Ventspils bibliotēkas struktūrvienībās – Pārventas bibliotēkā un Ventspils Augstskolas bibliotēkā – šogad darbu uzsāka jaunas vadītājas – Solvita Štekerhofa un Laura Janvare.

Izcila komanda

Solvita Štekerhofa Pārventas bibliotēku vada no šā gada augusta. Pirms tam viņa bija Ventspils Augstskolas (VeA) bibliotēkas vadītāja. Pavisam Ventspils bibliotēkas struktūrvienībās strādāts jau vairāk nekā 10 gadu. Pirmais darbs Solvitai bijis VeA bibliotēkā, kur viņa strādāja par vecāko bibliotekāri.

«Pārventas bibliotēkas vadīšana noteikti ir kāpiens karjerā. Tā ir liela atbildība, jauni pienākumi,» uzskata Štekerhofa. Taču viņa ir patiesi gandarīta par to, ka jaunais amats «nāk komplektā» ar ļoti labu kolektīvu. «Es sauktu to par superkomandu. Visi cits citam palīdz. Kolēģi ir vienkārši izcili! Katrs darbinieks ir īpašs ar kaut ko savu,» uzsver vadītāja.

Viņa aicina ikvienu apmeklēt bibliotēku un apskatīt arī izstādes. Līdz gada beigām skatāma mākslinieces Ritas Blaževičas gleznu izstāde Pieturzīmes dabā. Kā atzīst māksliniece, viņas pieturzīmes ir galvenokārt no tuvās apkārtnes: meža, Piejūras parka, Reņķa dārza, tāpat arī Rundāles pils dārziem, ir arī rudenīgas ainavas no Birštonas Lietuvā. Paralēli apskatāma arī Blaževičas ilustrēto grāmatu izstāde Mirkli apstājies.

Savukārt Tūrisma informācijas centra Ventspils šī gada fotokonkursa darbu izstāde ir apskatāma Pārventas bibliotēkas logos, tādējādi šo izstādi iespējams aplūkot arī tad, kad bibliotēka ir slēgta.

Bērniem interesants piedāvājums ir Somijas Institūta Igaunijā ceļojošā izstāde Muminu ģimene no Somijas. Tā iepazīstina ar Tūves Jānsones troļļu Muminu grāmatām un viņas zīmētajām ilustrācijām. Līdztekus var apskatīt rotaļlietas, suvenīrus un apģērbus, kas atspoguļo Muminu ģimeni.

Vēl Pārventas bibliotēkā apskatāmas tematiskas literatūras izstādes Vērtīgo grāmatu iepirkums publiskajām bibliotēkām 2021, Dienasgrāmata, Ziemassvētku noskaņa, kā arī bērnu literatūras izstāde Ceļā uz Ziemassvētkiem.

Saista grāmatas

Ventspils Augstskolas bibliotēkas vadītāja Laura Janvare šo amatu sāka pildīt pavisam nesen – šā gada oktobrī. Līdzšinējā darba pieredze bijusi vairāk saistīta ar pedagoģiju. «Man iekšēji pamazām brieda tāda doma, ka vēlos strādāt bibliotēkā. Bija interese par šo darbu. Bērnībā pati arī ļoti daudz lasīju. Iespējams, tāpēc man tā vilkme uz grāmatām,» stāsta Janvare. Un tā viņa nolēmusi izmēģināt spēkus, startējot izsludinātajā amata konkursā, un sekmīgi to izturējusi.

VeA bibliotēkas darbinieki gādā ne tikai par to, lai šeit būtu nepieciešamā literatūra augstskolas studiju procesam, bet arī par tiem ventspilniekiem, kuriem šo Ventspils bibliotēkas struktūrvienību ir ērti apmeklēt. Turklāt te var ne tikai saņemt grāmatas, bet arī citus pakalpojumus. Piemēram, šeit pieejama skenēšana, kopēšana un internets. Janvare stāsta, ka nereti iedzīvotāji izmanto iespēju darboties savā internetbankā, piemēram, apmaksājot komunālo pakalpojumu u.c. rēķinus. Senioriem, kuri atnāk, lai strādātu ar datoru un internetu, bibliotēkas darbinieki nekad neatsaka palīdzību, ja tāda ir nepieciešama.

Ventspils Augstskolas bibliotēkā šobrīd apskatāmas divas grāmatu izstādes – Ziemas noskaņās un Vērtīgo grāmatu iepirkums publiskajām bibliotēkām 2021.

Vērtīgs pirkums

Jāpiebilst, ka vērtīgo grāmatu iepirkuma grāmatu izstādes šobrīd apskatāmas visās Ventspils bibliotēkas struktūrvienībās. Šo grāmatu iepirkumu visām 770 Latvijas publiskajām bibliotēkām administrē Latvijas Nacionālā bibliotēka, kas sadarbībā ar bibliotēku, literatūras un grāmatizdevēju jomas ekspertiem sagatavoja iepērkamo grāmatu sarakstu. Tajā tika iekļauta 601 grāmata no 47 izdevējiem – kopumā 215 857 eksemplāru. 69% šo grāmatu ir latviešu oriģinālliteratūra, bet pārējie – tulkojumi.

Ventspils bibliotēkā no šī iepirkuma saņemts 671 grāmatas eksemplārs (353 grāmatu nosaukumi) 6591 eiro vērtībā. Grāmatas tika sadalītas 17 publiskajām Ventspils pilsētas un novada bibliotēkām.

Grāmatas var pasūtīt attālināti

  • Ikvienam Ventspils bibliotēkas lasītājam, kurš lieto datoru ar interneta pieslēgumu, ir iespēja Ventspils kopkatalogā izvēlēties grāmatas un pasūtīt tās elektroniskajā katalogā vai telefoniski, nenākot uz bibliotēku.

  • Jebkuru jūsu izvēlētu grāmatu no kopkataloga bibliotēkas darbinieki nogādās tur, kur jums to ir ērti saņemt. Piemēram, Pārventas bibliotēkā esošu grāmatu jūs varat saņemt Ventspils Augstskolas bibliotēkā vai jebkurā citā bibliotēkas struktūrvienībā.

  • Tie, kuriem nav Covid-19 sertifikāta, grāmatas var saņemt paciņās, kuras izsniedz bezkontakta veidā.

  • Savukārt cilvēki, kuri slimības dēļ nevar apmeklēt bibliotēku, var pieteikties grāmatu piegādei uz mājām. Pieejams arī plašs audiogrāmatu klāsts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: