Sestdien, 28. augustā, Ventspils koncertzālē Latvija viesosies pazīstamās izdevniecības Erased Tapes pārstāvētie mūziķi – dziedātāja Hatis Noit, mūziķis un dziesmu autors Daglass Dērs, kā arī pianists Ļubomirs Meļņiks.

Koncerta pirmajā daļā uzstāsies japāņu izcelsmes dziedātāja Hatis Noit. Mākslinieces mūzikā sadzīvo Rietumu klasiskā un japāņu tautas mūzika ar dabas skaņām, gagaku jeb japāņu klasiskajā un opermūzikā rodamā iedvesma ar bulgāru un gregoriāņu dziedājumiem, kā arī atsauce uz avangarda un populāro mūziku. Britu mūziķis un dziesmu autors Daglass Dērs uzaudzis mazā piekrastes pilsētiņā Bridportā, Anglijas dienvidrietumos. Dērs komponēt sācis pavisam agrā vecumā, taču dziesmu rakstīšanai pievērsies vien 2008. gadā, studējot Liverpūles Universitātē. Dēra mūzika spēj sniegt patvērumu ikvienam, kurš jebkad juties neparasts un nevietā. Ukraiņu izcelsmes pianists un tā saucamais nepārtrauktās mūzikas adepts Ļubomirs Meļņiks Latvijā viesojies vairākkārt. Ar apbrīnojamu aizrautību un neatlaidību, kas brīžiem robežojas ar apsēstību, jau kopš 1968. gada Ļubomirs Meļņiks pārstāv un aizstāv savu klaviermūzikas valodu, kuras plūdums, šķiet, nekad neapraujas un nepārtrūkst. Pirms gaidāmās tikšanās ar savu klausītāju pianists sniedza nelielu interviju.

Šosestdien koncerta apmeklētājam būs ļauts ielūkoties un iepazīt uzreiz trīs spilgtu mākslinieku sniegumu. Kā jūs raugāties uz šo sadarbības modeli?

– Esmu pārliecināts, ka sestdien koncertzālē Latvija gaidāmais koncerts pārsteigs un iepriecinās ikvienu tā apmeklētāju, piedzīvojot patiesi jauku un vienlaikus ļoti atšķirīgu mūziķu uzstāšanos. Manuprāt, izcils un reizē arī ļoti atšķirīgu mūziķu – dziedātājas Hatis Noit, mūziķa un dziesmu autora Daglass Dērs un Ļubomira Meļņika – apvienojums. Koncerta unikalitāte saistāma ar to, ka katrs mākslinieks būs sagatavojis kaut ko savu, kaut ko īpašu tieši Ventspils skatītājam. Satikt trīs tik dažādus un talantīgus māksliniekus vienkopus – šāda iespēja paveras ļoti reti. Dziedātājas Hatis Noit balss ir absolūti perfekta. Klausoties Daglasu Dēru, pārņem miera sajūta, kuras mums šobrīd ļoti, ļoti visiem pietrūkst. Ļoti vienkārši un skaisti. Esam dažādi, bet mūs visus vieno skatuve, muzicēšana, vēlme dalīties ar savu radošu varējumu.

Ne pirmo reizi būsiet Ventspilī. Ar ko šoreiz pārsteigsiet koncerta apmeklētājus?

– Vēlos iepriecināt ar dažiem jauniem skaņdarbiem. Pirms koncerta ļoti cītīgi domāju par savu skaņdarbu izvēli. Man bija svarīgi, lai tie veiksmīgi mijiedarbotos ar pārējo divu mākslinieku koncertprogrammu. Lieliski apzinos, ka manis izvēlētie skaņdarbi nedrīkst būt pārāk gari, tiem ir skaisti jāsaplūst ar kolēģu sniegumu. Šādu izaicinājumu – pielāgoties ar savu daiļradi citiem – uztveru kā izkāpšanu no komforta zonas. Noteikti vēlos piebilst, ka Ventspils koncertzāle ir ļoti īpaša un skaista vieta. Tā kā esmu jau iepazinis šīs zāles gaisotni, man bija vieglāk izvēlēties skaņdarbus, kurus vēlos atskaņot tieši šajā īpašajā vietā un tieši šai publikai.

Vai kovids nav padarījis sarežģītāku mākslinieka ceļu uz skatītāju sirdīm?

– Nedomāju vis. Esmu pārliecināts, ka mūzika vienmēr spēs aizkļūt līdz cilvēku sirdīm. Šobrīd tas ir pavisam īpaši. Uz šo lietu varam paraudzīties no divām pusēm – no vienas puses, mūzika ir palikusi īpašāka, bet, no otras puses, – tās šobrīd nav pārāk daudz, līdz ar to tā kļuvusi arī ekskluzīvāka.

Kā jūs kā radošs cilvēks spējat pieņemt šo kovida laiku?

– Ja mēs spētu visi raudzīties uz dzīvo kā hipiji, mums visiem klātos daudz vieglāk (smejas). Šo kovida pieredzi mācos uztvert kā sev noderīgu. Apzinos, ka cilvēku prāti sāk ļoti ciest no visiem ieviestajiem ierobežojumiem un ka šis laiks ir krietni ieildzis. Cilvēkiem ir beidzot jāļauj dzīvot, un mūzika ir viens no veidiem, kas var palīdzēt mums visiem atgriezties uz īstā ceļa un atkal brīvi elpot.

Kā pandēmija ietekmējusi jūsu radošo darbību?

– Ikreiz radot jaunu skaņdarbu, tu aizdomājies par to, kādu prieku šī mūzika varētu sagādāt klausītājam. Skumji, ka tagad es šo sajūtu esmu nedaudz zaudējis. Tādēļ ļoti ceru uz visu mūsu atdzimšanu un sagaidu no sestdienas koncerta mākslinieka un viņa klausītāja atkalsatikšanās prieku.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: