Ventspils domes vadībai pusotru stundu garā, emocionālā sarunā ar koncertzāles Latvija darbiniekiem savstarpēju sapratni rast izdevies tikai daļēji. No darba pēc pašas vēlēšanās aiziet arī gaismotāja Līva Kalniņa, bet producenta amatā aktīvu rosību sācis Juris Jope.

«Šobrīd publiskajā telpā ir aktualizējies jautājums par situāciju pašvaldības kapitālsabiedrībā Kurzemes filharmonija, par koncertzāles līdzšinējo māksliniecisko vadītāju Miku Magoni. Pašvaldību neapmierina mazais skatītāju skaits. Tam ir objektīvie iemesli, bet neapšaubāmi – arī repertuārs. Būtu bijis nepieciešams ļoti augsta līmeņa mārketings, un šeit pārmetums ir valdes priekšsēdētājai Sigitai Migoļai, jo koncertzālei vairākus mēnešus mārketinga speciālista vispār nebija,» situāciju skaidro Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš un turpina: «Lai pārliecinātu ventspilnieku, ka Tristans Peričs un Džeimss Makvinnijs ir kaut kas tāds, ko nekādā gadījumā nedrīkst palaist garām, ka tā ir mūža iespēja, tur jābūt milzu mākai.» Vienlaikus Vītoliņš uzsver: «Tāda uzstādījuma, ka būtu jāveido lēti šovi, nekad nav bijis. Ir jābūt rezultātam: ventspilnieki nāk uz zāli. Ja kāds saka, ka esam atlaiduši Miku Magoni, es saku – nē, viņu ir atlaidis Ventspils skatītājs.»

Jāsaliedē kolektīvs

Vītoliņš arī norāda, ka dienaskārtībā nav jautājuma par Kurzemes filharmonijas valdes priekšsēdētājas nomaiņu: «Mēs esam pārliecināti, ka Sigita Migoļa var tikt galā ar šo darbu. Viņai ir jāsaliedē kolektīvs, jāatrod vajadzīgie speciālisti.» Tas aizvadītajā piektdienā notikušajā tikšanās reizē pausts arī koncertzāles darbiniekiem, aicinot fokusēties uz darbu un atbalstīt kapitālsabiedrības vadību. Tomēr uz Migoļas galda bez mākslinieces, izstāžu kuratores Annas Orniņas un producenta Roberta Grinberga iesniegumiem jau atrodas arī gaismu operatores Līvas Kalniņas atlūgums. Arī producente Anna Zagorska Ventas Balsij apstiprina sociālajos tīklos izskanējušo informāciju par viņas aiziešanu kopā ar līdzšinējo koncertzāles radošo komandu.

Mākslas dievi dusmojas

«Jā, tā ir. Arī es. Man bija tiešām gods strādāt un būt uzaicinātai Mika komandā. Mums visiem bija misijas sajūta. Augstā māksla nekad nav tā ejošākā bijusi, tieši tāpēc tiek piešķirtas valsts, pašvaldības un tagad arī Eiropas naudas dotācijas. Būsim godīgi, mērķa, lielāka par mums vajag pilnas zāles šobrīd nav. Es saprotu saimnieciskos apsvērumus, bet es nejūtos spiesta ar tiem sadzīvot,» tieša un lakoniska ir Zagorska un rezumē: «Prakse gadu gadiem ir rādījusi, ka vispilnākās zāles ir tieši uz postpadomju estrādi un populāro mūziku. Nepārprotiet, ne jau ar ļaunumu pret Ventspils pašvaldību tas šobrīd notiek. Tas vienkārši ir tik skaists un tik piepildīts posms bijis... Ir grūti turpināt šeit pat, bet savādāk.»

Arī gaismotāja Līva Kalniņa izvēlējusies aiziet, sirds sajūtas vadīta: «Dzīvojot Rīgā, vienmēr skatījos ar baltu skaudību. Biju ļoti laimīga, kad parādījās gaismotāja vakance. Tikai konkrētais saturs mani pievilināja. Man vairs nav būtiski, kas nāk pēc tam, kā tas attīstās citā virzienā. Tas bija ne tikai Miks, tā bija visa komanda – redzējums, vīzija.»

Darbs turpinās

Koncertzālē kā producents darbu sācis operdziedātājs un Latvijas Nacionālā teātra kādreizējais aktieris Juris Jope, kurš tuvākajos divos mēnešos, līdz konkursa kārtībā tiks atrasts jaunais mākslinieciskais vadītājs, apvienos rosību mākslas nišā ar pašvaldības SIA Ventspils tirgus valdes priekšsēdētāja amatu. «Koncertzālē šobrīd ir diezgan pagrūti laiki. Tiem, kas ir palikuši, acis deg un viņi turpina, aktīvi darbojas pie nākamā gada plānošanas,» pauž Jope un noliedz baumas, ka viņš mākslinieciskā vadītāja amatā būtu jau apstiprināts bez konkursa. Vēl vairāk – Jope teic, ka viņš negrib iet projām no tirgus, bet abus amatus apvienot nav iespējams. «Biju jau vienubrīd pārkristīts arī par Mūzikas skolas direktoru – uz šo konkursu pat neiedomātos startēt,» pajoko Jope.

Kurzemes filharmonijas valdes priekšsēdētāja Sigita Migoļa teic, ka jaunais mākslinieciskais vadītājs darbu varētu sākt nākamā gada janvārī. Ir izsludināti konkursi uz vakancēm, gaismu operators jau atrasts. Izziņoti arī tuvākie koncerti – 21. oktobrī modernā džeza grupa Lupa un Ventspils bigbends, 6. novembrī instrumentālā mūzikas grupa Melo-M, bet 3. decembrī Raimonda Tigula jubileja ar izcilo ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Valsts Akadēmisko kori Latvija un diriģentu Māri Sirmo, kā arī Rīgas Doma zēnu kori un diriģentu Mārtiņu Klišānu.

Lasi vēl

Komentāri (26)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 21.10.2022, 15:47:45

    Drīz bus varet tō Monstr adot pavisam,le lemberg dzīvot iekš.
    Viņ jau arvien bij zīmeties uz tō Konzert-Zāl fōn.Le pārdod sav Puz Muiž.Tig un tā drīz būs iet apakaļ uz Čokk,le zinat.

  • 0
    Vadims Kevrelis 21.10.2022, 16:15:01

    Tāds skats ka traģikomēdija ap filharmoniju ir uz palikšanu.

  • -10
    Renars Z 21.10.2022, 17:34:59

    Viss būs kārtībā, Kocertzāle vēl nav ieskrējusies, jo pandēmija patraucēja. Protams, jāstrādā pie mārketinga, programmai jābūt daudzveidīgai. Gan mums izveidosies sabiedrības daļa, kura vēlēsies apmeklēt Koncertzāli 'Latvija'.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 21.10.2022, 18:07:49

    Turies vecīt, tev tas būs jādara OBLIGĀTI !

  • 0
    Vadims Kevrelis 21.10.2022, 18:11:16

    Likstas var uzvelt uz ko vien gribas un tas ir viss vienkāršākais un kā saka paruna tad ''sliktam dejotājam o..as traucē un ka tik nesanāk otra galējība kad pasākumi ir aiz pasākuma un ''sabiedrības daļai'' būs nogurums no apmeklējumiem.

  • -8
    Renars Z 21.10.2022, 18:39:59

    Un ko jūs 'Sabiedrības daļa' šovakar darīsiet, mājās sēdēsiet? Es eju uz Kino.

  • 0
    mernigors 21.10.2022, 19:51:54

    Esmu ventspilnieks. Ir interes un slinkums vienlaicīgi. Ir priekšstats par mārketingu. Man pazvanīja paziņa un žēlojās, ka nevar pārdot mašīnu. paskatos sludinājumu un secinu, ka ekonomists ar augstāko izglītību(stipri papīri) nemaz neprot izveidot sludinājumu par pārdodamo priekšmetu. Ieteicu risininājumu, pārdodamo skaits bija aptuveni 30, nopirka nedēļas laikā. Kultūras pasākums ir interesantāks par lietotu auto, bet kultūras pasākuma reklāma visu laiku ir bijusi primitīva. Faktiski ar māksliniecisku iglītību būs stipri par maz.....lai veicas!

  • 0
    mernigors 21.10.2022, 19:54:50

    Atvainojos par kļūdām...Esmu ventspilnieks. Ir interese un slinkums vienlaicīgi. Ir priekšstats par mārketingu. Man pazvanīja paziņa un žēlojās, ka nevar pārdot mašīnu. Paskatos sludinājumu un secinu, ka ekonomists ar augstāko izglītību(stipri papīri) nemaz neprot izveidot sludinājumu par pārdodamo priekšmetu. Ieteicu risinājumu, pārdodamo skaits bija aptuveni 30, nopirka nedēļas laikā. Kultūras pasākums ir interesantāks par lietotu auto, bet kultūras pasākuma reklāma visu laiku ir bijusi primitīva. Faktiski ar māksliniecisku iglītību būs stipri par maz.....lai veicas!

  • -1
    Sandra Harmonija 21.10.2022, 23:59:22

    vai kāds ir aizdomājies ,kāpēc iet prom darbinieki no tik skaisti jaunuzbūvētas koncertzāles , vai gadījumā attalgojums nav par maz?

  • 0
    ventspilnieks 36,7 22.10.2022, 00:53:12

    Ne, ne, ne tur tēmē. Makā nelīdīšu, bet kopējais cipars bija 909K. Cik daudz tad viņu tur ir, ja vēl nesanāk ;)
    Vaina ir citur, nē, vaina ir visiem zināma :D

  • 0
    reku 22.10.2022, 08:53:16

    Vaina varētu būt lembergismā.Kā nekā - Migoļa arī no Jēkabpils,tāpat kā Puzes punduris ...

  • -1
    Jānis Birznieks 976 22.10.2022, 10:55:06

    «Lai pārliecinātu ventspilnieku, ka Tristans Peričs un Džeimss Makvinnijs ir kaut kas tāds, ko nekādā gadījumā nedrīkst palaist garām, ka tā ir mūža iespēja, tur jābūt milzu mākai.

    J.Vītoliņa kungs, lūdzu paskaidrojiet man lūdzu, kāpēc tika celts šis šedevrs? LATVIJA!

    Kāpēc pārējās koncertzālēs viss notiek un neviens neko nepārmet.

    Lai pelnītu naudu, ielaižam koncertzālē bermudu divstūri, Visi stūri būs pievemti, piemīsti utt. Laikam tas vairāk atbildīs Jūsu koncepsijai. Un saku lielu paldies nu jau bijušajiem darbiniekiem par ieguldīto darbu,
    Paldies 2 Annas, Miks, Roberts, Līva

  • -1
    Heinrich 22.10.2022, 12:18:17

    "J.Vītoliņa kungs, lūdzu paskaidrojiet man lūdzu, kāpēc tika celts šis šedevrs? LATVIJA!"
    Kāpēc jautājums Vītoliņam?
    Lai atbild Domes priekšsēdētājs faktiskais,nevis oficiālais!
    Domājat,ka Ventspilī kaut kas notiek bez viņa akcepta?
    Arī monstrozā koncertzāle ir viņa personisko ambīciju auglis.

  • -1
    Inga Pozdejeva 24.10.2022, 10:52:59

    Jūsu pieminētais "Bermudu trīssturis" varbūt tiešām nav akustiskās koncertzāles repertuārs, tā ir zaļumbales mūzika. Un tur tā ir interesanta un vajadzīga. Taču ir arī populārā klasika, džeza mūzika, citi tautā iecīenīti žanri un izpildītāji, kurus labprāt klausītos ne tikai elitāras mūzikas cienītāji. Nevajag pretnostatīt Vaskam un Pertam "Bermudu trīssturi" un noteikt to kā vienīgo alternatīvu. Stap šīm galējībām vēl ir ļoti plašs muzikas žanru un izpildītāju spektrs, ar kuriem var apmierināt Ventspils auditorijas vēlmes.

  • -5
    Andris Lapukoks 24.10.2022, 18:02:40

    «Lai pārliecinātu ventspilnieku, ka Tristans Peričs un Džeimss Makvinnijs ir kaut kas tāds, ko nekādā gadījumā nedrīkst palaist garām, ka tā ir mūža iespēja, tur jābūt milzu mākai. - Man jau liekas, ka šeit vilka uz ironiju no Vītoliņa kunga puses! Jo par lielam mārketinga speciālistam šis būtu liels izaicinājums.

  • 0
    Jānis Birznieks 976 22.10.2022, 11:19:53

    21. oktobrī modernā džeza grupa Lupa un Ventspils bigbends,
    6. novembrī instrumentālā mūzikas grupa Melo-M,
    3. decembrī Raimonda Tigula jubileja ar izcilo ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Valsts Akadēmisko kori Latvija un diriģentu Māri Sirmo, kā arī Rīgas Doma zēnu kori un diriģentu Mārtiņu Klišānu.

  • -3
    Renars Z 22.10.2022, 11:29:25

    Mana mutere vakar bija uz džeza grupu Lupa un Ventspils Bigbends mazajā zālē. Zāle esot bijusi pilna.

  • -1
    Elviss22 22.10.2022, 11:24:39

    Darbinieki tur nav vainīgi, koncertzālei slikta aura, nepareizs nosaukums un ko var gribēt, lai nabadzīgie pilsētnieki, apmeklē tekoši pasākumus. Jurim Jopem nevajadzēja tur iet, nekas nemainīsies un tirgus direktora amats būs zaudēts.

  • 0
    Jānis Birznieks 976 22.10.2022, 11:28:21

    Ļoti labs piedāvājums. Tieši tas, kas man pietrūka.
    Pusotra mēneša repertuārs?
    Jūs jokojat?

  • -3
    tery 23.10.2022, 18:27:50

    Tajā vietā ilgi nekas nav...vieta tāda,,,

  • 0
    ventspilnieks 36,7 23.10.2022, 23:47:07

    cvlv ir pāris vakances universālajiem karotājiem. Prasa augstāko izglītību un pieredzi, bet piedāvāts tiek līgums uz nenoteiktu laiku kā arī vēlreiz iegūt pieredzi :D Darbs klātienē tā kā studentiem neder.

  • 0
    Inga Pozdejeva 24.10.2022, 10:19:21

    Man vienmēr ir bijis grūti saprast, kāpēc pretnostatīt "kases" koncertus "augstajai" māksali. Daudzas pasaulē atpazīstamas pasākumu norises vietas pelna naudu ar tā saucamajiem "kases koncertiem", lai varētu finansēt mūziku gardēžiem. Tas, ka šodien koncertzālē skanēs populārā estrāde, nemazinās vērtību ritdienas izci;ibas koncertam. Manuprāt vajag apmierināt dažādus auditorijas pieprasījumus. Protams, var pozicionēt sevi, ka elitāru iestādi, kurai ir misija atķaņot elitāru mūziku. Bet arī populārās esrtādes cienītāji ir Ventspils nosdokļu maksātāji un tas, ka viņi nav mūzikas gardēži, nav attaisnojums tik augstrprātigi nevērīgai attieksmi pret viņiem.

  • -7
    Andris Lapukoks 24.10.2022, 15:01:40

    Skatos jaunos pasākumus https://www.koncertzalelatvija.lv/lv koncertzālē LATVIJA un nevaru beigt priecāties. Skaidrs ko dāvināšu saviem mīļajiem ziemassvētkos!
    Un jau izņēmu ielūgumus uz 18.nov. koncertu izklausās , ka būs ļoti jauks!
    Ļoti ceru, ka uzņemtais kurss turpināsies un tik pat labi koncerti arī būs jaunajā 2023. gadā!

  • 0
    Kurzemnieks - 24.10.2022, 19:18:57

    Uz 18.novembra koncertu?
    Ieejas kartes pieejamas no 12. novembra plkst. 12.00 koncertzāles "Latvija" kasē.
    Var redzēt,ka komentāra autors vai nu domes algots trollis,vai lembergistiem pietuvināts.

  • -7
    Andris Lapukoks 25.10.2022, 08:23:44

    Vai arī blats pie kasierītes :)

  • -1
    reku 25.10.2022, 17:42:04

    Par šito problēmu visprecīzāk izteicies A.Landmaņa kungs:
    "Ventspilī tika uzbūvēta ļoti specializēta, unikāla, iedzīvotāju skaitam, vēlmēm un maksātspējai neatbilstoši liela koncertzāle, kuras izbūvei nebija un nav nekāda sociāli ekonomiska pamata. Tā ir ilgstoši pastāvošās Ventspils diktatūras blakne.
    Spriedelējumiem, ka Ventspils pašvaldība it kā tiek pārvaldīta kolektīvi un demokrātiski, ka lēmumus pieņem pašvaldības dome, Jānis Vītoliņš, Ineta Tamane vai vēl kāds, nav nekāda pamata. Ventspils domē vēl joprojām vienīgais lēmējs ir saulei līdzīgais Lembergs (“saimnieks”).
    Būsim godīgi, neviens cits kā “saimnieks”, savas lielummānijas apmierināšanas vadīts, lēma arī par tieši tik liela un tik specifiska kultūras objekta izveidi, kurš nu kā smags akmens gulstas uz nodokļu maksātāju pleciem."

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: