Ventspils 2. vidusskolas kolektīvs, kas šonedēļ atzīmē izglītības iestādes 75. gadadienu, īpaši lepojas ar darbiniekiem, kuri skolā strādā jau vairākus gadu desmitus. 

Ventspils 2. vidusskola ir matemātikas skolotājas Valentīnas Juščenko pirmā un vienīgā darbavieta, viņa skolā strādā jau 41. mācību gadu. Uzreiz pēc Daugavpils Pedagoģiskā institūta absolvēšanas daugavpiliete pārcēlās uz Ventspili. Skolotāja uzsāka darbu skolā 1980. gada 15. augustā, un joprojām ar aizrautību viņa māca bērniem matemātiku.

Šo mācību priekšmetu Valentīna iemīlēja jau skolas gados, taču to, kādam jābūt skolotājam, daugavpiliete ieraudzīja savas vācu valodas skolotājas personībā. «Es ļoti mīlu strādāt ar bērniem, man patīk paskaidrot bērniem mācību vielu,» stāsta pedagoģe. Viņa lepojas ar to, ka vairāki viņas audzēkņi ar labiem panākumiem piedalās matemātikas olimpiādēs. Daudzi bijušie skolēni izvēlējušies studēt jomās, kurās matemātikas zināšanām ir liela nozīme. Juščenko uzskata, ka skolotāja galvenais uzdevums ir ieinteresēt skolēnus, izmantojot dažādas nestandarta metodes. Vēl būtiski ir izturēties pret bērniem ar cieņu, tad arī viņi atvērsies un nebaidīsies kļūdīties.

Savulaik darbā Ventspils 2. vidusskolā jauno matemātikas skolotāju pieņēma toreizējais direktors Mihails Ļinkovs, vēlāk skolu vadīja direktori Anna Mundeciema, Ludmila Volodina, bet tagad – Ināra Keiša. Visiem skolu direktoriem Juščenko velta pateicības vārdus, tāpat viņa saka paldies saviem kolēģiem. Pirmajos darba gados jaunajai skolotājai bija kuratore, matemātikas skolotāja Ņina Slavjaņina, kas palīdzēja izveidot stundu plānus un ierādīja citas nianses, kas būtiskas skolotāja darbā.

Agrāk skolēni vairāk iegaumēja un mācību vielu mācījās no galvas, tagad būtiskāk ir izprast un domāt, jo, piemēram, matemātikas eksāmenā nav nepieciešams zināt formulas no galvas – tās ir dotas, taču jāprot tās pielietot. Diemžēl bērni šodien maz lasa, un tas ietekmē viņu zināšanas ikvienā mācību priekšmetā, arī matemātikā. Toties mūsdienu bērni labi orientējas tehnoloģijās, un skolotāja nebaidās jautāt saviem audzēkņiem, ja kādreiz kas neizdodas. Tehnoloģijas šodien ir ļoti noderīgas mācību procesā.

Pats svarīgākais skolotāja profesijā, kā uzskata Juščenko, ir atbildība pret sevi, pret savu darbu un skolēniem. Laikā, kad pilsētā tika dibināta Ventspils 6. vidusskola, skolotāju aicināja strādāt tur, taču viņa palika uzticīga savai pirmajai un vienīgajai darbavietai, un nekad nav to nožēlojusi.

Arī Dzintrai Bullenai Ventspils 2. vidusskola jau daudzus gadus ir viņas darbavieta. Pirms 32 gadiem viņa te, draudzenes mudināta, atnāca strādāt par apkopēju. Dzintrai tolaik bija mazs bērniņš, tāpēc viņai izdevīgs bija darbalaiks, kas ļāva daudz laika veltīt mājām un bērnam. Vēlāk viņai piedāvāja veikt arī naktssardzes pienākumus. Tos Bullena, kas nu jau ir pensionāre, uzticīgi pilda joprojām. Naktssargiem ir maiņu darbs, kas nozīmē, ka darbā jābūt divas naktis pēc kārtas, pēc tam divas var atpūsties mājās. Vaicāta, vai nav grūti naktīs strādāt, Dzintras kundze stāsta, ka ir jau pierasts, bet viegli arī nav. Atnākot uz skolu, naktssardze vienmēr izstaigā teritoriju, pārbauda, vai viss ir vietās. Pēc tam viņa aizslēdz durvis, kas ved uz skolas gaiteņiem. Možam jābūt visu nakti, uzmanot, vai nenotiek kas aizdomīgs. Pēdējos divus gadus naktssargu darbā liels palīgs ir novērošanas kameras. Lielus pārkāpumus naktssardze savā praksē nav fiksējusi, vienīgi reiz kāds vandālis bija izsitis skolas logu, un, kopš līdzās skolai ir skeitparks, bērni šad tad apzīmē skolas sienas.

Ilggadējā darbiniece ļoti priecājas, ka skola pēdējos gados kļuvusi gaišāka, skolas telpas ir izremontētas, ēku papildina vairākas piebūves. Skolā ir patīkama atmosfēra. Naktssardze novērtē, ka svētkos netiek aizmirsti arī skolas tehniskie darbinieki, tas liek sajust un novērtēt kopības sajūtu ar savu kolektīvu. Ilggadējā darbiniece jūtas piederīga savai skolai un noderīga. Bullena skolas kolektīvam novēl «neapstāties izaugsmē, turpināt skolas tradīcijas, saglabāt svarīgās vērtības, veselību un izturību visiem skolas darbiniekiem».

Abas ilggadējās darbinieces augstu vērtē skolas kolektīvu, tā vienotību, savstarpēju sapratni un izpalīdzību.

Ventspils 2. vidusskola ir matemātikas skolotājas Valentīnas Juščenko pirmā un vienīgā darbavieta.

Naktssardze Dzintra Bullena 3. vidusskolā strādā jau 32 gadus.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    grosh 27.11.2020, 21:06:54

    Labākā matemātikas skolotāja! Man bija prieks mācīties pie Valentīnas Juščenko. APSVEICU skolu, kur ir tādas skolotājas!

  • -1
    Azat Babadzanov 29.11.2020, 10:32:06

    Большое спасибо Валентине Эдуардовне! Прекрасный учитель! Я очень рад , что учился у неё!

  • 0
    borsinsh 30.11.2020, 13:53:46

    manai SKOLAI mani APSVEIKUMI !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: