25. jūlijā ar īpašu atklāšanas koncertu darbu uzsāka jaunā kultūras, mākslas un izglītības telpa – koncertzāle “Latvija”. Vienā no pēdējo gadu vērienīgākajiem kultūras projektiem nacionālā mērogā vienoti darbosies gan akustiskā koncertzāle “Latvija” ar Lielo un Mazo zāli, gan Ventspils Mūzikas vidusskola un Bērnu mūzikas skola, gan arī Mūzikas bibliotēka.

Koncertzāles Lielā zāle ar 578 skatītāju vietām var lepoties ar diviem unikāliem pasaules līmeņa instrumentiem – manuālām akustiskām koncertērģelēm un vertikālām koncertklavierēm. Koncertērģeles tapušas uzņēmumā “Johannes Klais Orgelbau GmbH & Co. KG” Vācijā, un ir vienīgās ērģeles, kas mūsu valstī pieejamas koncertzālē, ne baznīcās.

Savukārt vertikālās koncertklavieres ir šobrīd pasaulē lielākās, un tās izgatavotas latviešu izcelsmes klavierbūves meistara Dāvida Kļaviņa uzņēmumā “Klavins Piano Manufaktura Kft” Ungārijā.

Lai nodrošinātu teicamu skaņas kvalitāti, akustiskās pārbaudes koncertzālē "Latvija" veikuši speciālisti no Vācijas, kas snieguši izcilu profesionālo atzinumu. Tāpat ēkā iebūvētas 13 dažādas energoefektivitāti paaugstinošas tehnoloģijas, kuru darbību nodrošina gan ilgtspējīgas būvniecības, gan videi draudzīgu un ilgmūžīgu materiālu pielietojums. Koncertzāles projekta autors ir vācu arhitekta Deivida Kuka birojs "Haascookzemmrich Studio 2050”. Būvniecības darbi tika uzsākti 2017. gada februārī, un tika noslēgti šā gada jūlijā. Kopējās investīcijas projektā sasniedz 31 miljonu eiro.

Koncertzāles ''LATVIJA'' atklāšanas koncerts.

Lasi vēl

Komentāri (48)

  • -18
    Sanija 26.07.2019, 09:50:38

    Tik neaprakstāmas sajūtas, pat vērojot pie TV ekrāna, un klātienē noteikti sajūtas vēl grandiozākas! Nu tā kā skudriņas skrien. Apkalna pie ērģelēm bija tik virtuoza! Apsveicu mūs visus ar lielisko notikumu mūsu pilsētas dzīvē! Lai skan!

  • -6
    reku 26.07.2019, 13:45:02

    Tagad atstādinātajam deputātam vielas priekš lielīšanās pietiks ilgam laikam...

  • -1
    Aka 26.07.2019, 14:44:46

    Kā tad ar vertikālajām klavierēm? Kad atklās mūzikas skolu?

  • -7
    SIA "Kurzemes filharmonija" 26.07.2019, 15:44:10

    Pirmais koncerts uz Dāvida Kļaviņa radītajām vertikālajām klavierēm 470i notiks jau 4. augustā, kad koncertzālē "Latvija" solo koncertu sniegs ukraiņu izcelsmes pianists un t. s. “nepārtrauktās klaviermūzikas” flagmanis Ļubomirs Meļņiks.

  • 0
    Aldars Šagžijevs 26.07.2019, 16:10:30

    Labdien! Ventspils Mūzikas vidusskolas vārdā informēju, ka skolas sāks darbu līdz ar Zinību dienas svinībām.

  • -2
    Alberts koks 26.07.2019, 15:04:03

    Izskatījās, ka mākslinieki ir apmierināti un arī klausītājiem bija prieks un gandarījums. Vienīgais kas šo pasākumu aizēno tā ir politikas, kā vecs sviests uz sviestmaizes, maisīšanās un lauru piedēvēšana kādam indivīdam, kurš nevar atrast kopēju valodu ar saviem opozicionāriem, kuri tāpat kā mazais vīrelis visam jaunajam piešķir mēslu garšu...

  • -1
    Pilsēta 26.07.2019, 15:55:46

    Jūras vārtos visus šos gadus ir problēma ar ventilāciju. Ziemā pūš no visām malām, bet vasarā nav ko elpot.
    Bija neliela cerība, ka jaunajā koncertzālē vismaz šī problēma nebūs, bet atkāšanas koncerta vidū sapratu, ka arī te ir tā pati problēma.
    Būs interesanti dzirdēt kārtējās atrunas, ka pašlaik mēģina saprast problēmas iemeslu un notiek konsultācijas ar apkalpojošo firmu.

  • -1
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 29.07.2019, 10:03:10

    Informējam, ka apkalpojošais personāls šajā reizē nebija uzdevumu augstumos jaunajā objektā, kā rezultāta netika korekti pieregulēta ventilācija atbilstošā režīmā. Atbildīgās apkalpes firmas darbinieki netika noregulējuši ventilācijas darbības algoritmu. Ventspils Mūzikas skolas un Koncertzāles “Latvija” iekārtas ir ļoti modernas un attālināti vadāmas, tomēr šajā reizē pie vainas bija cilvēciskais faktors. Jau otrā dienā pēc pirmā atklāšanas koncerta un citos pasākumos varēja just ievērojamas izmaiņas un vēso gaisu, pat pie āra temperatūras virs 30 grādiem, telpās bija komfortabli vēsi.

  • -7
    B. Jurševics 26.07.2019, 17:25:24

    "...tika izveidota totalitāra pārvaldes sistēma. Tajā tika likvidētas politiskās brīvības, ievērojami ierobežota pilsoņu saimnieciskā un privātā dzīve. Tajā pašā laikā viņu partijas pasākumi veicināja faktu, ka strauji samazinājās un vēlāk tika likvidēts bezdarbs, strauji attīstījās rūpniecība, viņi aktīvi iesaistījās liela mēroga infrastruktūras un celtniecības projektu realizācijā...." Par Ventspils koncertzāli - protams, ka tajā ielikts šobrīd vislabākais, lielākais un prestižākais. Tie tiešām ir svētki gan kultūras ļaudīm un vienkāršajiem ventspilniekiem. ...bet sajūtas divējādas... līdzīgi kā Vācijā lielā ātrumā traucoties pa kvalitatīvajiem autobāņiem... - braukšana ideāla, bet maz kuram zināms, ka pavēli par autobāņu celtniecību deva Hitlers un viņa vadībā attīstījās Vācijas lieliskais ceļu tīkls. ...jā, citāts komentāra sākumā ir ņemts no enciklopēdijas, kur aprakstīta tieši diktatūriskā Hitlera valdīšanas laiks Vācijā.

  • -1
    Vilis Skuja IV 26.07.2019, 17:51:51

    "Nereti varēja dzirdēt, ka viena vista bilst otrai: "Mūsu Va­doņa, Biedra Napoleona vadībā esmu izdējusi piecas olas sešās die­nās," - vai ka divas govis, dīķmalā veldzēdamās ar ūdeni, izsaucas: "Lai paldies Biedra Napoleona vadībai, cik lieliski garšo šis ūdens!" "

    ("Dzīvnieku ferma",Dž.Orvels)

  • -1
    Krišs Daugulis 26.07.2019, 23:25:03

    Nozagi:)

  • -2
    krustmateflorence 26.07.2019, 18:52:37

    Liepājā koncertzāle,Jūrmalā koncertzāle,škīet jau pa daudz,nebūs jau to cilvēku,kuri piepildīs to zāli.
    Vārdu sakot,atkal garām nošauts... .

  • -3
    cits 26.07.2019, 19:40:44

    Jā,kad pirmais sajūsmas vilnis pārskries,kad visi,kas interesējušies,būs redzējuši koncertzāli no iekšpuses,paliks neliels cilvēku kopums,kuri turpinās apmeklēt koncertus.Jo mūzika,ko tur atskaņos,ir diezgan specifiska,saprotama ne visiem.Klasiskās mūzikas cienītājs varbūt aizies arī uz šlāgerfestivālu Rēņķa dārzā.Bet otrādi gan ne.
    Beigās varbūt mūzikas skolas audzēkņiem būs obligātais apmeklējums,lai kaut cik piepildītu zāli...

  • -1
    *** 26.07.2019, 22:33:47

    ne jau mūzikā vainas, bet gan lielas daļas Ventspils iedzīvotāju maciņos. Piemēram, šovakar strādnieki , vēl īsi pirms 22iem, "rauj" jauno strūklaku, lai ATKAL Ventspils var TV un avīzēs palielīties un radīt priekštatu, ka te ir Leiputrija :( Un tas nav tikai šovakar, diemžēl. Šie cilvēki gan jau ne tikai vēlētos apmeklēt koncertu, bet labprāt pavadītu laiku ar savām ģimenēm, bērniem. Un tādu cilvēku ir ļoooooti daudz, tik tas tā klusu, klusiņām.....

  • -1
    Dzintars Pētersons 26.07.2019, 20:16:33

    Edvards Gibons (1737-1794) darbā ,,Romas impērijas noriets un krišana" (1776-1788) rakstīja, ka Romā pēdējos gados bija šadas iezīmes:pirmkārt, aizvien lielāka patika pret izrādīšanos un greznību (tas ir,bagātību), otrkārt, aizvien lielāka plaisa starp ļoti bagātajiem un ļoti nabadzīgajiem (tā varēja būt vairāku valstu, tautas un /šaja gadījumā pilsētas/ mērogā), treškārt, apsēstība ar seksu, ceturkārt, dīvainības mākslā, kas tiek proponētas kā oriģinalitāte, un etuazisms, kas izliekās par radošumu, piektkārt, pieaugoša vēlme dzīvot uz valsts rēķina.Tas viss izklausās pārāk pazīstami un biedējoši!

  • -1
    tery 26.07.2019, 23:20:13

    Jā, koncertzāles repertuārs mani vispār neuzrunā. Ne par naudu, ne bez naudas. Vienīgais, aiziet ekskursijā vienu reizi.

  • 0
    Krišs Daugulis 26.07.2019, 23:31:41

    Un Tas Kungs ir apmierināts, jo kas gan spēj vēl labāk apmierināt, kā apaļš cipars...

  • 0
    trakais oposums 27.07.2019, 06:37:19

    Ienākumi no atklāšanas taču tika ziedoti labdarībai? Augstie kungi sacentās kurš vairāk ziedos zupas virtuvei un dzīvnieku patversmei? Visi Ventspils grūtdieņi un saulesbrāļi varēs nopērties pirtī un pieēst pilnu vēderu?

  • -2
    Jānis Kalniņš 27.07.2019, 09:16:06

    Klasiskā mūzika vajadzīga tikai 5% pasaules iedzīvotāju. No Ventspils 38 000 deklarēto iedzīvotāju 5% sanāk 1900 cilvēki. Domājiet paši. Tajā pašā laikā tieši 5% pasaules iedzīvotāju virza attīstību, pārējie vienkārši patērē.

    Bet Ventspils (un ne tikai) lielākā problēma ir neizpratne, ka klasiskā mūzika nevar sevi atpelnīt. Ja mūzikas skolas pasākumi būs bezmaksas, kādēļ lai maksātu naudu par to, ko var dzirdēt par velti? Pāris reizes gadā jau varbūt atļausies nopirkt biļeti uz kādas megazvaigznes koncertu, bet cik būs gatavi šķirties no 20 EUR, lai klausītos Reini Zariņu, vai kādu ērģeļu megazvaigzni? Es personiski labprāt klausos studentu sniegumu, jaunu mākslinieku sniegumu, pat amatieru muzicēšanu. Un pilnīgi noteikti Klaisa ērģeles skaņas skaistuma ziņā ne tuvu nestāv Ugāles, Zlēku vai Ventspils luterāņu baznīcas ērģelēm! Ērģelēm vajadzīga baznīcu akustika, kas koncertzālēs nekad nav sasniedzama.

  • 0
    Vilis Skuja IV 27.07.2019, 09:23:40

    '" vienīgās ērģeles, kas mūsu valstī pieejamas koncertzālē, ne baznīcās.''

    Vai LU Lielā aula tagad skaitās baznīca?
    Gluži par koncertzāli gan to nevar uzskatīt,bet tomēr...

    http://www.la.lv/atjaunotas-tresas-lielakas-ergeles-latvija

  • -2
    Jānis Kalniņš 27.07.2019, 09:28:55

    LU aula 1) ir ļoti noslogota un koncertiem pieejama minimāli; 2) LU aulā praktiski neiespējami muzicēt kopā ar orķestri; 3) tur ir ļoti maz klausītāju vietas; 4) Tur nav modernās kombināciju sistēmas. Bet citādi tās ir lieliskas ērģeles.

  • -2
    Jānis Kalniņš 27.07.2019, 09:25:35

    Loti labi saprotu Mika Magones pausto intervijā! Viņam pilnīga taisnība. Ja koncertzālē skanēs "vienkārši skaista mūzika", būs savs klausītāju loks, bet komercplāns nepildīsies. Līdz ar to jāmeklē kaut kas tik neordinārs, lai skrietu publika no malu malām. Tas nav viegli. Atšķirībā no Liepājas, pat Cēsīm, Ventspilī nav kultūras tradīciju, ir vien nepārtraukts pompozitātes meklējums - pārspēt, izcelties. Tas kaut kādā ziņā nav slikti - šī iemesla dēļ mums ir Liepājas Trīsvienības baznīcas ērģeles. Tagad ir vienīgās modernās koncertērģeles Latvijā. Beigu beigās tas dos savu pozitīvo efektu.

    Vislielākie ieguvēji būs mūzikas vidusskolas studenti, par ko patiešām prieks! Es novēlu viņiem un pedagogiem izmantot visu, ko dod ambīciju spēlītes maksimāli efektīvi. Tas būtu super, ja mācību apstākļi pievilinātu talantīgus jauniešus un pedagogus, lai izgrieztu pogas Dārziņiem!

  • -1
    krustmateflorence 27.07.2019, 12:55:29

    Teikšu vēl tā.tik mazai pilsētai kā Ventspils,pietiktu ar teātra namu Jūras vārti,tikai šo namu vajadzētu kapitāli restaurēt un viss būtu super.
    To mūzikas skolu vajadzēja uzbūvēt, bet koncertzāli šoreiz ne,jo nav tik daudz cilvēku kuri gribēs iet uz šo koncertzāli jo,diemžēl Ventspils paliek aizvien tukšāka, tukšāka.

  • -3
    Krišs Daugulis 27.07.2019, 13:56:12

    zāle vasara pa lēto var leišs izguldit

  • -2
    Vilis Skuja IV 27.07.2019, 16:17:13

    'Florencei laikam remisijas periods iestājies.
    Nu var,var tie dakteri labi strādāt,ja grib.

  • -4
    Krievlauks 27.07.2019, 16:29:09

    Koncertā viss bija super tikai priekškam to Busuli tur sauca, vai ta nav neviens cits jēdzigs muzikas skolas apsolvents kas var iemācīties elementaru J. Petera dzejas tekstu dziesmai ko prot katrs sevi cienošs latvietis. Vaikules balaganā gan viņš nevienu slāvu textu nesajauca. Varbūt vaidzēja lai dzied Ventspils otrajā valodā, viss butu bijis OK.

  • -2
    Bormentāls II 27.07.2019, 18:55:27

    Taisni tā,Busulis labāk lai pa Krieviju pabraukā ar viesizrādēm,viņam tas labi sanāk...

  • -12
    krustmateflorence 27.07.2019, 16:41:11

    vilis skuja-jūs atkal esiet dzēris, vai saulē smadzenes ir pārkarsušas,jūs droši vien esiet viens no saules brāļiem dažai labai anitai,kura šeit forumā bieži uzstājas ar savu nepatiku pret visu pasauli,nu ko darīsi,alkoholisms ir slimība un tā jāārstē,tas uz jums vili skuja arī tiešā veidā attiecas.

  • -1
    Spīdola 27.07.2019, 21:22:02

    Paldies Dzintaram Pētersonam par komentāru. Kā naglai uz galvas.

  • -10
    arcus 28.07.2019, 06:24:56

    Tas nav komentārs, bet citāts.

  • -1
    aga 28.07.2019, 08:28:48

    Īsumā.
    Vakar biju uz koncertu. Iepriekš nekad nebiju bijis uz ērģeļkoncertu, pieredzes nav, bet jāsaka, ka esmu diezgan vīlies tieši ērģeļu skaņas-akustikas ziņā. Personīgi es būtu vēlējies lai būtu bijis mazliet skaļāk, kā arī instrumenta skaņas-akustikas kvalitāte man neizlikās nekā īpaša. Ja tur noliktu normālu maģi tad iespējami tas skanētu labāk. Jā, kad skatītāji appaudēja, tad jā, tad akustika bija tāda, ka pat gandrīz likās, ka bungādiņas pārraus. Pagaidām ir sajūta, ka ar ērģelēm kaut kas tur nav saregulēts un izdarīts līdz galam. Katrā ziņā, vēlreiz es biļetes uz šo koncertzāli neiegādāšos. Jādodas vien būs uz kādu baznīcu novērtēt ērģeļmūziku.

  • -2
    Barons.. 28.07.2019, 10:20:57

    Aga kung.
    Bet var būt,ka to cilvēk,ko min to Ērģel plēšs,kas dot Gais,bij pa daudz Švak?To nau jok liet,mīt tos Pedāļs tig ilg laik no viet,le zinat.

  • -1
    trakais oposums 28.07.2019, 17:05:17

    Ja ir tik švaki,ka nav erkas pamīt vajadzēja palūgt kādu nu nebūt kompresoru :)))))

  • -6
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 29.07.2019, 10:01:31

    Diemžēl apgalvojums neatbilst realitātei, jo visās telpās, tai skaitā lielā zālē, ir veikti vairāki akustiski mērījumi un rezultātā skaņa ir izcila. Tāpat pasaules slaveni somu un vācu akustiķi to apgalvo un pierāda ar mērījumiem. Protams, katram cilvēkam ir savs viedoklis un uztveres atšķirības, ko ņemam vērā. Arī mūziķi, kuri bija koncertzāles atklāšanas koncertā, apgalvoja, ka akustika zālē ir izcila.

  • -1
    aga 29.07.2019, 13:55:41

    komunālajiem
    Kur jūs saredzat apgalvojumu ? Es izteicu savu viedokli. Es biju stipri vīlies, jo gaidīju ko labāku. Akustika ir ok, bet pašu ērģeļu skaņa zālē mani neapmierina. Aizejiet kaut vai uz mūsu pašu kinoteātri un novērtējiet skaņu. Tā tur ir nesalīdzināmi labāka kā par miljoniem uzblieztu koncertzāli.
    Pirms piesaukt kaut kādus autoritatīvus skaņas avotus un autoritatīvus ekspertus, pamēģiniet atcerēties to, ka vēl pavisam nesen jūs tikāt ierauti nesmukā kukuļdošanas skandālā. Pamēģiniet padomāt cik korekti ir šeit kaut ko murgot par labāko specu viedokļiem. Mums ir kaut trīs iemesli jums ticēt? Allo!

  • -6
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 29.07.2019, 16:36:27

    Vēršam uzmanību, ka elektroakustika, kas novērojama kino atšķiras no dabīgās akustikas, kuru rada mūzikas instrumenti. Akustiku par izcilu esam ir novērtējuši ne tikai profesionāli eksperti, bet arī tādi mūzikas lietpratēji kā Raimonds Pauls, Raimonds Tigulis, Māris Sirmais u.c. un mums nav pamatota iemesla šiem mūzikas lietpratējiem neticēt. Tāpat vēršam uzmanību, ka Komunālā Pārvalde nav tikusi ierauta nevienā korupcijas skandālā, kā esat apgalvojis. Sīkāk ar faktiem var iepazīties šeit - https://www.ventspils.lv/lat/pilseta/170883-vugd-bezatbildibu-nevar-attiecinat-uz-ventspils-muzikas-vidusskolas-un-koncertzales-latvija-projektu-kopuma

  • 0
    aga 29.07.2019, 17:12:59

    Iespējami jums ir taisnība par akustiku. Pilnu salīdzināšanu es varēšu veikt pēc citu ērģeļmūzikas koncertu apmeklējuma baznīcā. Es savu viedokli nevienam neuzspiežu.
    Tas kas attiecas uz korupcijas skandālu, iedzīvotiem ir pilnīgi vienalga vai tieši jūsu uzņēmums tur tika ierauts vai nē. Runa iet par Projektu kā tādu kopumā. Kukuļi tika doti un pēc tā arī var izdarīt secinājumus. Par to vai tika iedoti arī kukuļi par ko citu un citiem ekspertiem - vēsture klusē. Ja iedeva pažarniekiem, tad iedot taču varēja arī kādam citam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: