Rehabilitācija ir neatņemama daļa medicīnisko pakalpojumu aprūpē veselības stiprināšanā. Tā palīdz bērniem, pieaugušajiem vai vecāka gadagājuma cilvēkiem pildīt svarīgas dzīves funkcijas, piemēram, iegūt izglītību, strādāt un atpūsties, rūpēties par ģimeni. SIA ''Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca'' arī pie mums, Ventspils slimnīcā, nodrošina rehabilitācijas pakalpojumus.

Par šiem pakalpojumiem, kā arī par to, kādas ir rehabilitācijas iespējas pēc Covid-19 pārslimošanas, stāsta Rehabilitācijas nodaļas vadītāja, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Ulla Bambīte.

Kāda ir galvenā rehabilitācijas nozīme?

– Ir vairāki rehabilitācijas veidi: tādi kā medicīniskā, kūrortrehabilitācija, sociālā. Slimnīca nodarbojas ar medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu. Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mērķis ir nodrošināt personām ar noteiktiem funkcionāliem ierobežojumiem to mazināšanu vai novēršanu, kā arī komplikāciju mazināšanu un pēc iespējas un funkcionālām spējām ātrāk atgriezties savā ierastajā vidē (ģimene, darbs, citas aktivitātes). Valsts apmaksātai medicīniskai rehabilitācijai, tāpat kā citām ārstniecības nozarēm, ir savs pakalpojumu klāsts, nodrošinājums un līdz ar to indikācijas, kontrindikācijas un steidzamība, kādā pakalpojumu saņem.

Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts (FRM ārsts) veic pacienta novērtējumu pirms nosūtīšanas medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai, nosakot, vai pacienta funkcionēšanas traucējumi ir vai nav kompleksi (vienā vai vismaz divos funkcionēšanas veidos), kā arī funkcionēšanas traucējuma pakāpi – funkcionēšanas traucējumu nav, funkcionēšanas traucējumi ir viegli, mēreni, smagi vai ļoti smagi. FRM ārsts veic izmeklēšanu, funkcionālo novērtēšanu, sastāda rehabilitācijas plānu, nozīmē nepieciešamos izmeklējumus, nepieciešamības gadījumā rekomendē medikamentozu terapiju, informē par kustību higiēnu. Rehabilitācijas pakalpojuma veids (ambulatora, stacionāra, dienas stacionārs) un rehabilitācijas speciālisti tiek piesaistīti, ņemot vērā konkrētas indikācijas, kā arī pacienta funkcionēšanas ierobežojumus. Pieejamie speciālisti Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, kas var tikt iesaistīti pakalpojuma nodrošināšanā, ir fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts (FRM ārsts fizioterapeits, ergoterapeits, audiologopēds, klīniskais un veselības psihologs, uztura speciālists, sociālais darbinieks, fizikālas un rehabilitācijas medicīnas māsa, masieris). Mūsu komandā strādā 19 cilvēku.

Vai varat pastāstīt par savu komandu?

Mūsu komanda ir ļoti plaša un daudzveidīga: rehabilitācijas nodaļas vadītāja, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Agita Kukaine, fizikālās medicīnas māsa Zane Āboliņa, Nataļja Pimenova, fizioterapeites Arnita Birziņa, Jekaterina Ļisovska, Natalja Nikolajenko, Alise Fetlere, Karīna Krama, Ilze Brutāne, ergoterapeite Anastasija Bajeva-Minalko,Vita Vanaga, Anete Zariņa, audiologopēde Andžela Gintere, klīniskā un veselības psiholoģe Marina Sokola-Nazarenko, masieres Nataļja Pimenova, Kristīne Šķibele, Ina Trama, uztura speciāliste Anete Šteinberga. Esam kā viens vesels, strādājam ciešā sadarbībā cits ar citu.

Cik bieži rehabilitācijas kabinetā uz savu pirmo konsultāciju nonāk pacienti pēc Covid-19 pār­slimošanas, netiekot galā ar slimības izraisītajām komplikācijām?

Līdz šī gada 2. augustam kopumā Ventspils slimnīcā ar Covid-19 saslimšanu ārstējušies 560 pacienti. Tā kā slimnīca līdz šim nodrošināja Covid-19 pacientu ārstēšanu, tam, protams, tika sniegts arī valsts finansiāls atbalsts. Rehabilitācijas pacientu atlasi cenšamies nodrošināt jau šajā akūtajā posmā, ārstējoties stacionārā, lai pacienti pēc iespējas ātrāk saņemtu savam stāvoklim atbilstošu rehabilitācijas veidu. Ne visiem pacientiem, protams, tā ir nepieciešama. Pacienti var nonākt dažādos veidos pie mums uz rehabilitāciju. Tā var būt fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta vai ģimenes ārsta rekomendācija, tāpat mūsu pakalpojumus var ieteikt ārsts speciālists, nosūtot tieši pie funkcionālā speciālista.

Kādas ir raksturīgākās sūdzības, kas izskan no Covid-19 pār­slimojušajiem?

Sūdzības un simptomi ir dažādi no somatiskiem līdz mentāliem. Iespējama elpošanas mazspēja, kardiovaskulāra mazspēja, neiroloģiski bojājumi, muskuloskeletālie simptomi, emocionāla labilitāte, trauksme, vispārējs vājums (nogurums). Bieži saasinās arī hroniskas saslimšanas, kas jau ir bijušas pacientam.

Fizioterapija spēj palīdzēt pacientiem daudzos gadījumos. Kā, apmeklējot fizioterapijas nodarbības, var palīdzēt cilvēkiem atkopties pēc Covid-19 pārslimošanas? No kā ir atkarīga cilvēka atveseļošanās, atgriešanās ierastajā dzīves ritmā? Nereti izskan, ka atveseļošanās process pēc koronavīrusa ir gana lēns un pakāpenisks.

Jāatzīmē, ka fizioterapija nav vienīgā intervence, ko izmanto pēckovida rehabilitācijā. Pacients ir jāizvērtē kopumā. Viena no pamatterapijām ir fizioterapija, kas visbiežāk ir ilgs atveseļošanās process, atkarīgs no funkcionālo traucējumu smaguma, jo dažiem pacientiem nākas pat no jauna mācīties staigāt. Līdz šim no pacientiem esam saņēmuši pozitīvas atsauksmes un atveseļošanās rezultāti ir bijuši veiksmīgi. Ļoti svarīga ir paša pacienta motivācija un aktīva iesaiste, kas arī visvairāk ietekmē atveseļošanās procesu. Slimnīcas mājaslapā ir pieejama informācija, kā notiek rehabilitācijas pakalpojumu sniegšana, tāpat arī ģimenes ārstus esam informējuši par šo pakalpojumu pieejamību. Svarīgi saprast, ka mēs neārstējam diagnozi, bet mazinām funkcionēšanas traucējumus, līdz ar to tā kārtība, kā saņemt pakalpojumu, ja ir šie traucējumi, būtiski nemainās. Medicīniskai rehabilitācijai, tāpat kā citām ārstniecības nozarēm, ir savs pakalpojumu klāsts, nodrošinājums un līdz ar to indikācijas, kontrindikācijas un steidzamība, kādā pakalpojumu saņem! 

Vai mājsēde, kuru piedzīvojām vīrusa uzliesmojuma laikā, ir ietekmējusi cilvēku dzīvesveidu, veselību?

– Protams, mājsēde ir atstājusi iespaidu uz cilvēkiem, šeit droši vien vairāk būtu jārunā par psihoemocionālo veselību. Mūsu redzeslokā vairāk ir hronisku saslimšanu saasinājumi, bērni ar stājas problēmām. Uzskatu, ka fizioterapijas kurss vienreiz gadā neglābs cilvēku un neizārstēs. Es pieturos pie tā, ka ir jābūt konkrētam mērķim un indikācijām, īpaši, ja tas ir valsts finansēts medicīnisks pakalpojums. Šeit vairāk būtu jārunā par profilaksi. Ja runājam par veselības saglabāšanu, tad ir tik daudz lietu, ko var pats cilvēks darīt, sākot ar uzturu un beidzot ar fizisko aktivitāti, turklāt tas jādara regulāri, nevis kursa veidā vienreiz gadā! Ventspilī ir ļoti labi attīstītas sporta aktivitātes, grupu nodarbības, peldbaseins. Te ir jūra, parki, meži, kurp var doties garākās un īsākās pastaigās. Par veselību jāuzņemas atbildība pašam cilvēkam.

Ar kādām sajūtām gaidāt jaunā Rehabilitācijas centra atklāšanu?

Visa komanda ļoti gaida jaunā centra atklāšanu. Lai centrs būtu pēc iespējas ērtāks darbiniekiem un pacientiem, ir vēl jāpaveic liels darba apjoms. Rehabilitācija ir liels multiprofesionāls, reizēm arī interprofesionāls komandas darbs, kur, lai procesam būtu rezultāts, vislielākais darbs ir jāieliek pacientam un nereti arī pacienta piederīgajiem, jo tikai tā var sasniegt rezultātu.

Top Rehabilitācijas centrs. Pēc projekta īstenošanas rehabilitācijas pakalpojumi kļūs iedzīvotājiem pieejamāki un daudzveidīgāki.

Fizikālā medicīna

Dažādu fizikālo faktoru iedarbība uz organismu (elektroprocedūras, ultraskaņa, magnētiskais lauks, siltums, aukstums) sāpju mazināšanai, tūskas mazināšanai, audu elasticitātes uzlabošanai. Galvenokārt iedarbojoties ar fizikālās terapijas iekārtām Amplipulss, SMS u.c.). Veic medicīnas māsa (FRM māsa).

- Fizioterapija ietver visus pasākumus kustību funkciju uzlabošanai – vingrojumi, speciālas vingrošanas tehnikas, trenažieru izmantošana, gaitas trenēšana. Veic funkcionālais speciālists fizioterapeits.

- Ergoterapija ergoterapeits nodarbojas ar plaukstu, roku  funkciju atjaunošanu, apmāca lietot dažādus palīglīdzekļus ikdienas aktivitāšu atvieglošanai, pašaprūpes atvieglošana. Veic funkcionālais speciālists ergoterapeits.

- Audiologopēds – funkcionālais speciālists, kurš veic komunikācijas spēju, runas/valodas, fonācijas un rīšanas traucējumu novērtēšanu, diagnostiku, korekciju un rehabilitāciju.

- Klīniskais un veselības psihologs – augsti kvalificēta ārstniecības atbalsta persona, kas sniedz psiholoģisko konsultēšanu dažādās krīzes situācijās, slimību un to izsaukto traucējumu gadījumos, balstoties uz zinātniski pamatojamām metodēm, ar mērķi uzlabot psihiko un emocionālo veselību. Sniedz psiholoģisko, problēmu un traucējumu precizēšanai, identificējot cilvēka problēmas.

- Uztura speciālists – augsti kvalificēta ārstniecības persona ar augstāko izglītību, kurš piedalās pacientu veselības veicināšanas, izglītošanas, ārstniecības un rehabilitācijas procesā. Uztura speciālists veic ar uzturu un pārtiku saistītu plānošanu, analīzi un pētījumus.

Lasi vēl

Komentāri (22)

  • -5
    Latvija pāri visām! 31.08.2021, 17:36:00

    Kā ar - pēcfakcinācijas pārslimošanas rehabilitāciju?

  • -1
    Kriska 31.08.2021, 23:12:25

    Vakcinētie slimo vieglāk un rehabilitācija nav vajadzīga. Mans kaiminš ar kovidu divus mēnešus ārstējās mūsu slimnīcā ( ar vidēji smago) . Pašlaik aizvests uz Vaivariem uz 10 dienu rehabilitāciju.

  • -4
    Latvija pāri visām! 31.08.2021, 23:26:52

    Vai viņi reāli slimo vieglāk?
    Mantra priekš naivajiem,
    kas to kā aitas mēē atkārto,
    lai nebūtu jāatzīst,
    ka tās vispār varētu neko nedot un tikai kaitēt.
    Nošpricēto Izraēlas un Lielbritānijas piemēri neļaus samelot.
    Tagad visu vainu veļ uz kaut kādu delta variantu, bet normāli vakcīnu speciālisti vienmēr ir apstiprinājuši,
    ka pret mutējošu vīrusu vakcīnas principā nav iespējams izveidot.
    Tātad, kāpēc vispār dur nu jau piespiežot, un tik stāsta tās mēē mantras, kuras tāpat nevar pārbaudīt???
    Man pazīstamas rads no tās otrā dienā nomira.
    Draugam smaga plaušu saslimšana uz līdzenas vietas.
    Bet jūs drīkstat teikt nākamo mēē mantru - tas nav no tā,
    jo tas nevar būt no tā...

  • -4
    Latvija pāri visām! 31.08.2021, 23:40:19

    Patiešām žēl visu vakcīnēto,
    kas, iespējams, saņēmuši kaķi maisā, ne to,
    ko gaidījuši un kuriem tagad jādzīvo ar padziļinātu ticību režīma apsolījumiem par to efektivitāti.

    Toties dziļš nicinājums pret visiem tiem,
    kas piedalās piespiedu injekcijas ļaunprātībā pret studentiem, skolotājiem, soc.darbinekiem, skaistumkopšanas darbiniekiem, mediķiem u.c...

  • 0
    корумпант 01.09.2021, 08:53:02

    Esmu vakcinēts, bet neatminos, ka kāds uzspieda. Piecēlos, izdomāju un izdarīju.

  • -3
    Pipars 01.09.2021, 09:03:36

    Sliktais ir apstāklī, kad vakcinētie pārnēsā tos vīrusus pat labāk kā nevakcinētie - īpaši jau tie, kuri braukā pa ārvalstīm un bieži krogos tusējas. Viņus jau netestē un viņiem ieeja daudz kur atļauta. Nevakcinētie ir ierobežoti un, ja kāds no vakcinētajiem viņiem to vīrusu neatved un neuzdāvina, tad grūti būtu inficēties, jo nebūtu jau no kā, un ne no kā tas vīruss neizplatās. Lai to saprastu vienkārši vajag paskatīties kur ar 75% vakcinēto no jauna saslimušo ir krietni vairāk kā LV, jo tur visi ļoti čupojas.

  • -2
    Marta P 01.09.2021, 09:45:24

    Var saslimt kā viens, tā otrs, tā pat var nesaslimt kā viens, tā otrs, bet tā iespēja saslimt, kad esi vakcinējies ir krietni mazāka (tas redzama arī pēc statistikas) un arī sekas ir vieglākas.
    Tā šobrīd ir brīva izvēlē, pirms kuras izdarīšanas es ieteiktu katram arī pakonsultēties ar savu ārstu, jo viņš tomēr vislabāk var spriests par veselības stāvokli un vakcīnas piemērotību.
    Tāpat, cilvēki, kuri saka, ka "redz iešpricē sazin ko, un viņi tādas ķīmijas savā organismā neliks" - daļa šo cilvēku tiešām ļoti seko uzturam, un nelieto medikamentus, tomēr lielākā daļa kā dzer, tā ēd visu ko, i Preiļu dzidro, i kaimiņa tecināto, i veikalā nopērkamos dzērienus neona krāsās! Nez kādēļ tie liekas uzticamāki par spīti tam, ka visi mediķi kā viens saka, ka to nu gan nevajadzētu!

  • -2
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 10:18:48

    Naivi ticīgajiem -
    fake statistiku sacer tie paši,
    kas sacer gadījumus.;-)

  • -2
    Marta P 01.09.2021, 14:45:16

    un uz kādiem faktiem balstāties jūs!? To ko viena tante teica?

  • -1
    Aigars G. 01.09.2021, 16:22:19

    mart pī vai pē vai po ej labāk slauk un berzē domgaiteņ nevis luņ laiž iekš forum

  • -2
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 10:22:45

    pakonsultēties ar savu ārstu, jo viņš tomēr vislabāk var spriests par veselības stāvokli un vakcīnas piemērotību.
    ----
    Eksperimentālās gēnu terapijas injekcijas gadījumā nevajag lētticīgi savu dzīvību un veselību uzticēt pat ārstiem.
    Viņi tāpat nezina, kas ar injicēto notiks pēc dažām dienām, nedēļas, mēneša, pusgada, gada...
    To parādīs tikai eksperiments pats.

  • -2
    Marta P 01.09.2021, 14:49:28

    jūs visas kaites pie dziednieces ārstējat, ja? vai kādā veidā? un ja notiek kāds nelaimes gadījums, ko tad ? iededzat svecīti un gaidāt, vai tomēr zvanat mediķiem!? kas jums liek domāt, ka kaut kas no šī ir eksperimentāls un mediķi nav godīgi pret saviem pacientiem!? Vai neuzticaties savam ārstam? kādēļ nevēršaties pie ārsta, kam uzticaties?

  • -2
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 10:25:54

    reiļu dzidro, i kaimiņa tecināto, i veikalā nopērkamos dzērienus neona krāsās!
    ---
    Šo šķidrumu efekts un blaknes ir skaidri zināmas un pārbaudītas gadsimtu gaitā,
    tāpēc katrs tās lieto,
    samērojot efektu ar blaknēm.:))))

  • -2
    Marta P 01.09.2021, 14:53:19

    nu vakcīnu efekts un blaknes arī tiek pārbaudītas. šobrīd vēl ne gadsimtu, jo slimība vēl nav tik ilgi, bet tās tiek pētītas un uzlabotas, kā tas ir bijis arī ar visām līdz šim veidotajām vakcīnām. Piemēram tā pati difterijas vakcīna - arī tām ir blaknes, turklāt senāk tās bija krietni smagākas.
    Blaknes zināmas ir gan šīm vakcīnām, gan dzērieniem, tomēr no dzērienu raisītajām blaknēm, kas ir smagākas kā vakcīnas - no tām kaut kā tā nebaidās un lieto, ar pārliecību, ka "man jau tā nebūs"!

  • -2
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 10:30:56

    корумпант
    ---
    Tā arī jābūt- cilvēks pats izsver riskus un solītos rezultātus.
    Daudzi ir pārslimojuši un pārliecinājušies, ka izslimo bez īpašām problēmām. Un normāli neietu durt nezināmu vielu maisījumu.
    Diemžēl ļoti daudziem uzspiež ar draudiem zaudēt darbu vai studijas.

  • -2
    Marta P 01.09.2021, 14:57:06

    Bet neej un nedur. Tikai nestāsti, ka redz nedur tāpēc, ka tas ir "nezināmu vielu maisījums", kamēr ikdienā ēd un dzer visu Mendeļejeva tabulu, par ko visos medijos, visos forumos un visi mediķi ir apgalvojuši, ka to nu gan nevajadzētu lietot. izvēle tev ir, bet katrai izvēlei ir atbildības! izdarot izvēli ievēro arī atbildības, kas nāk ar to.

  • -2
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 15:13:11

    Kāda atbildība par tiem, kas satraumejusi dabīgo imunitāti ar eksperimentālam injekcijām.

  • -2
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 15:15:15

    izņemot līdzjūtību, pie tam attiecināmu tikai uz tiem, kas neiet ar to virsū citiem,
    var būt mums, kas to neesam darījuši un nedarīsim.

  • -3
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 15:16:23

    Sandris Točs:

    Mīļie cilvēki, gribu Jūs brīdināt.
    Viņu tuvākais mērķis ir izsaukt vakcinēto agresiju pret nevakcinētajiem!
    Un nevakcinēto agresiju pret vakcinētajiem! Fizisku un reālajā dzīvē. Tā vietā, lai vērstos pret viņiem - šīs afēras organizatoriem - cilvēki sāks karot viens pret otru!
    Mīļie cilvēki, nepadodaties šai provokācijai! Tās starts ir 1. septembris, kad sāks šķirot cilvēku bērnus! Lūdzu nepavelkamies uz to Paliekam cilvēki!
    Necilvēki grib mūs pārvērst dzīvniekos!
    Bet mēs esam cilvēki.
    Mīlu Jūs!

  • -3
    Staķis 01.09.2021, 15:38:26

    Hmm, interesanti, ka visi negatīvie komentāri šajā sakarā nāk no nevakcinētām personām, vakcinētos nedzirdu bļaujam, ka kāds kaut ko grib sašķelt.

  • -1
    Aigars G. 01.09.2021, 16:20:43

    Daļ taisnīb i un daudz i parādīts arī senā kino..Lab filmel i Kingsman,kurā arī cīnās viens āksts par pasauls glābšan no vīruss - cilvēcs pārapdzīvotīb.Tur arī cilveks sit viens oter nostām.

  • -2
    Latvija pāri visām! 01.09.2021, 17:00:41

    vakcinētos nedzirdu bļaujam, ka kāds kaut ko grib sašķelt
    ----
    Pabļaut nevar:)
    Daudziem vakcinētiem strauji mazinoties testosterona līmenis, viņi paliek uzsvērti verdziski padevīgi vaczisma režīmam...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: