Pagājušā gada nogalē Ventspils bibliotēka iesaistījās projektā ''Industriālais mantojums'', kur sadarbībā ar bibliotēkām, muzejiem un arhīviem tiek veidota jauna digitāla kolekcija par nozīmīgākajiem rūpniecības uzņēmumiem visā Latvijas teritorijā no 19. gadsimta sākuma līdz 1991. gadam.

Ventspilī padomju varas gados par vienu no šādiem rūpniecības milžiem nenoliedzami kļuva Ventspils zivju konservu kombināts - viens no lielākajiem zivju pārstrādes uzņēmumiem Baltijas republikās. Tā ražoto produkciju eksportēja uz citām PSRS republikām un ārvalstīm - Poliju, Vācijas Demokrātisko Republiku, Čehoslovākiju, Bulgāriju, Rumāniju, Ungāriju, Grieķiju, Apvienoto Arābu Republiku u.c.

Bibliotēka pateicas uzņēmumam ''Ventspils zivju konservu kombināts'' un iedzīvotājiem, kuri atsaucās aicinājumam un dalījās ar fotoattēliem - apzinātas un digitalizētas 70 fotogrāfijas, kurās redzamas Ventspils zivju konservu kombināta ēkas, strādnieki un ražošanas process daudzajos kombināta cehos dažādos uzņēmuma vēstures posmos.

Kolekcijā atrodamas foto liecības par tādām padomju laikos pierastām aktivitātēm kā komunistiskās sestdienas talkas, mirkļi no konkursa-skates ''Ātrākā zivju salicēja kārbās'', redzami uzņēmuma strādnieki un praktikanti - Astrahaņas zivrūpniecības tehniskā institūta studenti, kā arī citi uzņēmuma vēstures mirkļi.

Bibliotēka aicina doties virtuālā tūrē un apskatīt fotogrāfiju kolekciju ŠEIT! Ventspils bibliotēkas mājaslapas sadaļā ''Novadpētniecība'' var izlasīt apkopotās ziņas par Ventspils zivju konservu kombināta vēsturi.

Ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta ''Industriālais mantojums'' kolekciju par Latvijas uzņēmumiem var iepazīties ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -1
    reku 01.03.2021, 16:22:15

    Reiz bija...
    Pēc tā,kombināta,kas bija Pārventas pusē,esošais ir gatavais izsmiekls.
    Interesanti,kurš bija iniciators vēsturisko ēku nojaukšanai?
    Reiz bija arī Ventspils Maizes kombināts,Ventspils pilsētas pienotava,Ventspils gaļas kombināts.Šie uzņēmumi taču varētu semīgi darboties arī mūsdienās,pēc ražošanas tehnikas modernizācijas...
    Un cik simtiem ventspilnieku tie deva darbu?
    Bēdīgi...

  • -4
    sranskis 02.03.2021, 10:48:33

    Reiz bija, reiz bija! Pareizi gan...bet kurā pilsetā pienotava (pareizais nosaukums) ir -bija pilsētas centrā? Rīgā nez vai Valmieras ielu var uzskatīt par centru, bet arī tagad tur vairs nav ražošanas; gaļas kombināts arī bija centrā. Kāds atceras smaks, kuras no tā nāca, kad uzpūta attiecīga virziena vējš!? Maizes kombināts...par to prasiet esošajiem- bijušajiem īpašniekiem!

  • 0
    daina.k 01.03.2021, 16:25:58

    ...bija arī citas ražotnes, rūpnīcas. Vai bibliotēka vāks datus arī , piemēram, par "Ventspils koku", "Sarkano bāku", "Bangu", Maizes kombinātu, Ventilatoru rūpnīcu, Daiļradi un tml. Man daudzi paziņas tur strādāja. Būtu interesanti lasīt.

  • -4
    arcus 01.03.2021, 17:44:20

    "Banga" nebija Ventspils uzņēmums, bet Rojas (z/k). Ventspilī bāzējās t.s. Baltijas brigāde!

  • 0
    Ina Fominova 01.03.2021, 21:35:56

    bija jau vel ari piena kombinats, galas kombinats, SRAU jeb bundzinu cehs, bija BMGS, bija RCP, bija Celtniecibas parvalde, bija pakalpojumu kombinats ar daudziem cehiem, Lauktehnika, SPMK, pieostas rupnica, importa rajons un ekporta rajons, naftas mulins un naftas baze. un 52 tukstosi ventspilnieku.

  • -4
    Sigurds 01.03.2021, 16:28:48

    Vai labākos laikos tāda izstāde būs apskatāma arī bibliotēkā? Datorā tās bildes maziņas, grūti atpazīt sejas.

  • 0
    Kriska 01.03.2021, 19:32:12

    Reku, iniciators bija tas , kurš gribēja būvēt ogļu pārkraušanas segto konveijeru, kurš pašreiz stāv tukšs.

  • -1
    Tā nu ir 01.03.2021, 21:10:25

    Pareizāksakot, iniciatori, vai vēlpareizāk iniciators ( kurš TIEŠI NOJAUKŠANĀ ir,nu jau bija, ļoti nasks), ir meklējami Jūras 36. Tieši no turienes "superlēmējiem" nāk arī visas nojaukšanas iniciatīvas.

  • -1
    Tā nu ir 01.03.2021, 21:24:06

    Atceros, vēl pirms nojaukšanas, šis 'LĒMĒJS" sludināja un skandināja, vai vai, cik sliktā stāvoklī ir minētā celtne. Vienvārdsakot tur pilnīgi viss esot galīgā trubā. Nekas neesot derīgs, ne pati vēsturiskā celtne, ne kas cits. NOJAUKT un Āmen! Vietā uzstutēts ''vēsturisks" terminālis...

  • -1
    Ina Fominova 01.03.2021, 21:30:05

    Kadreiz bija zivju kombinats Parventa. Tagad kaut kada karikatura ir pilsetas puse. Tiem, kas veidoja so izstadi deretu pievienot ari musdienu hronikas, kuras ir tikpat pratam neaptveramas, ka mers cietuma kamera.
    Mana masa stradaja zivju kombinata . Vina dzivo novada , pie tam, vinai ir veselibas problemas, kuras ari visticamak iegutas smagaja darba zivju kombinata, tapec vinai tika veikta mugurkaula operacija,. Pec atveselosanas ( tiri nosaciti ) masa atkal pieteicas darba zivju kombinata, lai uzkratu iztrukstoso stazu priekslaicigas pensionesanas iespejai. Kad bija nostradats nepieciesamais laiks, masa ar mierigu sirdi devas uz VSAA un... figu... jo Ventspils zivju kombinats nebija samaksajis par vinu soc.nodokli. Ieturejis gan bija. Un vel neticamakais tikai sekoja - VSAA pateica - mes tur neko nevaram darit, vini nemaksa un viss. Welcome to Latvia, welcome to Ventspils...

  • 0
    AN 02.03.2021, 11:48:17

    Konservu kārbu cehu arī pētīja?
    https://www.youtube.com/watch?v=1mW7vUfPdJo

  • 0
    vent_biblioteka 02.03.2021, 13:08:48

    Ņemot vērā iedzīvotāju ierosinājumus, Ventspils bibliotēka izvērtēs iespēju organizēt fotoizstādi. Bibliotēka turpinās novadpētniecības materiālu vākšanu un kolekciju veidošanu, apkopojot materiālus par Ventspils uzņēmumu vēsturi. Tagad uzmanības centrā ir bijušais zaļumsaimniecības kombināts, vēlāk uzņēmums “Ventspils zieds”, kas atradies vietā, kur šobrīd top jaunais Gāliņciema sabiedriskais centrs.
    Pateicamies iedzīvotājiem par interesi un ceram uz sadarbību novadpētniecības materiālu apzināšanā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: