24. martā plkst. 19.00 Ventspils Kultūras centrā tiks demonstrēta dokumentālā filma par Krievijas –Gruzijas kara notikumiem „Krievijas mācību stundas’’(Russian lessons).

Filmu rādīs vairākās pilsētās Latvijā un šo projektu organizē "Baltijas-Melnās jūras alianse" (BMJA). Filmas seansu apmeklējums ir bez maksas.

Kā informē BMJA Izpildbiroja vadītājs Mārtiņš Vargulis, filma sniedz dokumentētu un analītisku redzējumu par to, ar kādām metodēm Krievija realizē savas intereses starptautiskajā vidē, cik liels spēks ir propagandai un kādas ir sabiedrības manipulēšanas iespējas.

Filmas autori ir Eiropā un pasaulē labi zināmais Krievijas režisors Andrejs Ņekrasovs un viņa sieva Olga Konskaja.

Ņekrasovs ir autors vairākām dokumentālajām filmām, kas pievēršas Krievijas politikas tumšajām pusēm. Viņš ir radījis vairākas vērā ņemamas filmas, tostarp "Pretošanās: Ļitviņenko lieta" un "Mans draugs Saša: Slepkavība Krievijas manierē", kas stāsta par bijušā Krievijas drošības dienesta virsnieka Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu pēc tam, kad viņš bija aizbēdzis no Krievijas un sācis kritizēt tā laika Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdīšanas stilu.

Krievijas-Gruzijas karš 2008.gada augustā satricināja pasauli, tostarp arī Latviju. Bruņotais konflikts abu valstu starpā radīja pretrunīgu atspoguļojumu dažādos pasaules plašsaziņas līdzekļos. Krievu izcelsmes žurnālisti - Ņekrasovs un Konskaja - devās uz notikumu epicentru, dokumentējot ne vien notikumu gaitu un politisko situāciju, bet arī cilvēcisko faktoru un traģēdiju, kas pavadīja Gruzijas iedzīvotāju ikdienu.

Filma ir rādīta 20 filmu festivālos, piemēram, "53.Sanfrancisko starptautiskajā filmu festivālā", "Baltijas jūras valstu dokumentālo filmu forumā", "Vīnes pasaules starptautiskajā cilvēktiesību filmu festivālā", un tikusi nominēta balvai Eiropas lielākajā audiovizuālo mediju konkursā "Prix Europa".

BMJA ir dibināta 2008.gadā un apvieno Latvijā un starptautiski pazīstamus politiķus, mediju cilvēkus, akadēmisko un nevalstisko struktūru pārstāvjus. Alianse veidota ar mērķi sekmēt iespējami ātru Gruzijas un Ukrainas eiroatlantisko integrāciju, uzskatot dalību šajās organizācijās gan par minēto valstu, gan arī par pašu ES un NATO dalībvalstu drošības, brīvības un neatkarības stratēģiskajiem garantiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: