Muzikālā apvienība „Raxtu Raxti” 2015. gada sākumā dodas koncerttūrē pa Latviju un 22. maijā uzstāsies teātra namā "Jūras vārti", klausītājiem piedāvājot plašu mūzikas programmu īsti latviskās un nacionālās noskaņās.

„Raxtu Raxtu” koncertprogrammu veido Imanta Kalniņa dziesmas tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā, latviešu tautasdziesmu versijas un pavisam jauni oriģinālmūzikas skaņdarbi.

Kolektīva mūziku raksturo profesionāls un izjusts izpildījums, degsme un nebaidīšanās eksperimentēt ar dažādiem etnomūzikas instrumentiem, kas daudzām labi pazīstamām dziesmām piešķir pavisam jaunas krāsas.

Muzikālā apvienība „Raxtu Raxti” radās pirms vairāk nekā diviem gadiem kā grupas „Autobuss debesīs” blakusprojekts, uzsākot muzicēšanu kopā ar tautas mūzikas izpildītājiem. Sākumā kolektīva repertuāru galvenokārt veidoja Imanta Kalniņa dziesmas tautas mūzikas skanējumā, bet vēlāk repertuārs tika papildināts arī ar citiem skaņdarbiem un latviešu tautasdziesmu versijām.

„Raxtu Raxti” mūzikā izmanto gan tradicionālos latviešu tautas mūzikas instrumentus, gan pasaules mūzikas etnoinstrumetus, radot īpašu un neatkārtojamu tikai sev raksturīgu skanējumu.

Marts Kristiāns Kalniņš, mūziķis: meklējam saknes caur tautas dziesmu


Sniedziet nelielu ieskatu jaunajā koncertprogrammā Es atradu tautas dziesmu!
– Nupat Raxtu Raxti laiduši klajā savu pirmo albumu ar tādu pašu nosaukumu. Arī albuma tituldziesma ir Es atradu tautas dziesmu. Šī dziesma apzīmē meklējumus. Katrs mēs nododamies jauniem meklējumiem, caur kuriem cenšamies atrast viens otru un – galvenais – savas saknes. Un caur tautas dziesmu, caur tajā izdziedātajiem vārdiem mēs varam atgriezties pie savām saknēm. Tā arī ir Raxtu Raxtu sava veida misija. Koncertā būs dzirdamas daudzas tautas dziesmas, kas ir aranžētas, mani un Kārļa Auzāna sacerēti skaņdarbi, kā arī Imanta Kalniņa kompozīcijas, ar ko mēs pirms trim gadiem sākām. Sākotnēji atskaņojām Imanta Kalniņa dziesmas ar dainu motīviem. Tas viss sākās kā vienreizējs projekts, kas tagad pāraudzis vienā lielā kompānijā ar lieliem mērķiem un sapņiem.


Grupa, radot savu unikālo skanējumu, izmanto arī dažādus eksotiskus mūzikas instrumentus (mandolīna, buzuki u.c.). Kā šo instrumentu skanējums saskan ar latviešu tautas dziesmām?
– Manuprāt, mūzikā nav tādu ierobežojumu. Mēs meklējam jaunus instrumentus, kas skaņu padarītu kontrastainu, nezaudējot etnisko piesitienu. Dzīvojam tādā laikā, kad varam tikai priecāties, ka ir iespēja eksperimentēt un izmēģināt dažādus instrumentus. Piemēram, dodoties ceļojumos, kāds atved mājās suvenīrus, mūsu gadījumā tie ir jauni instrumenti, kas tikai bagātina skanējumu.

Koncerts notiek piektdien, 22. maijā 19:00

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: