Teātra namā Jūras vārti apskatāma Latvijā plaši pazīstamā fotogrāfa Gvido Kajona izstāde Ievērojamu cilvēku dzīve. Fotogrāfijas mazajā izstāžu zālē būs skatāmas līdz 13. decembrim.

Izstādē aplūkojamas sabiedrībā pazīstamu radošu personību fotogrāfijas, kas uzņemtas dažādās dzīves situācijās – gan oficiālās, gan arī ikdienišķās tikšanās reizēs. Gvido Kajons bildēs iemūžinājis mūziķus, aktierus, dzejniekus, māksliniekus un citu radošo jomu pārstāvjus. Būtiski, ka katrs no fotomirkļiem ne tikai raksturo tajos redzamos cilvēkus, bet vienlaikus arī kalpo par sava laika vēstures liecību. Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle par Kajona portretu sēriju teikusi: «Portretos nav nekā nejauša, un nav nejaušu modeļu.»

Fotogrāfs sarunas ievadā saka, ka «sarežģīti ir stāstīt par skatāmām lietām». Jāpiebilst, ka Jūras vārtos apskatāma daļa no sērijas Ievērojamu cilvēku dzīve, kas gadu laikā tapusi ļoti apjomīga. Fotogrāfijas uzņemtas 30 gadu ilgā laika periodā. Tās vieno nosaukums Ievērojamu cilvēku dzīve, ko autors aicina uztvert ar nelielu devu ironijas. «Kādreiz – padomju laikā – visam bija jābūt savam nosaukumam, klasifikācijai,» radošo domu ceļu paskaidroja Kajons. Vienlaikus viņš arī piebilda, ka izstādes nosaukums ir aizgūts no grāmatu sērijas ar tādu pašu nosaukumu.

Ar fotografēšanu Kajons nodarbojas kopš 13 gadu vecuma. Savus pirmos kadrus uzņēmis ar vectēva atrastu, 20. gadsimta 1930. gados ražotu, fotoaparātu. Šodien viņš saka, ka fotografēšanu kā darbu un fotografēšanu kā sirdslietu vairs nav iespējams nodalīt. «Tas viss ir saplūdis vienā lielā kamoliņā,» tā Kajons.

Runājot par to, kā iegūt labu kadru, fotogrāfs uzsver, ka vienlīdz svarīgi ir gan kompozīcija, gan arī krāsu laukumi un citi fotogrāfiju raksturojošie pamatelementi, tomēr katra bilde ir unikāla. «Vienu un to pašu bildi skatoties, nekad jau nebūs vienādas sajūtas,» pārdomās dalījās Kajons. Pēc paša pieredzes spriežot, ir fotogrāfijas, kas uzrunā jau no pirmā acu skatiena, un ir arī tādas, kas spilgtas izjūtas neraisa. «Bet jāskatās, jāskatās un atkal jāskatās,» jo, iespējams, nākošajā reizē izdosies ieraudzīt to, kas iepriekš palicis nepamanīts, teica fotogrāfs.

Fotodokumentālists mākslinieks fotogrāfijā sevi pieteica 1970. gados. Patlaban viņš ir viens no pieprasītākajiem preses izdevumu fotogrāfiem Latvijā.

Kajons nav studējis fotogrāfiju akadēmiskā ceļā. Viņš absolvējis Rīgas Politehniskā institūta radiotehnikas un sakaru fakultāti un ir profesionāls inženierzinātņu speciālists. Kajons jau kopš 1979. gada piedalās grupas fotogrāfiju izstādēs un veido savas personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs, tai skaitā viņa fotogrāfijas bijušas izstādītas Valtera Filipa mākslas galerijā Kanādā, izstāžu zālē Weserburg Vācijā un Van der Berlage galerijā Amsterdamā. Pazīstamākās no autora fotogrāfiju sērijām ir Ar Minoltu pa dzīvi (1994), Tēma 011, Nacionālā ģeogrāfija. 2013. gadā tika izdota Kajona fotogrāfiju grāmata Tēma 011 (publicētas fotogrāfija, kas tapušas laikā no 1976. līdz 1994. gadam), un, atbildot uz jautājumu, kas ir fotogrāfija, Kajons tajā raksta: «Ļoti vienkārši – tāda pati spēle kā šahs. Tikai gājienu ir vairāk, un tie ir interesantāki. Spēle ar zināmiem noteikumiem. Tev viss ir jāievieto taisnstūrveida lodziņā, un pārējais – bezgalīgi daudz variantu. Tik interesanti.»

Atgādinām, ka teātra namā Jūras vārti 2. stāva foajē izstādīti Latvijas Mākslas akadēmijas Zīmēšanas katedras pasniedzēju un studentu darbi. Plānots, ka izstāde būs apskatāma līdz 22. novembrim.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    Larijs Kukarans 05.11.2020, 17:09:50

    Šodien kļuvu bagātāks par diviem vārdiem jaunajā latviešu valodā.Šis pats PORTRETĒT, un radio skonto ziņās,izrādās,ka tie,kas piedalās vēlēšanās ir ELEKTORI (kā angliski es zinu),cik jums maksā par valodas piesārņošanu?30 sudraba grašus?

  • -5
    sranskis 05.11.2020, 17:20:34

    Elektori ir tie, kuri pamatojoties uz vēlēšanu rezultātiem, ievēl prezidentu. To jau nu gan vajadzēja zināt!

  • -3
    Eeeeeeeeee 05.11.2020, 17:26:54

    Aizver mu... :)

  • -1
    Larijs Kukarans 05.11.2020, 17:41:59

    polīt,ne jau tu,man macīsi latviešu valodu:) saransky

  • 0
    we 06.11.2020, 09:33:22

    a kā tad ir pareizi?

  • 0
    Larijs Kukarans 06.11.2020, 09:42:40

    Fotografē,vai manis pēc bildē,neviss portrerē.

  • 0
    we 06.11.2020, 10:30:42

    ka ir pareizi fotografēt portretus?

  • -1
    Larijs Kukarans 06.11.2020, 10:34:14

    Pareizi ir,ej ieskrieties puikiņ:)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: