Arī decembrī teātra namā Jūras vārti notiks dažādi pasākumi, tostarp arī Ziemassvētku gaidīšanas laikam un gadumijas svētkiem veltīti koncerti ar pašmāju un ārzemju mākslinieku uzstāšanos.

Adventes koncerts Ventspils baptistu baznīcā

Aigars Meri, Kamerkora Ventspils un Ventspils Kamerorķestra diriģents un mākslinieciskais vadītājs: atnāc, ieklausies mūzikā, ieklausies sevī!

Veidojot šī gada Adventes koncertu, esat programmā iekļāvis gruzīnu komponista Gijas Kančeli skaņdarbu Kapote, argentīniešu komponista Ariela Ramiresa darbu Misa Criolla un otro daļu no latviešu komponista Imanta Kalniņa Koncerta obojai un orķestrim. Kādēļ izraudzījāties katru no šiem skaņdarbiem?
– Giju Kančeli mēdz dēvēt arī par Klusuma Maestro. Kapote tulkojumā no grieķu valodas nozīmē – kaut kad, kādreiz, reiz. Īpatnējs minimālisms, smalka, trausla instrumentācija burtiski apbur klausītāju. Klausītājiem ir iespēja saklausīt kādreiz dzirdētus tango ritmus un intonācijas, tarantellas iezīmes, attālas leijerkastes un Kaukāza ermoņikas skaņas. Klausoties šo skaņdarbu, būtu jāatceras Romas pāvesta Benedikta XVI teiktais: «Mūzikai ir trīs avoti: mīlestība, skumjas un tiekšanās uz Visaugstāko.»

Ariels Ramiress reiz kādā intervijā izteicās, ka impulsu Misa Criolla radīšanai viņš guvis pēc ceļojuma uz Vāciju uzreiz pēc Otrā pasaules kara. Atgriezies Argentīnā, viņš devās folkloras ekspedīcijā, kuras maršruts veda uz reti apdzīvotām, nomaļām vietām. Tur izdevās savākt un ierakstīt visdažādāko stilu mūziku, kura tika izmantota jaundarbā Misa Criolla.

Imanta Kalniņa Koncerta obojai un orķestrim otrā daļa šķiet kā komponista vēlme dzīves nošķiebtajām, destruktīvajām pusēm likt pretī skaistumu un nesaduļķotu harmoniju. Mainījies ir Imanta Kalniņa melodisms. Plašās melodiskās līnijas sadalījušās daudzos mazos multimotīvos, kas, virknēti nebeidzamā virtenē, veido kā arabeskas, kā ornamentāli rituālus zīmējumus.

Šoreiz Adventes koncertā piedalīsies vairāki kori, tostarp jūsu vadītais Kamerkoris Ventspils, sieviešu koris Venda, jauktais koris Līvzeme, Ventspils vīru koris un Ugāles jauktais koris Eglaine, kā arī Ventspils Kamerorķestris. Kādēļ izvēlējāties apvienot visus šos kolektīvus?
– Septembrī piedāvāju Ventspils pilsētas un novada koriem piedalīties šādā projektā. Esmu priecīgs par atsaucību! Šie kori ir lieliski sadarbības partneri.

Koncertu papildinās akordeoniste Inita Āboliņa, obojists Pēteris Endzelis, kā arī tenori Edgars Auniņš, Andris Kipļuks un Mārtiņš Zvīgulis.
– Jā. Ar visiem iepriekšminētajiem mūziķiem esmu sadarbojies vairākkārt un ar nepacietību gaidu satikšanos mēģinājumu procesā un koncertā!

Koncerts Ziemassvētku idille

Renārs Lācis: Ventspils Bigbenda vadītājs, saksofonists: "Maikla Bublē nebūs, bet būs Normunds Rutulis!"

Svētku koncertā Ziemassvētku idille piedalīsies Ventspils Bigbends, Ventspils Kamerorķestra stīgu grupa un solisti – Normunds Rutulis un ventspilniece Denisa Dārzniece. Kādēļ šāda izvēle?
– Šādi koncerti, kur ir bigbends, stīgas un vismaz divi solisti, Ziemassvētku laikā pasaulē ir diezgan populāri. Šoreiz piesais­tījām mūsu jauno solisti Denisu, jo viņa sevi ir pārliecinoši pieteikusi nu jau starptautiski. Viņa tika ļoti atzinīgi novērtēta bigbendu konkursā Nīderlandē, kur piedalījāmies vasaras sākumā. Mēs visu laiku ar Denisu veidojam dažādas mazas programmiņas, cenšos viņu vienmēr iekļaut. Un šoreiz laime nodziedāt kopā ar Denisu ir arī Normundam! (Smejas.) Kamerorķestra stīgu grupa savukārt programmu padara kuplāku un tembrāli bagātāku. Aigars Meri būs pie diriģenta pults.

Koncertā izskanēs dziesmas gan latviešu, gan angļu valodā. Tās būs populāras un iemīļotas Ziemassvētku dziesmas?
– Jā, absolūti. Maikla Bublē Ziemassvētku repertuārs ir tas, ko mīl Normunds un ko mīlu es. Apmēram miljonu eiro vajadzētu, lai Maikls atbrauktu pie mums. To mēs nevaram atļauties, bet mums būs Normunds! (Smejas.) Tie būs pasaules hiti, bet Denisa izpildīs arī latviešu dziesmas, piemēram, Circenīša Ziemassvētkus skaistā aranžijā. Izraudzījāmies tieši populārus skaņdarbus, jo gribējām, lai cilvēki var atpūsties un baudīt Ziemassvētku koncertu.

Ja abstrahējamies no šī koncerta, kāda jums ir ziemas idille?
– Šķiet, ka man ziemas idille ir katru rītu: es braucu uz mežu un apmēram stundu kopā ar suni staigāju – līdz jūrai un atpakaļ. Un tad es redzu, kā ziemas idille pakāpeniski veidojas un tad atkal pamazām pazūd. Vislabākās dienas, protams, ir brīvdienas. Ja nav jāspēlē, tad visa ģimene esam mājās, siltumā, pagatavojam kaut ko garšīgu un kopā pavadām laiku. Tik vienkārši.

Vecgada koncerts ar The Field un Šonu Nikolasu Sevidžu

Pirmo reizi Ventspilī viesosies zviedru elektroniskās mūzikas mākslinieks un producents The Field, atgriezīsies kanādiešu neatkarīgās popmūzikas mākslinieks, par popmūzikas princi dēvētais Šons Nikolass Sevidžs

Zviedrijas dienvidos dzimušais Aksels Vilners sevi kā vienu no savdabīgākajiem un interesantākajiem elektroniskās mūzikas producentiem pieteica jau pagājušā gadsimta 90. gadu vidū. Par The Field viņš kļuva 2004. gadā, parakstot līgumu ar izdevniecību Kompakt.

Ar 2007. gadā izdoto debijas pilnmetrāžas albumu From Here We Go Sublime mūziķis sevi plašākai publikai pieteica jo spilgti. Ne tikai klausītāju, bet arī mediju uzmanība daudziem lika ierakstu ierindot starp dekādes labākajiem. To apliecina arī Metacritic apkopotie dati – 2007. gadā otru tikpat augstu vērtētu albumu klajā laidis vien Burial.

Šo gadu laikā izceļojies pa nozīmīgākajiem pasaules festivāliem un koncertvietām, kritiķu slejām medijos, kā arī dažādām sadarbībām studijā un uz skatuves, ierakstot sekojošos albumus un atskaņojot to materiālu koncertos, The Field pavisam nesen, septembrī, atgriezies ar svaigāko veikumu – albumu Infinite Moment. The Field koncerts Ventspilī būs viņa pirmā un līdz šim vienīgā uzstāšanās Latvijā.

Koncertā uzstāsies arī kanādiešu lo-fi popmūzikas princis, sintīpopa bards Šons Nikolass Sevidžs, kuram šī būs atgriešanās Latvijā pēc ne tik ilga pārtraukuma. Jau ar pirmajiem diviem koncertiem 2013. gadā Valmierā un Rīgā viņš ieguva vietējo draugu un atbalstītāju grupu, kura ar laiku kļūst arvien daudzskaitlīgāka. Kopš pagājušā gada koncerta Ventspilī kopā ar britu mākslinieci Aniku Šons izdevis nu jau savu trīspadsmito albumu. Screamo ir kasešu izdevumu triloģijas, kurā ietilpst arī par žanra klasiku kļuvušās Magnificent Fist un Yummy Coma, noslēdzošā daļa. Šāds nosaukums albumam dots apzināti, pateicoties traģiskajam un aizlauztajam, taču joprojām mūziķim raksturīgajam saturam.

Pirms un pēc mūziķu koncertu priekšnesumiem viesus izklaidēs un par dejām gādās dīdžeji.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: