Sagaidot starptautisko teātra dienu, teātra nams “Jūras vārti” piedāvā izstādi „KAS PALIEK PĀRI...”, kurā būs apskatāmi skatuves tērpi no Dailes teātra izrādēm. Izstādes atklāšana šodien plkst.18:00.

Teātris, kā zināms, ir visgaistošākā no mākslām. Izrāde beidzas, priekškars aizveras un skatuves mākslas darbs beidz savu dzīvi, lai nākamajā vakarā varētu tapt no jauna. Bet kad beidzas iestudējuma mūžs, pāri paliek vien skatītāju sirdīs iemestās emociju un pārdomu dzirkstis, kāds attēls, reizēm – rekvizīts vai skatuves tērps. Tieši pēdējais visspilgtāk un visilgāk spēj saglabāt atmiņas par sen redzētu izrādi, tas atgādina ne vien lugas varoņa ārējo izskatu, bet arī kaut kādā netveramā veidā saglabā arī aktiera enerģētiku, dzīvo garu.

Paši aktieri atzīst, ka tērps ir ļoti būtisks lomas veidošanas elements, -- tas var palīdzēt tēla atklāsmē, bet dažreiz var arī lomu „nogremdēt”. Reizēm aktiera priekšstati par tēlojamo varoni tik ļoti saaug ar valkājamo kostīmu, ka bez tā pat nespētu lomu nospēlēt. Nav reti gadījumi, kad aktrises papildina savus skatuves tērpus ar pašas rokām darinātām detaļām, protams, saskaņojot to ar kostīmu mākslinieku. Aizkustinoši ir stāsti, kā aktieri, atvadoties no kādas sevišķi mīļas lomas, cenšas paturēt sev kādu kostīma detaļu – lakatu, vestīti, rotaslietu. Dažkārt, kā īpaša uzmanības zīme kostīms tiek nodots jaunākam kolēģim vai kolēģei.

Šajā izstādē skatāmi Dailes teātra dažādu gadu iestudējumu skatuves tērpi, kas pastāvīgi glabājas Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja kolekcijas krātuvē.

Izstādes atklāšanā par Dailes teātra skatuves tērpu likteņiem pirms un pēc izrādes stāstīs Eduarda Smiļģa Teātra muzeja mākslas eksperte Rita Rotkale.

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: