncertprogrammā būs dzirdamas Kristera oriģinālkompozīcijas, kuras izskanējušas dažādās instrumentācijās, taču pirmo reizi pāraranžētas bigbenda sastāvam. Mūzikā ir dzirdama Veina Šortera, Marijas Šneideres, Kurta Rozenvinkela, Kenija Vīlera, Čārlza Aivza un daudzu citu mūziķu un komponistu ietekme.

Denisa Dārzniece ir džeza vokāliste un komponiste, ar dziļu mīlestību un aizrautību pret mūziku, personīgu pieeju kompozīcijā, aranžēšanā un tās performancē. Mācījusies Ventspils Mūzikas vidusskolā, kur specialitātes skolotāja bija Evija Vēbere. Vairākkārt koncertējusi ar Ventspils bigbendu un dažādiem citiem ansambļiem starptautiskā mērogā. Šobrīd Denisa mācās Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmija pie vokālās pedagoģes Kadri Vorandas. “Katrs mūziķis ir spējīgs piešķirt mūzikai jēgu. Mēs tajā ievērpjam savas emocijas un stāstus, ar kuriem klausītājiem ir iespēja rezonēt. Mēs dodam skaņdarbiem iemeslu un mērķi būt,” saka Denisa.  

Koncertu organizē “Kurzemes filharmonija” ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības finansiālo atbalstu. Biļetes iegādājamas biļešu tirdzniecības tīklā Biļešu paradīze”, kā arī teātra nama Jūras vārti” un koncertzāles Latvija” kasēs.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Pornieks 17.03.2023, 12:39:37

    Tās lietas ko man vajag jūs tik un tā neesat spējīgi izdarīt - gandrīz 100% varu prognozēt ka tā vietā lai risinātu jautājumu koleģiāli un muzikāli kāds atkal jau uzprasīsies pa kaklu.
    Tā ka - arī ansambļa sastāvā - nekas šitais par džemu nav, tā ir savu samēģinātu gabalu atspēlēšana imrovizētās variācijās kur dabīgi muzikants, no malas, ja nav padziļināti pazīstams ar t.s. dzeza standartiem, gandrīz neizbēgami izrādīsies disonants.
    Var uzrakstīt kādās skolās študierēts ir un kādos konkursos vinnēts bet kad jāsāk reālāk kapāt tad viss, tikai nepatikšanas.

  • 0
    Pornieks 17.03.2023, 13:03:54

    Īsi sakot - diezin vai uz pasākumu ar šādu nosaukumu gatavoties mēnesi vai divus iepriekš - tik un tā parādīs durvis lai kāds tur spečuks no laukiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: