13. un 14. septembrī arī Ventspilī risināsies Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumi, ko organizē Ventspils muzejs un pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa.

Septembra otrās nedēļas nogalē Latvijā jau 24. reizi noritēs Eiropas Kultūras mantojuma dienas. Ik gadu katra Eiropas valsts izvēlas sev aktuālu tēmu kultūras mantojuma jomā un to reprezentējošus objektus, kas tiek atvērti publiskai apskatei. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde šogad Eiropas kultūras mantojuma dienām, kas visā Latvijā noritēs no 13. līdz 15. septembrim, izvēlējusies tēmu: Restaurācija.

Kultūras mantojuma un restaurācijas jēdzieni ir nesaraujami saistīti, bet ne visi mantojuma saglabāšanas un atjaunošanas darbi uzskatāmi par restaurāciju – restaurācijas jēdziens nozīmē uz zinātniski pamatotu, ar nopietniem izpētes darbiem balstītu kultūrvēsturiska objekta vai tā daļas atjaunošanu, lietojot oriģinālam atbilstošus materiālus un metodes. Restaurācijas teorijas laika gaitā attīstījušās un mainījušās, mūsdienu restaurācijā katrā objektā ļoti detalizēti tiek izvērtēti gan oriģinālais materiāls, gan vēlāka laika saglabājamie uzslāņojumi - vērtīgākie pārveidojumi, dabiskais nodilums utml.

Kā atzīst 2019. gadā Eiropas Kultūras mantojuma dienu Latvijā organizators- Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, tēma Restaurācija izvēlēta, lai pievērstu lielāku uzmanību restaurācijas nozares un profesijas attīstības nākotnes izaicinājumiem, stiprinātu profesionalitāti, aicinātu uz dialogu ar plašu sabiedrību un veicinātu autentiskuma izpratni.

Kultūras mantojuma un restaurācijas jēdzienu saistībā, ikvienam prātā nāks izcilākie un zināmākie Latvijā atjaunotie kultūrvēsturiskie objekti, piemēram, Rundāles pils, Brīvības piemineklis, Rīgas Brāļu kapu ansamblis, Ungurmuiža, Kuldīgas vēsturiskā apbūve, Ludzas sinagoga, un to vidū, nenoliedzami, arī Livonijas ordeņa pils Ventspilī.

Livonijas ordeņa pils Ventspilī ir viens no šā gada Eiropas kultūras mantojuma dienu objektiem. Šodien Ventspils pils ir ne tikai pašu pilsētnieku un tūristu iecienīts Ventspils muzejs, bet arī profesionālajā vidē atzīts, kā augstvērtīgi atjaunots nozīmīgs kultūrvēsturisks objekts, kura atjaunošanā pielietotas šodien pasaulē kultūras mantojuma saglabāšanā atzītas metodes – gan sākotnējā oriģinālā materiāla saglabāšana un restaurācija, gan vērtīgāko vēlāko gadsimtu uzslāņojumu izvērtējums, gan konservācijas darbi, gan jaunas funkcijas ierīkošanai nepieciešamie tehniskie uzlabojumi, gan jauns augstvērtīga un mūsdienīga dizaina pienesums.

No 1990. gadu vidus, kad tika uzsākti pils atjaunošanas projektēšanas darbi, pagājis labs laika sprīdis, izaugusi jauna paaudze, un pienācis laiks nopietnākam atskatam uz padarīto. Tāpēc Eiropas kultūras mantojuma dienu Ventspilī organizatori –Ventspils muzejs un domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa – uzaicinājuši viesos Livonijas ordeņa pils restaurācijas projekta autoru arhitektu Pēteri Blūmu. 13.septembrī, plkst.17.15 Pēteris Blūms stāstījumā Noilgums paaudzes garumā atskatīsies uz pils atjaunošanā paveikto un pēc lekcijas aicinās kopīgā pastaigā pa pili visus vēstures un arhitektūras interesentus. Izceļot restaurācijas tēmu, pirms Blūma uzstāšanās, arī 13.septembrī plkst.17 Livonijas ordeņa pils Virsvārtu telpā notiks Ventspils muzeja restauratoru jaunāko veikumu izstāde Restaurētais atjaunotajā, kurā tiks eksponēti muzeja krājuma priekšmeti, kas saistīti ar pilsētvidi un interjeru.

Turpinot restaurācijas tēmu, 14. septembrī plkst. 12 Piejūras brīvdabas muzejā interesenti tiek aicināti iepazīt restaurēto laivu kolekciju un ieklausīties stāstījumā par restaurācijas gaitu.

Kultūras mantojuma dienu norises iespējams apmeklēt bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: