Otrdien, 25. oktobrī plkst.13 Viļa Rīdzenieka piemiņas vietas izveides atbalsta grupas biedri dosies vērot Saules aptumsumu Ventspils Siena tirgus laukumā, tā pat kā Viļa Rīdzenieka 20. gadsimta sākumā uzņemtajā fotogrāfijā redzamie ventspilnieki.

Fotogrāfs Vilis Rīdzenieks, kurš ir viens no nozīmīgākajiem fotomākslas aizsācējiem Latvijā un visplašāk zināms ar 1918. gada 18. novembra Latvijas valsts proklamēšanas akta fotoattēlu, savas profesionālās darbības sākumposmā no 1910. līdz 1915. gadam dzīvoja Ventspilī un vadīja fotodarbnīcu ''Konkurencija''. Ir saglabājušies daudzi Rīdzenieka Ventspils un ventspilnieku fotoattēli, to vidū arī fotoattēls ar Saules aptumsuma vērotājiem pilsētas Siena tirgus laukumā, kas visticamāk ir uzņemts 1912. gada 17. aprīļa Saules aptumsuma laikā. Fotogrāfijas fonā redzama zudusi apbūve - ēkas Kuldīgas ielā 32/34, no kurām vienu daudzi ventspilnieki vēl atceras kā kafejnīcu ''Bitīte''. Savukārt priekšplānā redzamā darbība – Saules aptumsuma vērošana caur nokvēpinātu stikla gabaliņu, ir aktuāla joprojām. Tā pat kā Rīdzenieka 1912. gada fotogrāfijā redzamie ventspilnieki dienas vidū ar vislielāko uzmanību un interesi raugās debesīs, arī 2022. gada 25. oktobrī daudzi pievērsīsies daļējā Saules aptumsuma vērošanai, apliecinot cilvēku nemainīgo zinātkāri un tiekšanos pēc neikdienišķā.

Iedvesmojoties no šīs fotogrāfijas, Rīdzenieka piemiņas vietas izveides atbalsta grupa atkārtos Saules aptumsuma vērošanu Ventspils Siena tirgus laukumā, lai aktualizētu Viļa Rīdzenieka darbību Ventspilī un viņa atstāto mantojumu – Ventspils fotoattēlus, kas ir gan fotomākslas paraugi, gan pilsētas vēstures liecības.

Ierosinājumu par Rīdzeniekam veltītu piemiņas vietu sākotnēji izteica ''Ovišu draugu kopa'', tam pievienojās Ventspils fotokluba ''KAKTUSS'' biedri un citi ventspilnieki, izveidojot Viļa Rīdzenieka piemiņas vietas izveides atbalsta grupu. Šī gada augustā iecere par Rīdzeniekam veltītu vides mākslas darba izveidi Ventspilī ir izskatīta un atbalstīta Ventspils valstspilsētas pašvaldības Kultūras komisijā un Pilsētas attīstības un vides komisijā. Šobrīd norisinās darbs pie Viļa Rīdzenieka Ventspils fotoattēlu apkopošanas un metu konkursa nolikuma sagatavošanas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: