Svētdien, 20. decembrī, plkst. 16.00 Ventspils Kamerorķestris un diriģents Aigars Meri aicina uz tradicionālo Ziemassvētku koncertu ''Uz kurieni Tu dodies, mazais eņģeli…'', kas šoreiz izskanēs tiešraidē no koncertzāles ''Latvija''.

Tiešraide būs vērojama interneta vietnēs – www.bilesuparadize.lv, www.koncertzalelatvija.lv un www.ventasbalss.lv.

Programmā iekļauto skaņdarbu izpildījumā Ventspils Kamerorķestrim pievienosies izcils atskaņotājsastāvs. Alana Hovanesa  Koncertu arfai un stīgu orķestrim Op.267 izpildīs arfiste Dārta Tisenkopfa. Tomāzo Antonio Vitali ''Čakona'' (Otorīno Respīgī pārlikumā) muzicēs vijolniece Sanita Salmane un pianiste Zane Volberga. Savukārt solisti Aija Vītoliņa (balss), Inita Āboliņa (akordeons), Zane Volberga (klavieres), Kaspars Zemītis (ģitāra), Ivars Ozols(bass), Ivo Krūskops (perkusijas), kā arī speciāli šim koncertam veidotā Latvijas profesionālo koru mākslinieku vokālā grupa ''Los Intocables'' piedalīsies Ariela Ramireza kantātes ''Navidad Nuestra'' atskaņojumā.

Koncertu vadīs muzikoloģe un Latvijas Radio 3 programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

Armēņu izcelsmes amerikāņu komponists Alans Hovaness (1911 – 2000) daiļrades mantojumā atstājis 67 simfonijas, kā arī koncertus dažādiem instrumentiem. Koncerts arfai un stīgu instrumentu orķestrim tapis 1973. gadā. Skaņdarbam piemīt komponistam raksturīgā stilistika, apvienojot austrumu un rietumu  mūzikas tradīcijas, arhaisko ar laikmetīgo. Skaņdarbs grauj stereotipu par romantisku, burbuļojošu arfas skanējumu. Instruments skan  minimālistiski un tumši kā no senatnes augšāmcelta mūsdienu arfas priekštece.

Itāļu komponists Tomāzo Antonio Vitali (1663 – 1745), kurš jau divpadsmit gadu vecumā muzicējis galma orķestrī Modēnā, vēlāk kļūstot par orķestra koncertmeistaru, savas dzīves laikā bijis slavens tieši kā vijoļspēles virtuozs. Sonātes un instrumentālā mūzika ir komponista atstātais daiļrades mantojums, kuras augstākais punkts neapšaubāmi ir ''Čakona'' vijolei un basso continuo.

Argentīniešu komponists Ariels Ramiress (1921 – 2010) kantāti ''Navidad Nuestra'' sarakstījis 1964. gadā. Franču šansonjē Gilles Dreu, nejauši dzirdot kantātes atskaņojumu, uzrunājis citu franču dziesminieku - dzejnieku Pierre Delanoe, pārtulkot kantātes daļu franču valodā. Tā tapa pasaulē slavenais hits ''Alouette'', kura muzikālo aranžējumu veidojis Pols Moriā. PSRS šī dziesma tika izmantota kā tituldziesma skatītāju iemīļotajam televīzijas raidījumam ''Dzīvnieku pasaulē''.

Ventspils Kamerorķetra Ziemassvētku oncerta ''Uz kurieni Tu dodies, mazais eņģeli…'' tiešraides biļete jeb pieejas kods nopērkams interneta vietnē – www.bilesuparadize.lv. Tā cena – 5.00 EUR. 

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Vilis Skuja XVI 17.12.2020, 19:19:00

    Bagātajā Ventspilī par attālinātu koncertu jāmaksā piecītis...
    Nabaga Liepāja piedāvā par velti.
    https://www.liepajniekiem.lv/zinas/kulturvide/muzika/tiesraide-no-liela-dzintara-piedavas-latvian-voices-ziemassvetku-programmu/

  • -7
    SIA "Kurzemes filharmonija" 18.12.2020, 11:23:28

    Mūsuprāt, izsmeļošu atbildi uz jautājumu par biļešu cenām intervijā “Kultūras Dienai” pirms koncerta Ventspilī sniedzis britu ērģelnieks Džeimss Makvinijs. Mākslinieks saka: “Mums kā sabiedrībai ir jārisina nopietni ētiski jautājumi par to, kā patērējam mūziku. Mums ir jārēķinās ar to, ka lielākā daļa mākslinieku gandrīz neko nepelna no mūzikas straumēšanas pakalpojumiem. Esam pieraduši, ka mūzika ir pieejama ar vienu klikšķi un pieskārienu ekrānam, un tas mums ļauj maldinoši pieņemt, ka varam to klausīties bez maksas. Mūziķi ir bijuši spiesti iesaistīties "koncertu ekonomikā" – viņi ir centušies sniegt pēc iespējas vairāk koncertu, lai nopelnītu iztiku. Pandēmija ir apturējusi iespēju uzstāties, un šis gads visiem, galvenokārt izpildītājiem un koncertu rīkotājiem, ir bijis ļoti drūms.”

  • -7
    Kristiāna 18.12.2020, 09:51:24

    Mums katru gadu pilsēta rīko dažādus koncertus, kas skatāmi tiešsaistē, turklāt bez maksas! Kā arī agrāk bija apmeklējami klātienē bez maksas, kaut vai tas pats 18.novembra koncerts. Jaunā gada sagaidīšanas koncerts!
    Šo koncerti, kas tagad koncertzālē notiek par maksu nav pilsētas rīkoti, bet pašu mākslinieku, un viņiem ir tiesības izvēlēties kā organizēt savu koncertu!

  • -2
    AN 18.12.2020, 11:12:52

    Ja būtu bagāta, tad pašvaldība nedotētu teātra biļetes.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: