Latvijas Būvnieku asociācijas rīkotajā skatē "Gada labākā būve Latvijā 2010" nominācijā „Rekonstrukcijas objekts” trešo vietu ieguvusi Ventspils būvkompānija "Pilsbūve" par Ventspils Jaunrades nama būvniecību.

Objekta „Ventspils Jaunrades nams” būvniecības gaitā SIA „Pilsbūve” vienlaicīgi bija jāveic  1912. gadā celtā  Latviešu biedrības nama rekonstrukcija, tajā skaitā arī saglabājušos jūgendstila perioda liecību restaurācija, un modernas piebūves jaunbūve, kurā  izvietot laikmetīgas tehniskās jaunrades  nodarbību telpas, Baltijā modernāko un Latvijā lielāko digitālo planetāriju, kā arī ar modernu teleskopu aprīkotu observatoriju.   

„Latvijas Būvnieku asociācijas rīkotajā skatē „Gada labākā būve Latvijā 2010” objekti tiek vērtēti gan no realizētās būvniecības kvalitātes, gan sarežģītības pakāpes, gan būvniecības novitāšu viedokļa, un droši var teikt, ka SIA “Pilsbūve”  līdzšinējā praksē būvobjekta „Ventspils Jaunrades nams” realizācija bija jauns izaicinājums,” atzīst Ventspils pilsētas galvenās arhitektes vietniece vēsturiskās pilsētvides jautājumos Inga Apmane.  

Ventspilniekiem vēsturiskā Latviešu biedrības nama atjaunošana ir ļoti nozīmīgs notikums. Padomju laikā namā bija izvietots padomju armijas garnizona virsnieku nams, bet neatkarības gadu sākumā savas īpašumtiesības uz namu atjaunoja Ventspils Latviešu biedrība, kuras rīcībā nebija līdzekļu sliktā tehniskā stāvoklī esošo namu pienācīgi apsaimniekot.

Risinājums tika rasts 2007.gada beigās, kad Ventspils Latviešu biedrība namu uzdāvināja Ventspils pilsētas pašvaldībai. Pašvaldība, mērķtiecīgi piesaistot Eiropas Savienības, valsts un pašvaldības līdzekļus, dažu gadu laikā realizēja lielu un sarežģītu projektu – Ventspils Jaunrades nama izbūvi nekustamajos īpašumos Maiznieku ielā 11, Īsajā ielā 3 un Maiznieku ielā 7/9.

Pēc projekta īstenošanas Ventspils Jaunrades nams ir ieguvis jaunas un modernas telpas vēsturiskā namā, bet Ventspils Latviešu biedrība saglabājusi savu mājvietu (atbilstoši dāvinājuma līguma nosacījumiem biedrībai namā ir savas telpas un iespēja izmantot zāli biedrības pasākumiem). Savukārt visi ventspilnieki ir ieguvuši vēl vienu sakārtotu Vecpilsētas stūrīti, vēl vienu mūsu sarežģītajai vēsturei un laika zobam atkarotu namu, kurā vēsturiskais sekmīgi sadzīvo ar moderno.

Ventspils Jaunrades nama lepnums šodien ir atjaunotā, greznā Latviešu biedrības nama zāle ar ļoti labu akustiku, un, protams, Baltijā modernākais un Latvijā lielākais digitālais planetārijs, kā arī ar modernu teleskopu aprīkotā observatorija. Kā nozīmīgu ieguvumu var uzskatīt arī būvniecības gaitā nama pagalmā noritējušos arheoloģiskos izrakumus, kuru rezultātā vēsturnieki ieguva būtiskas liecības par viduslaiku Ventspili.

Objekta „Ventspils Jaunrades nams” pasūtītājs bija Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvalde, bet tehniskā pasūtītāja funkcijas veica Ventspils pašvaldības iestāde „Komunālā pārvalde” (projekta vadītājs A.Kausenieks, būvuzraugs V. Balodis) .

 Projekta realizācijai konkursa kārtībā tika izraudzīta SIA „Pilsbūve”, kas būvniecību (ietverot rekonstrukciju, restaurāciju un jaunbūvi) veica pēc SIA „virtu” speciālistu izstrādāta tehniskā projekta arhitektes Andas Kursišas vadībā. Būvniecība aizņēma 18 mēnešus un norisinājās no 2009.gada 16.marta līdz 2010. gada 10.augustam. Ventspils Jaunrades nams (Latviešu biedrības nams) sekmīgi tapis SIA „Pilsbūve” projektu vadītāju Vladimira Budigina un Ojāra Stūra, būvdarbu vadītāju Aivara Avotiņa, Vladimira Budigina, Tālivalža Matuta un viņu palīga Agra Ligeika vadībā. Restaurācijas darbi tika veikti būvdarbu vadītājas Rutas Dogadovas vadībā, piedaloties restaurācijas arhitektam Agrim Lērumam un konsultantam Mārim Līdakam. Zāles vēsturisko krāsojumu atseguma restauratore bija Baiba Pilsuma, griestu un sienu dekoratīvā krāsojuma autors – Māris Līdaka (IK "ML+"), vitrāžas autore Anda Munkevica (AM studio).

Jāatzīmē, ka SIA „Pilsbūve” panākumus Latvijas Būvnieku asociācijas skatēs guvusi arī iepriekšējos gados – skatē "Gada labākā būve Latvijā 2009" par 2009.gada labāko jaunbūvi tika atzīta uzņēmuma būvētā Pārventas bibliotēka, savukārt skatē "Gada labākā būve Latvijā 2007" uzņēmums ieguva 2.vietu par Ventspils Amatu mājas būvniecību.

Latvijas Būvnieku asociācijas skate tiek rīkota kopš 1998.gada. Kopumā skatei šogad bija pieteikti 23 būvniecības objekti, kurus vērtēja sešās nominācijās – jaunbūve, rekonstrukcijas objekts, restaurācijas objekts, inženierbūve, santehnikas darbi, kā arī elektromontāžas darbi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: