Amatu mājas izstāžu zālē apmeklētājiem no sestdienas būs aplūkojama reizē tradicionāla un neparasta izstāde Dienvidkurzemes mantojums.

Tradicionāla, jo tajā skatāmas it kā ierastas lietas – tautastērpi, cimdi, keramika. Neparasta, jo izstādē tas viss saistīts ar Dienvidkurzemi un pārstāvēts neierasti bagātīgā un plašā klāstā - Bārtas, Nīcas un Rucava tautastērpi no vietējo muzeju fondiem un privātkolekcijām, Liepājas tautas lietišķās studijas „Dzintars” dzintara rotaslietas, Arnolda Aigara fotogrāfijas „Kurzeme mana mīļā”, kā arī Zanes Eltermanes un Zigrīdas Lielgalves keramikas darbi (SIA „Pods”), Ilzes Jansones filcētās puķes.

Vienu no neparastākajām izstādes daļām veidos Rucavas cimdi. Izstādē tie savākti no Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja fondiem, Rucavas novadpētniecības ekspozīcijas un etnogrāfiskās mājas „Zvanītāji” krājuma un privātkolekcijām, kā arī Rucavas amatniecības kopas adītāju un Liepājas tautas lietišķās mākslas studijas „Kursa” adītāju pūra.

Tā ir lielākā un satura ziņā bagātākā kolekcija, kāda laika gaitā savākta no Latvijas pagastiem. Rakstu un krāsu ziņā Rucavas cimdi ir ļoti atšķirīgi, tie izceļas ar košām krāsām, drosmīgu krāsu salikumu, sarežģītu rakstu blīvā adījumā. Dažu cimdu vecums mērāms gandrīz divos gadu simtos!

Tikai vienu dienu – izstādes atklāšanas pasākumā 8. janvārī plkst.17.00 – būs iespēja piedalīties Rucavas Goda mielastā. Sadziedāšana un sadancošana kopā ar Rucavas tradīciju kluba sievām un mielošanās ar rucavnieku labumiem – pašceptu maizi, medu un tēju.

Rucavas maizi, cimdus, zeķes, māla un dzintara izstrādājumus būs iespējams arī iegādāties.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: