Šodien Galvenajā bibliotēkā ciklā „Rakstītājs ↔ Lasītājs” tikšanās ar rakstnieku, vēsturisku romānu autoru Jāni Lejiņu.

Literatūrā Jānis Lejiņš ienāca pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ar stāstu krājumu „Mūsu stacija.” No 2001.gada līdz 2009.gadam tika izdotas vairāk kā desmit gadu tapušās triloģijas „Zīmogs sarkanā vaskā” grāmatas – „Brāļi”, „Ķēniņš”, „Rūnas”.Kā atzīst pats autors, viens no triloģijas tapšanas mērķiem bijis parādīt, ka latviešu senči ne ar ko nav bijuši sliktāki par citām tautām.

Triloģijā „Zīmogs sarkanā vaskā” atainota plaša laikmeta sociālpolitiska panorāma, attēlojotnorises gan senajās letu, līvu, igauņu zemēs, gan Vācijā, Romas impērijā un Krievijā. Plaši sazaroto vēsturisko notikumu klāstu sižetiski vieno ķēniņa Tālivalža centieni izveidot spēcīgu valsti un nosargāt zemi, kuru tās izdevīgā ģeopolitiskā stāvokļa dēļ tīko iekarot daudzi. Senās baltu zemes rādītas kā augstu attīstītas valstiskas formācijas ar savu politisko struktūru un likumdošanu.

Autors, parādot vairākus notikumus jaunā gaismā, centies atsegt “baltos plankumus”mūsu vēsturē. Izkoptā vēstījumā savītas politiskās spēles un intrigas, vēsturiskā precizitāte, teju detektīvromāna cienīgs, aizraujošs sižets, spilgti un dzīvi veidoti varoņi- cilvēki ar izteiksmīgiem raksturiem, vājībām un kaislībām.

Triloģijas pirmā grāmata “Brāļi” saņēma pirmo prēmiju Raimonda Gerkena un žurnāla "Karogs" 6. romānu konkursā 2000. gadā, bet 2004. gadā Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras Gada balvas žūrija piešķīra specbalvu triloģijas otrajai grāmatai “Ķēniņš” – par vērienīgu un būtisku latviešu nacionālās vēstures un pašapziņas atainojumu.

2010.gadā Jānim Lejiņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis (V šķira). Tikšanos ar rakstnieku Ventspils Galvenajā bibliotēkā vadīs literatūrzinātniece, Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste.

Sākums pulksten 13, ieeja uz pasākumu bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: