Līdz 2. decembrim teātra nama “Jūras vārti” mazajā izstāžu zālē apskatāmi Jaņa Rozentāla (1866 - 1916) oriģināldarbi, un visi interesenti aicināti noklausīties lekciju par izcilo latviešu mākslinieku.

Daļa no izstādē apskatāmajiem mākslas darbiem ir portreti, kas atklāj mākslinieka interesi par cilvēku un tā personības daudzveidīgu atainojumu mākslā. Starp vairāk kā divdesmit mākslas priekšmetiem – tušas zīmējumiem, grafikām un gleznām – izstādē atrodami mākslinieka sievas Ellijas Forseles-Rozentāles un meitas Irjas portreti.

16. novembrī plkst. 15 teātra namā “Jūras vārti” notiks lekcija, ko vadīs mākslas vēsturnieks Uldis Pētersons. Ar māksliniecisku performanci lekcijā piedalīsies gleznotājs Ansis Rozentāls, veidojot savu interpretāciju par kādu no sava vecvecvectēva gleznām.

Jānis Rozentāls dzimis 1866. gada 18. martā Kuldīgas apriņķa Saldus pagasta Bebros kalēja ģimenē. No 1870. gada dzīvojis Rīgā, bijis krāsotājmeistara māceklis, vēlāk zellis, apmeklējis zīmēšanas kursus Rīgas Vācu amatniecības biedrības skolā. No 1888. līdz 1894. gadam mācījies Pēterburgas Mākslas akadēmijā, ieguvis 1. pakāpes mākslinieka grādu (diplomu saņēmis 1896. gadā). Pēc tam daudz ceļojis.

1900. gadā Rozentāls atgriezās uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, sākumā Saldū, no 1901. gada Rīgā, kur 1902. gadā iepazinās un 1903. gadā Helsinkos apprecējās ar somu dziedātāju Elliju Forseli. Pēc Pirmā Pasaules kara sākuma un Vācijas armijas tuvošanās Rīgai Rozentāls 1915. gadā kopā ar ģimeni pārcēlās uz Helsinkiem. 1916. gadā mākslinieks smagi saslima un mira 26. decembrī Brendas salā Helsinkos. 1920. gadā Rozentāla pīšļus no Helsinkiem pārapbedīja Rīgas 2. Meža kapos.

Ieeja izstādē un lekcijā bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: