Vakar notikušais bruņotais laupīšanas uzbrukums spēļu zālē Jēkabpilī, kur četri no uzbrucējiem bijuši policisti, nav iemesls, lai iekšlietu ministre Linda Mūrniece atkāptos no amata, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Šodien Ventspils domē notikušajā preses konferencē Lembergs sacīja: "Es domāju, ka noteikti nē, jo viņa nevar atbildēt par katra policista rīcību ārpus darba laika, un katrā nozarē, katrā iestādē var būt negodīgi cilvēki." Otrkārt, Valsts policijai (VP) ir sava vadība un tās priekšnieku apstiprina valdība, piebilda Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, Saeimas Nacionālās drošības komisijai un Iekšlietu, aizsardzības un korupcijas novēršanas komisijai vajadzētu apvienot spēkus un, piesaistot ekspertus, "mierīgi, bez ambīcijām izvērtēt situāciju kopumā".

"Vienlaikus cerēt, ka specvienībā "Alfa" strādās paši labākie, uzticamākie un drosmīgākie un viņi riskēs ar savām dzīvībām, pildot savus dienesta pienākumus, saņemot, kā man saka, kaut kādus 400 latus, nu tas ir pilnīgi nepamatoti," sacīja Lembergs.

"Vienlaicīgi gribu teikt, ka mani ļoti bažīgu dara situācija iekšlietu sistēmā un policijā it īpaši," akcentēja Lembergs, piebilstot, ka VP pēdējā laikā pametuši daudzi profesionāli darbinieki ar atbilstošu izglītību un lielu darba pieredzi. "Piemēram, Ventspils policijā kriminālizmeklēšanas dienestā ir palicis viens profesionāls izmeklētājs, kurš arī taisās iet prom. Atalgojuma līmenis izmeklētājam un prokuroram izmeklētājam, kas pēc būtības veic pilnīgi vienādas funkcijas, atšķiras vairākas - pat trīs - reizes. Ventspils policija pašlaik kļūst ar katru dienu aizvien mazāk rīcībspējīga," uzskata Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, arī veiktā policijas reforma, likvidējot pilsētu un rajonu policijas pārvaldes un izveidojot piecas reģionālās pārvaldes, bijusi kļūda. Piemēram, Kurzemes reģiona pārvaldes vadība Liepājā vienlaikus atbild arī par Ventspili, Talsiem, Dundagu un citām Kurzemes pašvaldībām, bet tas, pēc Lemberga domām, nozīmē atrautību no reālās vides, reāliem cilvēkiem.

Pēc Lemberga domām, "mēs pārāk izšķaidām līdzekļus, ko tērējam spēka struktūrām", un, piemēram, daļa policijas funkciju pārklājas ar prokuratūras funkcijām. "Es domāju, ka spēka struktūrām ir pārāk izkaisīti cilvēku, materiālie un naudas resursi. Es aicinātu uz šo gadījumu paskatīties, no vienas puses, ļoti konkrēti, bet, no otras puses, sistēmā. Man liekas, ka šī te Latvijas fiziskās drošības sistēma - un es te pieskaitīšu arī iekšlietu drošības sistēmu - ir kopēta no kaut kādām lielvalstu sistēmām. Mēs to nevaram fiziski pacelt, un tāpēc policija faktiski nīkst ārā, savukārt prokuratūra dzīvo kā niere pa taukiem," uzskata Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: