Livonijas ordeņa pilī notiks divu grāmatu – Ventspils muzeja rakstu VI sējuma un digitāla literāra krājuma Ventspils laiks – atvēršanas svētki.

Skatīt fotogaleriju.

Pasākums paredzēts šodien plkst. 16.

Vēsturniekiem un visiem, kam šķiet interesanti iepazīties ar jaunākiem pētījumu rezultātiem par Kurzemes un Zemgales hercogistes vēsturi, adresēts Ventspils Muzeja Rakstu VI laidiens.

Krājumā publicēti 17 Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Polijas un Francijas pētnieku darbi. To tematika ir ļoti dažāda – no bioarheologa G.Gerharda pētījuma par Ventspils un tās apkārtnes iedzīvotāju veselību un L.Jakubenokas veiktās hercogistes atspoguļojuma vēstītājfolklorā analīzes līdz poļu vēsturnieka B.Dibaša apskatam par Kurzemes jautājumiem, kas apspriesti 16.-18.gs. Polijas-Lietuvas seimos vai tirdzniecības sakaru apskatam lietuvieša Z.Kaupas rakstā. Raksti skata hercogisti gan plašā ģeogrāfiskā aptvērumā (saistībā ar Angliju, Holandi, Poliju, Franciju), gan arī visdažādākajās pagātnes dzīves jomās– no kuģubūves Ventspilī, saimniecības vēstures un politikas līdz pat ikdienas dzīvēs sīkumiem.

Krājuma izdošanu, kura pamatu veido 2007.gada zinātniskās konferences „Kurzemes un Zemgales hercogiste: lokālais, reģionālais, globālais” materiāli, kā arī konferences norisi finansēja Ventspils pašvaldība.

Savukārt digitālais krājums Ventspils laiks tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu, sadarbojoties vairākām institūcijām Ventspilī - zonālajam valsts arhīvam, bibliotēkai, muzejam, Digitālajam centram un Starptautiskajai rakstnieku un tulkotāju mājai.

Krājumā ietilpināti to autoru literārie darbi, kuru radošums ir saistāms ar Ventspili – vecmeistari, literārajā telpā jau atzīti līdzās jaunajiem, kuriem šī ir pirmā iespēja uzrunāt tik plašu lasītāju loku, novadnieki un Ventspils rakstnieku un tulkotāju nama viesi.

Vairāk nekā 30 autori vai autoru tiesību mantotāji dzeju vai prozas darbu fragmentus publicēšanai krājumā nodevuši nesavtīgi – bez autoratlīdzības. Krājums tapis kā visu iesaistīto dāvana pilsētai un ventspilniekiem svētkos - Ventspils 720 gadu jubilejā.

Ventspils muzeju rakstu VI sējums no 1. jūnija būs nopērkams (Ls 4,38 ar PVN) Livonijas ordeņa pils kases namiņā, vēlāk arī suvenīru kioskā un citās grāmatu tirdzniecības vietās. Savukārt literārais krājums Ventspils laiks bez maksas būs pieejams plašam lasītāju lokam globālā tīmekļa vietnē http://hronika.ventspils.lv.

Uz grāmatas atvēršanas svētkiem aicināti autori, sadarbības partneri, vēstures un literatūras interesenti. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: