No 27. novembra līdz 20. decembrim teātra namā ''Jūras vārti'' būs skatāma jaunā un talantīgā latviešu mākslinieka Jāņa Šneidera personālizstāde ''A''.

Jānis Šneiders mākslas darbos mēģina pāradīt savu izpratni par vienkāršības kvintesenci. Citējot pašu mākslinieku: ''Tas, ko es gribēju panākt, - sarežģītu procesu vienkāršošana.''

Savā būtībā viņš ir izvēlējies vienu no grūtākajiem uzdevumiem - atmest lieko un attēlot svarīgāko. Darbos redzamā virsma ir metaforisks starpstāvoklis, un tā var mainīties kā no ārēja, tā arī iekšēja kairinājuma. Būtībā jebkas un viss var būt viens, tas kļūst atšķirīgs vien atkarībā no tā, ar ko un kā mēs uz to iedarbojamies. Mēroga neesamība viņa darbos atstāj vietu iztēlei, ļaujot tos uztvert kā kaut kā liela pamazinājumu vai gluži pretēji, mikroskopiskā palielinājumu, paspilgtinot robežu starp redzamo un neredzamo. Savukārt, pārliecinošs askētisms tonalitātē liecina par meistarību un māksliniecisku spēju vizuāli izteikt savu domu.

Jānis glezno ar eļļas krāsām uz nogruntēta papīra, un izmantotā tehnika ļauj darbos spīdēt cauri papīra baltumam. Uzklājot vienu pelēcīgu slāni, tas ar terpentīnu tiek ņemts ārā, atsedzot to, kas tika padarīts neredzams. Tā tiek atklāts noslēptais.

Mākslinieks mācījies Tukuma Mākslas skolā, pabeidzis Jāņa Rozentāla mākslas vidusskolu un šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijā. Māksliniekam bijušas divas personālizstādes Rīgā un Zviedrijas pilsētā Linšēpingā.

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: