Atzīmējot starptautisko klavierēm veltīto dienu jeb ''Piano Day'', 29. martā plkst. 16 Ventspilī, koncertzālē ''Latvija'' bez maksas tiks demonstrēta dokumentālā filma par izcilo kanādiešu pianistu Glenu Gūldu ''Noslēpumainais ģēnijs. Glena Gūlda iekšējā dzīve'' (‘Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould’).

Viens no klavierspēles visu laiku spožākajiem spīdekļiem Glens Gūlds (Glenn Gould) aizgājis mūžībā pirms gandrīz četrdesmit gadiem, tomēr viņa atstātais mantojums nav aizmirsts. Gūlds ir aktuāls un modīgs, vieni viņu dievina, citi nevar ciest, bet vienaldzīgo nav. Kanādiešu savādnieks dzīves laikā pamanījies ap sevi izveidot blīvu, ekscentrisma piesātinātu mikrokosmu, pār kuru nolaidies noslēpumainības plīvurs, aizsedzot skatu un caur nostāstiem, baumām un sabiedrisko attiecību trikiem lāgā neļaujot saredzēt cilvēka aprises. Laiku pa laikam kāds uzņem filmu vai uzraksta biogrāfisku grāmatu, kas sola beidzot atklāt patiesību par Glenu Gūldu. 2009. gadā kanādiešu dokumentālisti Mišela Ozēra (Michele Hozer) un Pīters Reimonts (Peter Raymont) radījuši filmu ‘Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould’ jeb “Noslēpumainais ģēnijs. Glena Gūlda iekšējā dzīve”. Tajā atklāti līdz šim mazzināmi fakti par viņa dzīvi, uzrunāti Gūldam tuvi, līdz šim neintervēti ļaudis, kuru atmiņas kopā ar bagātīgiem arhīva materiāliem palīdz ar skaidru skatu pavērties uz visiem zināmo, bet nevienam nepazīstamo leģendu.

Jau vēstīts, ka Klavieru dienas izskaņā 29. martā plkst. 19.00 koncertzālē ''Latvija'' gaidāms divkāršs klaviermūzikas koncerts. Tajā muzicēs divi atšķirīgi, bet spilgti klavierspēles meistari – Latvijā šobrīd dzīvojošais pianists Roberts Flaics (Robert Fleitz) un kanādiešu mūziķis Džons Kamīls Farā (John Kameel Farah), kurš, cita starpā, savulaik pat divkārt ieguvis Glena Gūlda vārdā nosaukto balvu, kuru par izciliem sasniegumiem kompozīcijā piešķir Toronto Universitāte.

Pirmā ''Piano Day'' tika atzīmēta 2015. gada 29. martā, kad pēc vācu pianista un skaņraža Nila Frāma (Nils Frahm) ierosinājuma ikviens plašajā pasaulē tika aicināts godināt šo instrumentu un tam radīto mūziku. Nu gada 88. dienas (atsaucoties uz 88 klavieru taustiņiem) atzīmēšana kļuvusi par tradīciju un šogad norisināsies jau astoto reizi.

''Kāpēc pasaulei vajadzīga Klavieru diena? Iemesli ir dažādi. Galvenokārt tāpēc, ka nenāk par ļaunu cildināt šo instrumentu un visu ar to saistīto – izcelt izpildītājus, komponistus, klavieru būvniekus, skaņotājus, cēlējus un nesējus un visvairāk – klausītājus!'' teicis idejas autors N. Frāms.

Biļetes uz Klavieru dienas divkāršo koncertu 29. martā Ventspilī, koncertzālē “Latvija” nopērkamas “Biļešu Paradīze” tirdzniecības tīklā. Koncertam tuvojoties, biļešu cena pieaugs.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Pornieks 22.03.2022, 19:37:03

    Billijs tam Glenim kāds dēls ir vai radagabals?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: