10. un 11. februārī koncertzālē Latvija izskanēs mūzikas festivāls Saxophonia, kas ir lielākais saksofonmūzikas festivāls Eiropā, kurā satiekas pasaules mēroga saksofona zvaigznes.

Saxophonia ir viens no visvairāk apmeklētajiem un populārākajiem mūzikas festivāliem Latvijā. Klausītājiem tā ir iespēja vienkopus dzirdēt džeza, populāro, klasisko, mūsdienu un pasaules mūziku izcilā atskaņojumā. Koncerti notiek Latvijas koncertzālēs un džeza klubos. Festivāla pirmajā dienā Latvijas Radio bigbends uz koncertzāles Latvija skatuves tiksies ar diviem džeza pasaules smagsvariem no Amerikas – saksofonistu Doniju Makaslinu un taustiņinstrumentālistu Džeisonu Lindneru. Savukārt saksofonmūzikas svētku otrajā koncertā uz skatuves kāps Ventspils bigbends mākslinieciskā vadītāja un saksofonista Renāra Lāča vadībā un solisti: Latvijas Radio bigbenda saksofonu sekcijas mūziķi saksofonisti Kārlis Vanags, Dāvis Jurka, Jānis Puķītis, dažādu valstu džeza mūzikas konkursu dalībnieks un laureāts, Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogs, saksofonists Toms Rudzinskis, bijusī Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkne, Karaliskās Mūzikas akadēmijas (Olborga, Dānija) maģistrantūras studente Undīne Rolava (vokāls) un pianists, komponists – daudzu grupas Lupas skaņdarbu autors Ritvars Garoza (klavieres).

Solisti ir augsta līmeņa profesionāļi, vairāki no viņiem ir izcili komponisti un aranžētāji, starptautisku projektu dalībnieki, tieši tāpēc koncertam izvēlēta orģinālmūzika – solistu veidotas kompozīcijas, kā arī populāri mūzikas skaņdarbi bigbenda sastāvam. Ventspils bigbenda koncertsastāvu veido Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pasniedzēji, kolektīvs uzstājies kopā ar latviešu komponistiem, Latvijā zināmiem mūziķiem, kā arī ar pasaulē atzītiem māksliniekiem. Tradicionāli saksofonmūzikas svētki Ventspilī norisinās februārī, atzīmējot Ventspils bigbenda vadītāja saksofonista, Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagoga Renāra Lāča dzimšanas dienu. Lielākā daļa solistu ir Renāra kādreizējie audzēkņi un draugi mūzikā un dzīvē.

Vēlot Renāram Lācim daudz laimes dzimšanas dienā, kuru viņš svin tieši šodien, 7. februārī, un arī turpmākus panākumus profesionālajā jomā, aicinājām uz nelielu sarunu pirms nedēļas nogalē gaidāmajiem mūzikas svētkiem.

Kā aizsākās saksofonmūzikas festivāls?
– Tas notika pirms daudziem gadiem teātra namā Jūras vārti – aizsākās kā dzimšanas dienas svinības, jo, kas gan var būt labāks par to, kā svinēt to kopā ar draugiem un darot savu sirdsdarbu. No sirds priecājos, ka šis festivāls no Jūras vārtu mazās skatuves ir izaudzis līdz koncertzāles Latvija lielajai skatuvei. Kopā ar Dāvi Jurku, kas ir Latvijas Radio bigbenda direktors un vadošais saksofonists, kā arī viens no maniem pirmajiem audzēkņiem, dzima ideja piesaistīt mūsu svētkiem festivālu Saxophonia. Ideja, manuprāt, ir veiksmīgi attīstījusies. Mūsu Bigbends otrajā festivāla dienā spēlēs īpaši šim pasākumam sagatavotu programmu.

Kas izskanēs šajā programmā? Un ko jums pašam nozīmē mūzika?

– Izskanēs lielākā daļa oriģināldarbu, ko sarakstījuši Latvijas Radio bigbenda mūziķi. Esmu gandarīts, ka uzstāsies vokāliste Undīne Rolava, kas ir Ventspils Mūzikas vidusskolas absolvente un tagad studē maģistrantūrā Dānijā. Noteikti vēlos pieminēt arī savu kolēģi Ritvaru Garozu, kura skaņdarbus spēlēsim, kā arī Annu Vibi, kas prezentēs savu oriģinālskaņdarbu. Runājot par mūziku, vienmēr esmu pievērsis uzmanību kvalitatīvam izpildījumam, es meklēju mūzikā melodijas, ritmiski interesantas lietas un harmoniju. Esmu pārliecināts, ka tas ir svarīgi ne tikai man, bet arī klausītājam. Nav jābūt pārlieku lielam speciālistam džeza mūzikā vai šīs mūzikas vēsturē, bet, ja cilvēkam, esot koncertā, izdodas gūt patīkamu noskaņu no melodijas skaņām un dažādiem interesantiem ritmiem, sajust to cilvēku enerģiju, kas lielā skaitā darbojas uz skatuves, un piedevām vēl ļauties mūziķu un klausītāju emociju miksējumam, tas vienmēr uzrunā cilvēkus un neatstāj vienaldzīgus. Bigbends – tā ir īsta krāsu palete, ko veido ritma sekcijas, trīs pūtēju grupas, vokāls. Nepatiks viena krāsa, noteikti uzrunās kāda cita. Lai arī koncertā iekļautie oriģinālskaņdarbi radīti pēdējos gados, pamatideja, kas raksturo afroamerikāņu mūziku, joprojām būs jaušama. Esmu pārliecināts, ka šai mūzikai raksturīgie ritmi spēs sasildīt mūsu sirdis Latvijas februārī. Aicinu apmeklēt mūzikas festivālu Saxophonia – siltums un sasildīšanās iespēja garantēta! Ritms, krāsu spektrs, dinamika, skaņas intensitāte – tas viss aizrauj gan mākslinieku, gan klausītāju, turklāt pa īstam.

Saksofonmūzikas svētki Ventspilī norisinās februārī, atzīmējot jūsu dzimšanas dienu. Vai jums patīk to svinēt?

– Ja svinēšana notiek šādi uz skatuve, darbojoties, tad man ļoti patīk, jo nevar būt labākas dāvanas par to, ka mani audzēkņi mani sazvana, brauc pie manis radīt skaņdarbus un ļoti vēlas izspēlēt šo skaņdarbus kopā un no sirds – tas ir tas svarīgais turpinājums. Gatavošanās moments man vienmēr ir šķitis tas skaistākais. Man ir liels prieks un pagodinājums, ka mums ir izvērtusies veiksmīga sadarbība ar augstas klases Latvijas Radio bigbenda mūziķiem.

Saksofonmūzikas svētkus Ventspilī organizē SIA ''Kurzemes filharmonija''. Pasākumu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: